Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V roce 1996 se Winona Ryder setkala již podruhé v kariéře (poprvé ve Věku nevinnosti) s hereckou extratřídou jménem Daniel Day-Lewis. Historický film Čarodějky za Salemu příliš slávy nesklidil, nicméně pro zvídavce o čarodějnickou tématiku by mohl být vítaným kouskem, jelikož se snaží co možná nejvěrněji vykreslit známé události malého městečka státu Massachusetts roku 1692. Ač snímek obsahuje scény věšení a mučení metodou tzv. Peine forte et dure, zůstali tvůrci v explicitnosti žalostně při zdi, takže čistě pro srovnání uklidňuju, že například k Vávrovu Kladivu na čarodějnice (či dalším inkvizičním kusům v samostatné sekci na mém profilu) se tady ani vzdáleně neblíží. 60% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám tři důvody (respektive tři herce) za které dávám čtyři hvězdy. První je Daniel Day - Lewis - ta postava je tak dobře napsaná (a samozřejmě zahraná), že jsem si do poslední chvíle nebyl jistý, co udělá. Druhý je Winona Ryder - tu jsem znal jen jako herečku, kterou obsazují převážně do kladných postav. Myslím, že nám má hodně co nabídnout, kdyby jí byla nabídnuta nějaká pořádná mrcha v jakémkoliv dramatu. Třetí a poslední důvod je Joan Allen - její zřejmě první role, ve které hraje vyloženě kladnou postavu. A to, že se jí zhostila perfektně, podtrhuje nominace na Oscara. Kdyby nebylo těchto tří herců, tak pochybuju, že bych našel důvod se na to podívat znovu. P. S. A na konci jsem se fakt zasmál, jenže to bylo vinou TV Prima. Protože jakmile byl záběr na lano (neřeknu, kdo na něm byl, ať nespoileruju) tak se objevilo "Další program" a tam film s názvem "Poprava". To mě fakt dostalo... :-) ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle hry ( nejde o videohru ) Artura Millera. V hlavní roli Ďábelská Winona Ryder a její Božský kukuč. Nepochybně hlavní lákadlo tohoto snímku. CITÁT - Obávám se, že na tohle žádné léky neexistují.......... Ještě, když nebylo pozdě, zazněla rozumná věta o tom, proč za vším hledat Ďábla, když člověk může začít u sebe. CITÁT - Chci zpátky Johna Proctora !!!......... A už to jede, kdo zná české Kladivo na čarodějnice, ví o čem píšu. Řetězová reakce je zdrcující. CITÁT - Z tvé spravedlnosti by pivo zmrzlo.......... Mašinérie je rozjetá - zatýkám vás pro podezření z čarodějnictví. Ze skutků Abigail Williemsové čerpají třeba, temný zpěvák a skupina King Diamond nebo King Stephen, v jehož několika knihách je zmíněno městečko Salem´s Lot. Hudba - George Fenton. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Může mě někdo vysvětlit proč má film tak nízké hodnocení?? Ano je o kousek slabší než nepřekonatelný český film kladivo na čarodějnice, ale i tak je film výborný. Jak scénář, tak hlavní role (D.D. Lewis je prostě nejlepší herec a Winona velice, ale velice překvapila...) tak hudba byly na velmi vysoké úrovni a u mě je film na 4,5 * Bál jsem se "dobrého Holiwoodského konce plného lásky a pochopení" který naštěstí nenastal... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The pure in heart need no lawyers.“ A pak se obhajujte. Žalován mstou, záští a mamonem, souzen zpátečnictvím a nerozumem. Hrdost pak dláždí cestu k šibenici a dává prostor času očistit vaše jméno.. Daniel Day-Lewis se do role čestného muže hříchu tradičně položil se vším všudy, metamorfózy andělské Winony do ďábelské svině zase rozdmýchávají u diváka touhy zjistit její stupeň hořlavosti. Škoda jen režijně nepříliš zvládnuté první poloviny, ale tu vyvažuje celkové poslání o síle katedrály, protože ať už se jedná o Výbor pro neamerickou činnost či Výbor pro nekřesťanskou činnost, je vám z toho tmářství k zblití.. Nemohl jsem si nevzpomenout na první sérii Černé zmije a proces vedený lovcem čarodějnic Čáryčichačem: „Umíš otčenáš?“ - „Dovedu ho i pozpátku, když budete chtít.“ - „Ha, přiznal se!“ ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Pro roli Abigail Williams byly zvažovány herečky Melanie Lynskey, Drew Barrymore nebo Kirsten Dunst. Ostatně Kirsten všechny ohromila, byla přizvána i na kamerové zkoušky, jenže producent a režisér trvali na tom, že je příliš mladá. (viperblade)

Reklama

Reklama