Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (468)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Bizarní film, který nejvíce padá a získává na faktu, že jednu a tu samou věc ukazuje v průběhu stopáže naprosto jinými způsoby (vážně, hororové, komediálně, dramaticky). Když mávnu rukou nad tím, že celá pointa je nesmyslná jako prase, zůstane mi úchylně zvláštní pecka, která je prostě geniální i svým poselstvím. Genialitu filmu ovšem sráží jedna podstatná věc, způsob jakým je vyprávěn. Carlyle podal naprosto dokonalý výkon, při kterém stačil jen pohled na jeho démonické grimasy a film měl rázem jednoho z nejlepších záporáků v historii hororů, zvláště u jeho proměny ve scéně u jeskyně byl pak tento pocit nejsilnější. Jenže právě v době, kdy Carlyle doslova exceluje a šokuje diváka svojí proměnou do té doby ve zcela vážně myšleném filmu, nastane groteskní scéna při honičce v lese, která z hutné atmosféry plné napětí, udělá během pár vteřin naprostou frašku. Takovéto střídání poloh a žánrů se pak v celém filmu opakuje ještě několikrát, nutno podotknout, že za asistence kardinálně nevhodné hudby. Přesto je film svojí skrytou narážkou na společnost a hustou atmosférou při vážných sekvencích, naprostá bomba. Film navíc táhnou skvělé výkony Pearceho a již zmiňovaného Carlyla, přesto mám pocit, že pokud by se ta prvoplánově a účelově nehodící hudba odstranila a nahradila jinou, pak je film ještě o dvě kategorie výš. Podobné filmy: Van Diemen´s Land . 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Ravenous" možno považovať za špecifický kanibalský horror. Film o jedení ľudského mäsa, opierajúci sa o indiánsky mýtus Weendigo. I keď je dej situovaný do Sierra Nevady, filmári si vybrali pre miesto natáčania Slovenské hory. Kde dobrým nasnímaním vytvorili dokonalú ilúziu Kalifornie v 19.storočí. Vynikajúci herecký výkon sa tu podaril Robertovi Carlyle, z ktorého miestami ide naozaj strach. Ale nezaostávajú ani ďalší herci. A pri tej finálnej konfrontácii ma ešte vždy zamrazí. To je veru ostrý stret. **** ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Žer, nebo umři?" To je stejně nádherný, jako kdybych slečně v autobuse poslal přes uličku lístek, kde by bylo napsáno "Seš tak rajcovní, jako zurčící potůček vprostřed rozkvetlé louky." Jinak je teda věčná škoda, že nikdo včas nevypnul mixér, protože výsledná kaše je někde na hranici mezi Tatrama, Českým rájem a temnou Macochou. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Stupidní sračka, která není ani strašidelná, ani vtipná, nic tam nedává smysl, hraje k tomu příšerná hudba, která je k těm záběrům většinou totálně nepatřičná, a ještě k tomu ten "oficiální text distributora" neuvěřitelně lže, když tvrdí, že jde o kombinaci kanibalského a upírského hororu, protože v tom filmu není jediný upír, takže se cítím prostě podveden. Nechápu, proč to tady má tak vysoké hodnocení, a jsem otrávený, že jsem tomu dal šanci, protože mi přišlo, že to vypadá slibně, což fakt jen vypadá - ke konci je debilita scénáře už zcela nesnesitelná. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zase jeden filmový kousek, kde jsem na pochybách s hodnocením - vychází mi to na tři a půl hvězdičky. Pokud se přikláním ke čtvrté, je to za originalitu scénáře, protože tak bizarní příběh se na filmovém plátně často nevidí a každopádně znamená žánrové obohacení. Velmi slušné je i herecké obsazení a předvedené herecké výkony. Vedle Roberta Carlyleho, který měl být konec konců hlavním tahounem, je zajímavý i zkušený Jeffrey Jones. Dojem nicméně sráží žánrová nevyhraněnost, kdy se film pohybuje na rozhraní hororu, "černé" komedie a westernu a neví, čím chce být víc. Fanouška ani jednoho ze jmenovaných žánrů nemůže uspokojit uspokojit úplně - každý může dostat jen kousek z toho, co od filmu očekával. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Syndrom windigo je reálně existující popsaná psychotická porucha projevující se krom jiného nutkáním požívat lidské maso. (kwaicheng)
  • Scénárista dostal nápad na skript po přečtení knihy "The Thin Man". (Chatterer)

Související novinky

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (více)

Reklama

Reklama