Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

PKD 

všechny recenze uživatele

Totální a neskutečná (byť velmi reálná ve smyslu, v jakém to myslím, hehe) bžunda, která jest tak nehorázně narvaná vtipy, hláškami a situačním a jiným humorem, který by jiným neumětelům (zvláště těm v 21.st.), stačil na 30 filmů. Je ovšem fakt, že právě proto, když máte tolik narvanou komediální 90minutovku, tak to organismus a fyzicky se opravdu nedá smáti (pokud nechcete zemřít) hodinu a půl, nevydrží. Proto mysl po asi hodině, poněkud otupí, a tak považuji (jsem si jist, že je to má vina, nikoli filmu) závěrečnou půlhodinku, za trochu slabší, než (dejme tomu) 1. pol. Ale toho Sherlocka Holmese tam dáti měli. Když jsem to viďál po 1., celý film jsem hartusil, že tam není. No, on tam je. Tu scénu máte na jutubku a ne ve filmu. Krutibrko! To ho tam fakt nemohli dáti, když tam je tak minutu a ještě na konci???? I když je z jiného století;-) Přesvědčte se sami: https://www.youtube.com/watch?v=7vAwH2VEyeg bohužel, bez cz.:( ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tento film sice nic nevynalezl, ale cítí se všemu vynálezcem být. Rekapituluje v sobě břitvu Humeovu (lež je pravděpodobnější než zázrak = apriorní domněnky detektivů jsou vzdálené pouhé empirii, neboť detektivové rozšifrovávají zločiny zásadně rozumem, proto mohou poskytovat detektivky čtenářům veškeré stopy, protože oni z nich beztak nic nesestaví), břitvu Occamovu (největší pravdy jsou vyjadřovány úsporně, jednoduše = milionář Lionel stojí v opozici vůči detektivům, jež se na problémy dívají až příliš přechytrale a dokazují je větším počtem argumentům, než je třeba) a břitvu Popperovu (teorie, která nemůže být vyvrácena, je bezcenná = závěr, kdy na scénu přichází postupně všech pět detektivů a opravují předchozího kolegu nastolením nové teorie). _____ Obecná zásada je, že střih se mění s akcí. Kdykoliv se cosi zásadního stane, následuje další záběr – stačí jen, aby postava otočila hlavu, zvedala se ze židle, nebo nabila zbraň. Ne tak tady, kde akcent na dialogy implikuje divadelní režii, a tedy „interierovou stylistiku“, a pokud např. postava píše dopis a poté ho vkládá do obálky, oboje se děje pouze v jednom záběru. ____ U divadla zůstaneme - starými divadelními žánry či podžánry rozumíme parodii a travestii. Zatímco parodie těží z napodobení vnější formy a jejího vyprázdněného obsahu (Limonádový Joe), travestie naopak převléká šaty (travestie), ale obsah ponechává nezměněný (Někdo to rád horké, nebo Popelka v podání tučňáků). Murder by Death spadá mezi meta-komickou parodii, která ovšem touží zachovat i obsah a odbýt si své na poli detektivním. Že to je volba nešťastná a polovičatá, o tom není sporu. ____ V leckom spustí Murder by Death retro náladu, nostalgickou utopii, ale věc má tak, že do retra vystřeďuje celou podívanou pouze zařazení do žánru komedie – tragedie je budoucnost, komedie minulost (retro), skrz komedii zapomínáme, tragédie nám ukazuje, že umřeme. ____ Největší odhalení spočívá v následujícím: Ten film je detektivkou pro ženy. Převtěluje znaky mužských žánrů (akce, horor, thriller) do ženských (romantické komedie), čemuž odpovídá i nevybíravé peskování všech dvojic dle paradigmatu feminního komediálního subžánru zvaného screwball (naneštěstí je ono peskování dramaticky nezvládnuté, neboť film nás umanutě, až setrvačně seznamuje a poté loučí se všemi páry one by one; širší pole nápadů proto otevírá až střet na větší ploše, kdy mezi sebou postavy přestávají tzv. duelovat a nastupuje kooperace). Odtud vyplývá, proč nevidíme vraždy – ženy je nemají rádi, kuriózně se veškerá nemilosrdnost odbude v názvu filmu – a proč je výchozí konflikt založen na odvěkém: vidět vs. mluvit. Film volí druhou, divadelní cestu, neboť ženy si povídají rádi, ale schází jim představivost, zatímco u mužů je tomu obráceně, ti uvažují více vizuálně, žel jak známo filmové a divadelní uchopení díla stojí k sobě v opozici. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Chcelo to byť až moc vtipné. Chcelo to mať až priveľa narážok. Chcelo to mať až priveľa hlášok. Malo to až priveľa postáv. Napriek tomu oceňujem, že základná pointa vyšla slušne. Streľba do všetkých možných aj nemožných klišé klasických detektívok a ako ústredný cieľ prehnaná dokonalosť vyšetrovateľov. Nechýba samozrejme ani záverečný zvrat, čo otáča hore nohami pôvodný zvrat, ktorý prekopal zvrat predtým, ktorý úplne poprel prvotný zvrat vychádzajúci z nečakaného zvratu pretým. Z celého hereckého cirkusu najviac oceňujem slepého Obi-Wana Kenobiho. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejbláznivějších komedií co jsem kdy viděl. Kdybych si nepřečetl kdo film režíroval, tak by mě jako první jméno okamžitě napadl Mel Brooks. Ano, až tak úžasný ten film je. A obsazení? Peter Sellers jako japonský či možná čínský detektiv je kouzelný. Nejnetypičtější roli svého života si zde zahrál Alec Guiness jako slepý služebný s nejhustějším jménem jaký jsem kdy slyšel. A jeho scény s hluchoněmou služebnou, to jsem se válel smíchy po zemi. Geniální komedie. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vítejte u mého prvního  a posledního posledního komentáře z roku 2019. Milionář Lionel Twain pozve pět světoznámých detektivů ,,na večeři a vraždu´´. Jenomže ta se stane za jejich přítomnosti, oni ji nebudou moci vyšetřit a on si tak pohoní své ego. Takže nás čeká taková detektivka naruby s velmi absurdním a černým humorem, jenž já úplně nevyznávám. Ale tady jsem musel uznat že byl velmi vtipný, originální a nad genialitou scénáře Neila Simona (jenž mě již předtím potěšil Honem na lišku a Apartmánem v hotelu Plaza) jsem musel smeknout a celková poetika a stylizace mi velmi sedla. Simon děj tak různě kombinuje, překrucuje a oplývá tolika nápady, až z filmu činí naprosto přesnou a velmi chytrou parodii typických detektivek kde zvrat střída zvrat, aby se pak ještě vše úplně zamotalo na posledních pěti stránkách. I tento film vše ke konci dokonale zamotá a jenom podtrhne to, jak je tohle skvělá a propracovaná parodie s vynikajcí atmosférou (a vším!),  kterou jsem si velmi užil i bez znalostí nějaké detektivní literatury. A skvělé dialogy jsou už u Simona standard. Jinak všichni herci a postavy jsou fajn, každá je něčím komická , každá pobavi, ale pro mě je stejně králem Peter Sellers jako pan Wong (ještě se skvělým dabingem pana Fišera), jehož hlášky neměly chybu. A abych pochválil i sám sebe...velmi vhodný výběr předsilvestrovské projekce.:D I když jsem si to dal na fleshku už předevčírem a nevěděl jestli si dát Tiffanyho nebo toto. No, na konec všechno dobře dopadlo.:D Nenechte se zmást, tímto filmem nezabijete předsilvestrovský večer ani dobrý víkend.:D A slyšeli jste něco? Já taky ne. A samozřejmě, stejně jako všechny filmy viděné tyto Vánoce - zhlédnuto v exluzivním Vánočním svetru.:D Tak já jdu ještě přemýšlet, o jaké speciální efekty obohatit příští rok ty komentáře. Mým snem je je jejich předčítání ve vyprodaném Fóru Karlín.❤ ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Poslední film, který natočila Nancy Walker. (Kulmon)
  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)

Reklama

Reklama