Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Říkám si, že Cukor musel být svým šablonovitým rukopisem, který téměř nikdy nevybočoval z prověřeného standardu, ideálním režisérem pro hollywoodskou producentskou vrstvu, která se nerada pouštěla do nejistých experimentů. Jeho hlavní předností byla skvělá práce s herci, velký zájem o scénář a zároveň dobrý čich na kvalitní látku a Velké příběhy obecně, ale o inovativní postavení kamery nebo využití oživujících specifik bohaté filmové řeči se příliš nezajímal. My Fair Lady není výjimkou. Božská Audrey i neméně výtečný Rex (a další) tak mohou být nastokrát úžasní, stejně tak hudba a choreografie jednotlivých čísel, ale pět hvězdiček nedám ani za úplatu. Až se mi zachce divadelní režie, mohu navštívit divadlo samotné. Ale to neudělám. Film má stále tu výhodu, že i tři hodiny jsou v jeho společnosti příjemně ukráceným časem. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Excelentná Audrey Hepburn a jej oslňujúci herecký koncert, k tomu neskutočne sarkastický Rex Harrison a ich herecké duo osladené iróniou a miernym patetizmom. Úchvatné piesne, brilantná réžia. Umelecký skvost, jeden z vrcholných muzikálov, ktorý pohladí srdce, vyčarí úsmev, dojme k slzám a najmä pri konci si budete želať, aby sa dĺžka filmu predĺžila o ďalších 100 minút :) Filmový zážitok, na ktorý sa tak rýchlo nezabúda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád, Audrey je milá a i příběh je vhodný pro humorné švitoření a velkolepé přehrávání. Jen ta stopáž... Necelé tři hodiny jsou šíleně moc a jeden ze závěrečných rozhovorů mezi Higginsem a Lizou už mě svojí rozvláčností skoro ničil. Jinak ale spousta humoru, krásných songů a vynikajících herců. Jako celek ale jen za smířlivých 70%. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Krásné, důvtipné avšak předlouhé. Audrey Hepburn je úžasná, její přišerná angličtina a přecitlivělé vystupování květiářky Lízy ostře zakontrastovaly s postavou mladé princezny, která se z ní vyloupla po tvrdém výcviku samolibého šovinisty profesora Higginse. Obdivuju ji a její slovní přestřelky s Higginsem, avšak po tři hodiny se těžce obdivuje jediná postava, proto nemohu dát nadšených pět hvězd. U mnoha (dlouhých) muzikálových výstupů jsem totiž netrpělivě podupávala nohou a prosila o jejich konec, což se mi u muzikálu často nestává. Ale ty, Audrey jsi byla vy-ni-ka-jí-cí!!! ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Audrey Hepburn chtěla své písně nazpívat sama. Urputně se připravovala a pracovala na svém hlasovém projevu od svítání do svítání. Když zjistila, že její zpěv bude dabován, byla z toho opravdu nešťastná a dokonce odešla z natáčení. Následujícího dne se vrátila a svým typicky půvabným způsobem se omluvila za nevhodné chování. Objektivně řečeno, Marnie Nixon, která většinu melodií nazpívala za Audrey, na tom byla pěvecky lépe. (Brtniik)
  • Když profesor Henry Higgins (Rex Harrison) zpívá v knihovně píseň "I Am An Ordinary Man", stojí na stole lampa s kabelem svěšeným přes předek stolu. Když profesor v závěru skladby pouští gramofony a fonografy s nahrávkami, kabel se přesunul na bok stolu. (Chip89)
  • Přestože zpěv Jeremyho Bretta (Freddy Eynsford-Hill) byl pozoruhodně dobrý, také v tomto případě byl nahrazen - jeho partu se chopil Bill Shirley. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno