Robert YoungKamera:
John McGlashanHudba:
Stanisław SyrewiczHrají:
Tom Ward, Nicholas Rowe, Mark Dexter, Orlando Seale, Eve Best, Nicholas Boulton, Mark Lewis Jones, Godfrey James, Jeff Nuttall, Raymond Coulthard (více)Obsahy(1)
Třídílný televizní film režiséra Roberta Younga z původní produkce Hallmark Entertainment je stejně fantastický, jako byly samotné utopistické příběhy H. G. Wellse. Autorský tým v něm podobně odvážně jako samotný zakladatel žánru sci-fi vstoupil do světa fikce a předkládá nám, jak slavný Angličan přišel na námět ke svému Neviditelnému, Stroji času, Válce světů a dalším imaginárním příběhům. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (2)
Hezky zpracovaný třídílný film o tom, jak by to vypadalo, kdyby Herbert George Wells doopravdy zažíval události ze svých povídek. Objektivně vzato je to spíše na 3* - ale filmy se hodnotí subjektivně, proto dávám 4*. Kombinace „viktoriánské sci-fi“, krásné hudby a námětů od jednoho z mých oblíbených SF autorů je docela neotřelá a povedená. SPOILERY: Ti, kdo Wellse lépe znají, zjistí několik nesrovnalostí. Jane Robbinsová, kterou si ve filmu vzal, pravděpodobně neexistovala. V roce 1893 se Wells oženil se svou sestřenicí Isabel, později se rozvedl a vzal si svou studentku Amy Catherine. A jeho povídky (většinu z těch, které filmaři použili, naleznete ve sbírce Superaktivátor) jsou zde mírně poupraveny – ne sice vždy k lepšímu, ale ke zfilmovatelnějšímu. Nejvíce se mi líbila asi poslední z nich: Co by se tak stalo, kdyby se dnes mezi lidmi rozšířilo "sérum pravdy"? Vskutku zajímavá myšlenka… KONEC SPOILERŮ. Nekonečný svět rozhodně nemá být životopisným filmem o Wellsovi. Je to příběh mladého spisovatele, který koncem 19. století zažívá mnoho neuvěřitelných, fantastických příhod – a v tom tkví kouzlo filmu. ()
Velice příjemná minisérie, která mě přinutila znovu se zamyslet mj. nad otázkou tzv. echa (literárního, filmového). Pak je vždycky třeba jít ad fontes a spravedlivě přiznat historické prvenství "otci" autorovi. A jak by vypadala dnešní sci-fi literatura (i film) třeba právě bez H. G. Wellse? Jistě, Zeitgeist vždycky sehraje svou roli, ale teprve s příchodem nového proroka se začíná nová éra. A Wells tímto prorokem nepochybně byl. ()