Reklama

Reklama

Jeskyně

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokého lesa v Rumunsku narazí tým vědců na ruiny opatství z 13. století. Po bližším průzkumu zjistí překvapivou věc - opatství stojí na vchodu do obrovského systému podzemních chodeb. Místní biologové věří, že v jeskyni by mohl existovat dosud neobjevený ekosystém, proto najmou skupinu amerických jeskynních potápěčů, aby jim pomohli její hlubiny prozkoumat. Jack (Cole Hauser) a jeho bratr Tyler (Eddie Cibrian) jsou profesionálními průzkumníky, kteří vedou tým nejlepších světových jeskynních potápěčů a neustále vyhledávají nová a nová dobrodružství. Do Rumunska dorazí s nejmodernější výbavou včetně nové kyslíkové bomby, díky jejíž velké kapacitě může zůstat potápěč pod vodou až 24 hodin. Elitní skupina, k níž patří také Charlie (Piper Perabo) a Buchanan (Morris Chestnut), ihned začne s průzkumem. To, co najdou uvnitř jeskyně, však není pouze nový ekosystém, ale úplně nový živočišný druh... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

tron 

všechny recenze uživatele

Fakt netuším, kto ho vykrádal a či vôbec niekto niekoho, keďže oba filmy mali premiéru v rovnakom roku, ale faktom je, že snaživé béčko Jaskyňa sa so spriazneným resp. konkurenčným Marshallovým Pádom do tmy dá porovnať len ťažko. Ak vôbec. Ale kto má rád malé béčkarské, podzemné a krvavé survival horory, príde si na svoje. Relatívne. Možno. Je prítomný náznak strašidelnej atmosféry, solídnej akcie a príjemne skombinovaného kastingu (Američan Hauser z Čiernočiernej tmy tentokrát z hlavného ľudského záporáka povýšil na hlavnú kladnú hviezdu, Kórejčan Daniel Dae Kim z Nezvestných, Rumun Marcel Iures z Peacemakera atď.). Diváci nadšení neboli, film s rozpočtom 30 miliónov celosvetovo nezarobil ani 20. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

V záplavě špatných hodnocení jsem se rozhodl od filmu nic neočekávat a byl jsem docela mile překvapen. Je to sice béčko, ale v tom nejlepším slova smyslu. Celkem dobrá atmosféra tmy a tísně jeskyně. Samozřejmě postavy nejsou moc propracované. Příběh je dost předvídatelná klasika, skupina nešťastníků, nechtěně uvězněná v jeskyních, je postupně vyvražďovaná tajemnými monstry. A jak to bývá skupina nešťastníků se snaží přežít a dostat do bezpečí. Příšerky sice vypadají skoro jako dráčci z pohádky, ale jinak je to hezká podívaná. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jeskyně patří mezi skupinu filmů, které jsem dlouho míjel bez povšimnutí, přestože jsem jí měl ve své filmotéce už hodně dlouho. Mám rád filmy odehrávající se v podzemí, ale docela mě odrazovalo nízké hodnocení a fakt, že jí mnozí srovnávali v mým oblíbeným Pádem do tmy (filmem na který nedám dopustit a patří mezi moje nejoblíbenější). Dnes jsem se tedy konečně odhodlal to změnit a po náběhu závěrečných titulek, toho ani moc nelituji. Jeskyně je sice v konfrontaci se stejně starým Pádem do tmy skutečně horší po všech stránkách, ale vyložená katastrofa to rozhodně není. Navíc jsem tu narazil i na několik věcí, které se mi docela líbily a Lena Headey je jednou z nich. Pro tuhle herečku mám jistou slabost a nemyslím si, že by ona nebo její kolegové podali špatné herecké výkony. Byli průměrné to ano, ale ne vyloženě špatné. On ostatně i samotný scénář není nikterak oslňující a dá se v něm najít spousta nelogických prvků, ale jen kvůli tomu nehodlám tento film pohřbít. V určitých pasážích jsem tu totiž narazil na docela povedenou atmosféru, občas jsem zaregistroval i několik pokusů o vytvoření „napětí“ a podvodní scény rovněž nebyly nejhorší. Byla jen škoda, že si tvůrci nevystačili pouze s náznaky, ale naservírovali nám všechna ta monstra na stříbrném podnose – jelikož některé fáze (potvory) nebyly zrovna extra vydařené. To však nic nemění na tom, že dokud fungovala hra stínů a slabého osvícení scenérie, byl jsem docela spokojený. Horší už to bylo se všemi těmi zvraty, které měli obohatit příběh, z nich větší polovina byla s logikou dost na štíru a prostě nefungovali tak jak by měli. Při troše dobré vůle se to však dá přežít bez újmy na zdraví. Když tedy sečtu klady a zápory – vychází mi remíza. Chápu však, že tento film moc lidí neokouzlil. Normálně bych dal asi 40%, ale za Lenu Headey ještě 10% přidám. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl zase filmový zážitek číslo jedna. Podzemní svět skýtá nečekaná dobrodružství, a celé to vypadá strašně efektně. Ale zbytek je naprostá hovadina. Postavy se chovají značně nelogicky, objevují se zde nečekaná klišé (to je ale náhoda) a celkově ten scénář připomíná jen slabý odvar Vetřelce. abych filmu jenom nekřivdil, síla ční především v technickém zpracování, vizuálních efektech, ale zbytek raději drahno mluvit...Mno, tenhle film teda už nee. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděla ještě předtím, než jsem vůbec věděla, jaké má na CSFD hodnocení a jediné, co jsem o něm věděla, byl stručný popis. Řekla bych, že to byl dost povedený snímek, sice jsem se u něho strachy neklepala, ale prostě mě bavilo ho sledovat. Dost zajímavý byl i konec, který jsem rozhodně nečekala, a zvláště u filmu takového žánru, kde většinou dopředu tušíte, jak dopadne. Mimo jiné mi dal tento film zamyšlení nad tím, co všechno se asi tak může skrývat v těch našich krásných, českých jeskyních. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Bruce Hunt debutoval Jeskyní jako režisér, dosud měl za sebou jen práci pomocného režiséra trilogie Matrix. (imro)
  • Natáčení ve studiich Buftea nedaleko Bukureště trvalo 8 týdnů. Dotáčení přírodních scén v Mexiku na poloostrově Yucatán se účastnili už jen potápěčtí kaskadéři a trvalo šest týdnů. (Karlas)
  • Příběh Jeskyně se zčásti zakládá na realitě. Koncem 80. let minulého století totiž v Movilských jeskyních našli celkem 35 nových druhů živočichů. Jeden z nich má dokonce žlázu s jedem. I když největší exempláře jeho druhu měli jen 10 centimetrů, nikdo neví, do jaké délky mohou dorůst. Příšery z filmu tedy nemusí být až tolik nereálné… (imro)

Reklama

Reklama