Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinár Steve O'Malley (Spencer Tracy) píše životopis národného hrdinu, ktorý zomrel, keď jeho auto spadlo z mosta. Vdova po hrdinovi Christine (Katharine Hepburn) s ním naoko spolupracuje, no Steve sa dozvie, že svojho manžela mohla pred pádom z mosta varovať... (matriosa)

Recenze (17)

classic 

všechny recenze uživatele

Populárny americký spravodajca Steven O'Malley, sa vracia z „náruče Hitlera” v Nemecku, späť domov do USA, a to ešte ani netuší, že čoskoro zahynie - jeho IDOL : Veľký americký hrdina Robert Forrest, ktorému sa stala smrteľná nehoda, totiž jeho auto, sa za nepriaznivého počasia, zrútilo do rieky, a pritom, ho nikto nestihol varovať, pričom malý chalan Jeb, je z toho - veľmi zdrvený, nešťastný, zosypal sa, ako by mu frajerka dala kopačky ! Z množstva novinárov, ktorí by radi napísali o Forrestovi - akýsi životopis, ktorý by sa mohol stať Bestsellerom, tak len Steve, sa dostane na krok k Forrestovej žene Christine, okolo ktorej visí viacero otáznikov. Postupom času, nebude núdze, aby som sa zorientoval v tomto zamotanom prípade, ale to si musí predovšetkým O'Malley vybudovať dôveru u nebožtíkovej manželky, len háčik je v tom, že do cesty sa mu postaví človek, od ktorého to už musel dopredu očakávať... Cukor trochu mení svoj doterajší štýl, je veľmi temný, má brutálne nádhernú kameru, ako z Občana Kanea, k tomu geniálne obsadenie s dvojitým obsahom mojich ľúbezných obľúbencov : Tracy s Hepburn !!! Scenár je zaujímavý, už len z toho princípu, že ma solídne prekvapil... Je to Film - Noir, ale pre mňa, tak trochu atypický, čo nie je na škodu veci ! Veľmi dobrý film, z obdobia druhej svetovej vojny ( nakrúcaný ), kde si tvorcovia dovolili experimentovať, trochu sa odviazali depresívnou atmosférou... Bravúrna kamera a obidvaja herci + réžia G. Cukor. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THAT'S WHY I'M HERE, TO WRITE THE STORY OF HIS LIFE!!! Teda tohle jsem nečekal. Hodně dramaticky thriller, kde například u scény v domě staré Forresterové, jsem si připadal jako Mr. Bean v kině na Noční můře z Elm. Street, popcorn v misce se třásl strachy, protože jsem se nimi třásl i já. Film pomaličku poodhaluje krutou pravdu a člověk nedočkavě hltá každou další O'Malleyho otázku jako kachna kousky chleba na rybníku. Samo sebou, je lepší když o filmu nevíte nic. Proto vůbec nečtěte obsah ani tagy! ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Americký národní hrdina z první světové a vůdce lidu zemřel při autonehodě. Národ truchlí a skupina novinářů přijíždí sepsat své články. Spencer Tracy je z nich však jediný, komu se poštěstí vůbec se dostat na rozsáhlé pozemky obklopující dům zesnulého a promluvit s vdovou (Katharine Hepburnová) a postupně odhalit tajemství kryjící hrdinův život i jeho smrt... Velice atmosferický film v režii George Cukora se zásadně liší od jiných filmů, které ústřední duo natočilo. Předně, zatímco ostatní jsou filmy romantické (komedie i dramata), STRÁŽCE OHNĚ je film noir. A to setsakra dobrý film noir! V podstatě to jediné, co by se dalo vytknout, je paradoxně hlavní postava novináře, která je skoro až neuvěřitelně kladná. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Za silné bouře při tragické nehodě na mostě umírá válečný hrdina a velký vlastenec Robert Forrest.. Snímek má dech beroucí atmosféru, vtáhlo mě to od prvních minut a nedalo vydechnout až do chvíle, kdy jsem si to celé poskládala.. Vdova v podání Katharine Hepburnové nádherná, tajemná, neodhadnutelná a Spencer Tracy tentokrát jako novinář-spisovatel ohromně sympatický, mně se na tohle herecké duo moc dobře kouká, tedy u mě filmová spokojenost.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Důmyslná zápletka, která v závěji temné a hutné atmosféry vyústí v nečekané rozuzlení. Tak by se dal shrnout Strážce ohně do jedné věty. Byl by však hřích opomenout hvězdný duet hlavní dvojice, která ztvárnila své postavy na výbornou a naservírovali divákovi štědrou porci chytrých dialogů. Škoda první poloviny, která mohla lépe přiživit finální spíše detektivní část. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (4)

  • Forrest Tucker (Geoffrey Midford) šoféruje úplne nový kabriolet Lincoln Continental z roku 1942, posledný model, ktorý zišiel z výrobných liniek pred ukončením výroby civilných automobilov v dôsledku druhej svetovej vojny. (Reverse01)
  • Herečka Katharine Hepburn mala pocit, že je dej príliš nudný a treba ho oživiť nejakou romantikou. Sťažovala sa na to producentovi Victorovi Savillovi, ale ten jej pripomienky ignoroval, a tak sa Hepburn obrátila priamo na Louisa B. Mayera. Ten bol s filmom od začiatku nespokojný kvôli jeho politickému obsahu, a tak požiadavke herečky vyhovel. (Reverse01)
  • Tento film bol kasovým trhákom a podľa záznamov štúdia priniesol spoločnosti MGM zisk 1 040 000 dolárov. (Reverse01)

Reklama

Reklama