Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Seriál Daria je velice výstižné ztvárnění stupidity většiny žáků v amerických středních školách. Hlavní hrdinkou je introvertní intelektuálka Daria Morgendorfferová, která sice není oblíbená mezi svými spolužáky, avšak diváka spolehlivě rozesměje její suchý humor plný sarkasmu a ironie. (laserr)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

MCZ 

všechny recenze uživatele

Daria je pro mě opravdu velkým překvapením. Tedy měl jsem reference, že je to dobré, jen jsem netušil, že až tak moc. Vizuální stránkou dík absenci vyhraněnější stylizovanosti asi nikoho neohromí, ale vypadá hezky a především zbytečně neupoutává pozornost od toho nejpostatnějšího - děje. Takové pojetí postav, kde si oblíbíte i toho největšího idiota, se jen tak nevidí, koncepce je mimochodem i skvělou protiváhou vůči všem hraným teenage filmům/seriálům, kde jsou ve středu pozornosti ty nejobyčenější (=v kolektivu nejpopulárnější) figurky... Taktéž naprosto nesrovnatelné se současnými one-man show seriály/sitcomy, jelikož i přestože hlavní hrdinkou je vždy Daria, která by mimochodem svým ostrovtipem mohla soutěžit i s Černou zmijí, ostatní postavy baví stejně, tedy úměrně svému prostoru "na place". Ať už se totiž jedná o nekonformní Jane, povrchní sestru Quinn či rovnou celý Fashion Club, otce s těžkými komplexy z dětství, kariéristickou matku, kapelu Mystik Spiral nebo kohokoli jiného, vždy je radost počínání postav sledovat a přestože stále ve sféře nadsázky a absurdid, mnohé charaktery mi přijdou tak nějak mnohem lidštější než jejich hrané protějšky. K tomu naprosto pohodová atmosféra a kopec - co kopec, hora! - párádních hlášek. Supercute. Vybrané pamětihodnosti: The Teachings of Don Jake, Pierce Me, Speedtrapped, The F Word, Art Burn. 9/10 ()

Linki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že seriál nepozeráme pre celok ako taký, ale pre konkrétnu/e postavu/y. Ak tam nie je nikto s kým sa dokážeme stotožniť alebo nik, kto nás dokáže naštartovať, tak si nás seriál nezíska. Darju som pozerala zhruba v dobe, keď vychádzal, vekovo som bola cieľovka, možno o kúsok mladšia, ktovie, ale aj teraz si rada zaspomínam a popozerám to "neslávne" trio zo seriálu (pre mňa Darja, Jane a Trent), ktoré ma určite v mnohom ovplyvnilo, aj keď ja som už na tej ich zvrátenej ceste bola. :D ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Daria, vyžile vyhlížející (nutno podotknouti, že navíc dost ploše – ve všech významech - nakreslená), obrýlená dívenka v zeleném kabátku a černých komulích, která bourá kteroukoli situaci svým cynismem a sarkasmem. V každém ze 65 dílů. Dokola a dokola... Po zhlédnutí 5. dílu jsem si říkala, že za tím musí být něco víc. U 20. jsem o tom začala pochybovat a při 40. jsem už nudou málem rozhryzala klávesinici. Sledování těch zbylých už by se dalo označit za nechutné kulturní sebemrskačství. Jak je tedy možné, že jí to stále prochází? Odpověď je jednodušší než jsem myslela. Celý seriál je totiž vystavěn na kontrastu dvou teenagerských světů, jejichž základní charakteristické znaky jsou dotaženy do extrémů a zbaveny tak veškeré hloubky či snad myšlenky. Konfrontace mladistvých intelektuálů (čti: naprostých looserů) a povrchních blbek se tvůrci nejspíše zdála býti nevyčerpatelným zdrojem zábavy. Jak jinak by totiž Dariiny průměrně inteligentní a podprůměrně vtipné hlášky mohly vyniknout, že? Úmorný stereotyp je vždy ve správný moment narušen Dariiným břitkým vstupem a divák, pochopiv “skrytou“ narážku, se může dále spokojeně pohoršovat, nebo usmívat nad stupiditou ostatních. No není to bezvadné? ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Daria patrí medzi kultové seriály televíznej stanice MTV z prelomu milénia, teda z dôb, keď bola MTV ešte stále hudobnou televíziou a zažívala svoje najlepšie roky. Americká popkultúra vládla svetu a MTV bola ideálnym kanálom pre jej "vývoz". Seriál, ktorý sa pôvodne vysielal v rozmedzí rokov 1997 až 2001, je preto z veľkej časti "nasiaknutý" práve atmosférou končiacich sa deväťdesiatych rokov, končiaceho sa dvadsiateho storočia a končiaceho sa tisícročia. Prostredie typickej americkej strednej školy je pre počin ideálnym miestom, ktorý divácka "cieľovka" v tom čase navštevovala, a Daria je zosobnením všetkých tých, ktorí nezapadali do šablóny mainstreamu. Atmosféru zo seriálu cítiť aj v súčasnosti (2022), vďaka čomu predstavuje veľmi príjemný "trip down the memory lane". Príbeh seriálu stavia najmä na jednotlivých epizódach, pričom akejsi dejovej nadväznosti sa divák dočká až v prípade záverečných dvoch sérií. Situačný humor, na ktorom stojí veľká časť seriálu, vychádza najmä z cynizmu a sarkazmu hlavnej postavy, ako aj zo správania mnohých stereotypne ladených vedľajších postáv (roztlieskavačka, quarterback, módny klub, rôzne typy učiteľov a podobne), ktoré sa tu objavujú. Hoci príbeh aj humor dokážu niekedy skutočne zaujať a pobaviť, mnohokrát ide skôr o priemerný počin, ktorému až prekvapivo nepomáha - skôr naopak - Dariin cynizmus a sarkazmus. Obzvlášť prvá séria je v tomto smere takmer až tragickým počinom, takmer až odradzujúcim sledovať nasledujúce štyri série. Hoci tie sú o čosi lepšie, v žiadnom prípade nedokážu prekonať hranicu priemernosti v žiadnej z rovín, teda ani príbehom, ani humorom, ani postavami, respektíve čímkoľvek iným. Dvakrát atraktívna nie je ani animácia, ktorá prakticky naprieč celým seriálom pôsobí lacno. Daria síce svojím spôsobom patrí medzi kultové diela z dielne MTV, ale ako samostatný celok ide o nanajvýš priemerný tínedžersko-stredoškolsky ladený seriál. V nevýraznom príbehu a s často plochým humorom nie je dokonca Daria vo vlastnom seriáli ani tou najzaujímavejšou, respektíve najzábavnejšou postavou. Tou je jednoznačne jej otec Jake Morgendorffer. V epizódach často najviac diváka pobavia upútavky na fiktívnu reláciu "Sick Sad World". ()

Bila_pani 

všechny recenze uživatele

"Je tohle mozzarella?" "Je to váš oblíbený druh sýra?" "Jo." "Pak je to mozzarella!" Seriál Sick, sad world by mohl někdo natočit i v reálu. A Dariu by mohli zase dávat (třeba na MTV - ale to je asi trochu sci-fi...). Protože tak skvělý a výjimečný seriál dnešní generaci chybí a když vyrůstají na Disney Channelu a těch sra*kách, co produkuje, fakt nevím, kam náš svět povede... Já jsem ráda, že jsem vyrůstala s touhle obrýlenou sarkastickou intelektuálkou :), jejíž hlášky nezapomenu ani po letech. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Postava Darii je volně založená na synovi Glenna Eichlera, tvůrce Darii. (Tom Riddle)
  • V originále (a vlastně i v české verzi) namlouvá několik lidí více postav. Například Wendy Hoopes namluvila Jane, Quinn i paní Morgendorferovou. A u nás zase hrubý hlas Darii i ječák Quinn namluvila Zuzana Petráňová. (Tom Riddle)
  • Poslední díl seriálu, "Boxing Daria", byl napsán, aby zakončil seriál. MTV ale tvůrcům nabídla ještě jednu šesti až sedmidílnou řadu, a po usilovném naléhání fanoušků Glenn Eichler souhlasil s kompromisem, místo nové série zakončil celý seriál 90-minutovým filmem s názvem Is It College Yet?. (Tom Riddle)

Reklama

Reklama