Reklama

Reklama

Zdrcující drama, jehož kořeny jsou ve skutečném životě. Překvapující pohled přímo do noční můry každého z nás. The Day After - Den po nukleární katastrofě... Jen střípky naděje uprostřed radioaktivního pekla. Drama lidí, kteří přežili atomový výbuch, napínavý pohled na sebezničení, které není možno ignorovat. Den poté - poslední dějství života na planetě Zemi. (ATTACK FILM VIDEO)

(více)

Recenze (251)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jaderná válka v tomto filmu je taková, jak jste si ji vždycky představovali. Ničí životy lidem napříč celou společností: mladým párům, raketčíků, lékařům, farmářům, otcům, synům, bílým, černým, mužům i ženám. Vlastně i zvířatům. To není samozřejmě ironie a výsměch hrozbě možnosti jaderné války, která je teď snad nižší (ale třebas Indové a Pákistánci se také nemají rádi), ale určité konvenčnosti, s níž je toto téma uchopeno. Věřím, že právě takový scénář, jaký má tento film, by sepsal každý trochu nadanější uživatel databáze, mít k ruce pár odborných poradců. Stvoření schematu: seznámení s postavami --> eskalace konfliktu --> odpálení raket --> jaderný "holocaust" --> dny poté, nevyžaduje mnoho přemýšlení. V něm samém není chyba, ale v jeho zaplnění povětšinou očekávatelnými scénami už ano. Nebýt té hrůzy vepsané do tváře lidí, kteří pozorují odpálené rakety a vědí, že to přijde, nebýt úplného závěru, nebýt snahy držet se fakt, nebýt naznačení rozkladu morálních hodnot (scéna zastřelení kovboje), ty silné *** bych nedal. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Odstrašujúci film spred 40 rokov, vtedy si to tak predstavovali, oni boli bližšie Hirošime, než sme my im. Dnes by pri tej sile atómových bômb to vyzeralo asi trocha inak. A asi aj vtedy, mne to prišlo neautentické. Posolstvo fajn, ale efekty slabučké, navyše príbeh dlho v sebe nesie úplne iné linky, než vedenie k apokalypse. Hit pre ľudí tej doby, nadčasovosť sa však už stratila. ()

Reklama

havLord 

všechny recenze uživatele

Jako canakja - je to dobrý, ale smůla pro film, že jsem dřív viděl tematicky stejně zaměřená, ale mnohem mnohem působivější, "Vlákna". Ten jeden speciální trik spíš pobaví, ale o to tu vůbec nejde - jde o lidi, ale jak se situace po výbuších trochu "uklidní", je Meyer přistižen s dechem u konce a jazykem vyplazeným na vestě... i tak ale zajímavej a poučnej počin. Albert Einstein řekl, že neví, čím se bude bojovat ve Třetí světový válce, ale ve Čtvrté to budou klacky a kameny ... to celkem stojí za uvážení. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

hrozivé vízie o tom ako to bude vyzerať po tom. Troška mi vadili tie technické veci, nezdá sa mi aby tridsať mil od epicentra spadla po desiatich dňoch radiácia z 50 na "prijateľných" 5 radonov, tak isto doktorove zázračne prežitie v aute po výbuchu atomky na dohľad.. no čo už , o voľačom to už predsa len byť muselo. :) V čase vzniku film musel mať určite veľký ohlas ešte aj teraz po viac ako 30 rokoch je to pozerateľné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na tv film naozaj veľmi slušný katastrofický film, na ktorý som natrafil vďaka svojim obľúbeným užívateľom. Príbeh i spracovanie sú naozaj na slušnej úrovni a skromneší tv rozpočet využili ako sa len dalo. Trochu komornejšie prevedenie vôbec nevadí. Herecky to síce nieje oscarové, ale v rámci tv filmu dostatočne presvedčivé. Logické chovanie postáv (nie všetkých, vždy sa nájdu blbci) a dobré dialógy kompenzujú nedostatok financií na akčnejšie a trikové scény odpaľovacích rakiet a skazy, ale ani tie však neboli zlé. Úvod nás trochu dlhšie zoznamuje s množstvom postáv, s ktorými sa počas filmu stretneme, takže to chce spočiatku trochu trpezlivosti, ale od odpálenia rakiet to je naozaj výborný a napínavý film. Veľmi rád by som si pozrel niečo podobné, kľudne i remake keby sa doňho niekto pustil. Kto to rád katastroficky mal by si film zohnať. 80%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (27)

  • Väčšina verzií filmu obsahuje textové odmietnutie zodpovednosti v americkej angličtine tesne pred záverečnými titulkami, v ktorom sa uvádza, že film je fiktívny a že skutočný výsledok jadrovej vojny by bol oveľa horší ako udalosti zobrazené na obrazovke. (Arsenal83)
  • Když producenti neuspěli s žádostí o záběry výbuchů atomových bomb pořízené americkou armádou, byli nuceni použít speciální efekty. (HellFire)
  • Nicholas Meyer tvrdí, že počas nakrúcania tohto filmu trpel vážnymi príznakmi podobnými chrípke. Keď lekári nenašli dôvod na jeho chorobu, nakoniec zistili, že Meyer trpel ťažkou klinickou depresiou, ktorú Meyer pripisuje tomu, že musel tak hlboko čeliť hrôzam jadrovej vojny. (Arsenal83)

Reklama

Reklama