Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

To je furt samý našeptávání ďábla, satana, všude bůh, sračky sračky blá blá blá. Bohužel je to podle skutečné události a o to je horší, jak jsou lidi blbí dementi se slabou vůlí a nesmyslnou vírou, která zrodila inkvizici. Film je to jinak průměrný, pěkná atmosféra vystihující nejen ty pánbíčkářský idioty. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Napravuji některé filmové resty z 90. let. Tihle obyvatelé městečka Salem velebí Boha za všech okolností. Až nezdravě, ale to je věc názoru. Ovšem poměrně jednotný názor budou mít lidé z města, když se k nim dostane zpráva, že banda děvčat tancovala v lese za účelem získání lásky kolem ohně, na němž se vařil čarodějnický lektvar. Jak je potrestat, jak se k tomu vůbec postavit a zvládnou to představitelé města vůbec sami? Jedna z ústředních postav téhle „šaškárny“ přitom chtěla přičarovat vášeň ženatého farmáře, který od začátku nabádá k rozvaze. Jenže právě ta se obyvatelům vyhýbá velkým obloukem a improvizovanému soudu se mnohé absolutně vymyká z rukou. Nejde o kostýmní romanci, Čarodějky ze Salemu ovšem nevnímám ani jako solidně rozehrané drama. Zmučený Daniel Day-Lewis měl tehdy už (svého prvního) Oscara, nešťastná vůdkyně čarodějek Winona Ryder byla na vrcholu (velká škoda jejího strmého pádu na začátku tisíciletí), mile překvapila i Joan Allen, celkově se ale na plátně objevovalo při loudavém tempu až příliš mnoho bláznivých lidských duší, všechny byly uřvané, vesměs nesympatické a celkově mě onen fanatismus a slepá víra nedokázaly vtáhnout. Skoro vůbec. O emocích nemluvě. ()

Reklama

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že můj oblíbený Daniel Day Lewis(přitom jak málo hraje) se tady podruhé setkává s Winonou Ryder (poprvé ve Věku nevinnosti) a i podruhé to mezi něma jiskří i když trošku jinak, než tehdy. Na Čarodějky ze Salemu běžela kdysi ohromná reklama a i já jsem patřila mezi jejich natěšence. Tajemno člověká láká, obvzlášť, když se ho přímo netýká. Dobová atmosféra je tady hodně silná, lesy a něco co se v nich odehrává, strach a manipulace, kdy jen zlost a pomsta spouští pohromu, která se nad Salemem pomalu, ale jistě táhne. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Z tak silného s námětu, který navíc přilákal i jedno z nejlepších herců všech dob , se dalo vytěžit mnohem, mnohem víc. Čarodějky ze Salemu jsou průměrným snímkem, dle hry, kterou sám autor předělal do podoby scénáře http://www.imdb.com/name/nm0007186/. A bohužel neměl také štěstí jako třeba s http://www.csfd.cz/film/4086-pravidla-mostarny/ http://www.imdb.com/name/nm0410288/. Škoda, film nechává povětšinou diváka chladným, jen herecké výkony jsou důvodem, proč u Čarodějky ze Salemu ztratit dvě hodiny své kratinké existence v nekonečnosti. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

( Trochu ) rozpaky zavládly po shlédnutí tohoto Hytnerova snímku. Není to vyloženě špatný film a po počátečním " oťukávání " se příběh pomalu rozjíždí, ale nato, že se jedná o tak SILNÉ téma, to Hytner trestuhodně pohřbívá. Za takovouto promarněnou šanci by s trochou nadsázky zasloužil Hytner pověsit, či spálit na hranici :o) Základním nedostatkem je to (ne)navození ATMOSFÉRY strachu, které by mělo prostupovat z každého záběru. Hytnerovi se to až na pár světlých momentů nedaří. Kdo viděl Vávrovo Kladivo na čarodějnice, ví o čem mluvím. Tento snímek mu nesahá ani po kotníky! Daniel Day-Lewis jako farmář John Proctor tradičně výborný ( ikdyž jsem ho viděl hrát rozhodně lépe ), milým překvapením je hodně uvěřitelný výkon ( na ni ) Winony Ryder jako ďábelské potvory Abigail. Za posledních 25 minut a za Day- Lewisův závěr 1/2* přihazuji, takže pod těch 70% bych se s klidným srdcem podepsal..... p.s. nemůžu si pomoct, ale co mě vždy nejvíce zklame ( vytočí ) je PROMRHANÝ POTENCIÁL a ten tu byl OBROVSKÝ......to by se ale musel režie ujmout renomovanější režisér. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Proces s čarodějnicemi proběhl v Salemu v roce 1692. Na jeho konci bylo 19 rozsudků smrti... (Petulka88)
  • Věhlasný herec Daniel Day-Lewis (Až na krev, Gangy New Yorku) si kvůli sžití s postavou sám postavil dům, ve kterém pak ve filmu žije, jen s pomocí nástrojů, které se v té době používaly. V domě poté žil bez elektřiny a vody. (MadBigMax)

Reklama

Reklama