Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

suicide 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení, že jediným lákadlem byl pro mě Peter Falk - překvapil mě, že v originále má docela šišlavou angličtinu, nicméně každý "detektiv" ve filmu měl své zvláštnosti. Ne zrovna řečové - stačí i ty "detektivní". Celý film jsem se skoro nepřetržitě bavil zábavnými zvraty, hláškami, překvapeními a celým parodickým vyzněním - co na tom, že mnoho věcí nedávalo smysl - o tom tenhle film byl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víno nebylo otrávené. Byl to jen špatný ročník." Zesměšnění detektivního žánru a geniálních detektivů patrně nemohlo být provedeno přímočařeji a rozhodně ne vtipněji. Snad každou minutu na mě zákeřně vyskočila z obrazovky hláškovací perla, aby se mne pokusila zabít smíchem, ale já jsem hrdinně přežil. Zítra si dám repete, protože mne zcela dostaly rozhovory slepého s hluchoněmou i pět nefalšovaně geniálních řešení případu a hlavně jsem určitě nedokázal zachytit všechny slovní přestřelky při soubojích namachrovaných inteligencí. Tak alespoň přihodím jedno poučení do života: "Kdo diskutovat s krávou na zdi je jak vlak bez kolejí." ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý námet s dokonalou zápletkou, plný zvratov a výborne odľahčujúceho humoru. Bežnému divákovi asi nič nepovie absolútne all-star obsadenie, ale dokonalá súhra osobností (Peter Falk - Columbo, Peter Sellers - Clouseau) dáva tomuto filmu neodolateľný šmrnc a punc jedinečnosti. Dialógy sú naozaj pestré, plné nadsázky a pohotového humoru, plného narážok a odkazov v znamení paródie na najslávnejších detektívov. 85%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už pejsek s kočičkou zistili, že ani z najlepších ingrediencií nemusí vzniknúť vynikajúca torta. Vraždu na večeri som videl po rokoch opakovane a pôvodné štyri hviezdičky si neudržala. Z pôvodného dobrého úmyslu trčala akási kŕčovitosť a kameňákovské hromadenie hlášok vytesňovalo spojovací text. Keď k tomu pripočítam, že nie som fanúšikom anglického humoru a absurdný záver, nič lepšie ako tri hviezdičky z toho nemôže vzniknúť. I keď parafrázujúc jednu zo záverečných replík (Nechápu to. Stala se ta vražda, nebo ne? - Ano. Zabili jsme dobrý víkend.) ani naďalej nepovažujem 94 minút filmu za premrhaný čas. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Skvělá parodie na klasické detektivky a klišé tohoto žánru, která je místy tak šílená, že si klidně může podat ruku s filmy Zuckera a Abrahamse. Mnohé hlášky a dialogy jsou naprosto odzbrojující a jejich kadence je vysoká. Navíc je tu výtečné herecké obsazení. No a ty úžasné přízvuky těch postav! Bylo fajn si to po letech připomenout, tentokrát v originálním znění. Ale rád bych to zase jednou viděl i s dabingem, co si tak pamatuji, nebyl špatný a i ty přízvuky se v něm podařilo zachovat. "Tato konverzace být jako televize na líbánkách - zbytečná!" /// "Ticho! Kráva zase mluvit!" /// "Všichni ticho! Nikdo ani hnout! Zůstaňte, kde jste" - "Co je?" - "Musím znovu na hajzl. Nechci o nic přijít." - "Jdu taky, Same." - "Raději bych sám, Tess. Ale díky." ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)
  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)

Reklama

Reklama