Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914. Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky. Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (268)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to ušlo. A je fakt, že scéna, kdy německý tenor vystupuje ze zákopu se stromečkem v ruce a zpívá s doprovodem dud má hodně do sebe. Dále bych na si na obhajobu filmu dovolil parafrázovat pana Vinkláře z jiného příběhu z první světové Dialog s doprovodem děl: že si normální lidé pokecají a vymění fotky někomu přijde nenormální, zatímco pokud po sobě tito lidé střílejí je všechno v pořádku. Na druhou stranu se nemůžu zbavit dojmu, že hlavní síla spočívá v události samotné, ne v (tomto) jejím natočení. Abych nebyl špatně pochopen - rozhodně nemyslím více sentimentu a patetických scén, toho jsem se přes velké obavy nedočkal. Ale přesto, že má film zobrazovat lidskost, je tak nějak málo o lidech. Trochu nerozvedené postavy, ke kterým si moc nevytvoříme vztah. Že jsou ale ty vánoce a že to je trochu jiný vánoční příběh vyčnívající z televizní šedi, jsem tentokrát hodně mírný a uštědřuji 4*. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Snad z žádného jiného filmu tolik neční nesmyslnost války. Války, kde po sobě střílejí lidé, kteří vyznávají stejného boha, poslouchají stejnou hudbu, na vánoce zdobí stejný stromek, milují a strachují se o své blízké, mají stejné sny a obavy, často i vzájemné vazby a minulost (proč umí německý důstojník tak dobře francouzsky?). To vše podáno velmi střízlivými a možná proto působivými prostředky (fotbalový zápas). Pro někoho to bude možná pomalejší a málo akční, ale o to vlastně vůbec nejde. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jakmile začal skotský dudák doprovázet německého tenora věděl jsem, že ten film mě dostal a bylo mi naprosto jedno, co bylo předtím a co bude potom. Chvíle, kdy vojska vystoupila ze zákopů, patří k těm nejsilnějším filmovým sekvencím, jaké jsem kdy viděl. To ještě zvýrazňoval fakt, že tohle se opravdu stalo. Úžasná chvíle nejen co se I. SV týče a to, jak se tenhle historický moment podařilo převést do filmové podoby, si zaslouží absolutorium. 95% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Více než pohledu do duší vojáků všech tří zúčastněných stran v době Vánoc se mi dostalo poměrně rozvlekle natočeného příběhu. Jinak řečeno nudy. Ano, přiznávám se, místy jsem se opravdu neskutečně nudil a měl jsem co dělat abych to nepřepnul. Některé scény jsou ovšem výjimečné - např. již zmiňovaná Tichá noc s německým tenorem a skotskými dudy. Není to špatné, ale příští Vánoce sáhnu raději po jiných vánočních titulech... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Krásny film o jednej z mála pekných a príjemných nocí, ktoré zasiahli vojakov bojujúcich proti sebe v 1. svetovej vojne. Ľutujem, že tých nocí nebolo viac a ľutujem, že len prostí vojaci, často bez vzdelania, si uvedomovali, aká fraška vlastne vojna je. Príjemný komorný film s veľkým srdcom, správne herecky podaný a zrežírovaný. Akurát škoda, že predabovaním každej bojujúcej strany do českého jazyka, stratila pointa autentickosť a podstatu. 85%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo sa vo Francúzsku, Nemecku, Škótsku a taktiež vo filmových štúdiách v rumunskej Bukurešti. (MikaelSVK)
  • Film je věnován všem vojákům, kteří během Vánoc roku 1914 bojovali na různých místech fronty. (ČSFD)
  • Když nadporučík Audebert (Guillaume Canet) pochválí Horstmayera (Daniel Brühl) za jeho francouzštinu, Horstmayer odpoví: "Vaše žena není Němka." Guillaume Canet je ale ženatý s německou herečkou Diane Kruger, která také hrála ve filmu. (ČSFD)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama