Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (158)

imf 

všechny recenze uživatele

Grant vs. Stewart? Souboj v ultimátní váhové kategorii o srdce Katharine Hepburn. Cukorova "převleková" komedie možná není tak šílená jako jiné Grantovy pecky, ale Cary tu zas musí čelit solidní konkurenci, protože Stewart je neodolatelný s kloboukem i bez něj a Katharine Hepburn je zkrátka bohyně, takže celkem rychle pochopíte, proč jí všichni padají k nohám. Tempo je zběsilé, dialogy by se měly tesat a celé to směřuje k očekávatelné, leč přesto dojemné pointě. Že je to příliš jednoduché? No právě... jak může podobně elementární zápletka rozhýbat bránici i srdeční chlopně je mi záhadou, ale nehodlám to zkoumat. Jak říkají Američané: If it ain't broken, don't fix it. :) (90%) ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Můj neoblíbenější film z žánrové škatulky jménem romantika. Důvod? Má proklatě daleko k cukrkandlovým výlevům. Naopak jde o výjiměčně povedenou konverzační komedii, která stíhá trefně glosovat i svět kolem sebe. "Nenávidíte mě, slečno Imbriová?" "Nemůžu si dovolit někoho nenávidět. Já jen fotím." Celý snímek stojí především na chytrých a vypointovaných dialozích ("Snad ses nevzdal své milované whiskey?" "Ne, jen jsem změnil barvu. Teď jsem na pastelové odstíny. Víc mi sluší.", kde exceluje Zrzka Katharine Hepburn, sarkastický Cary Grant a taky škytající James Stewart :-) ()

Reklama

danoo 

všechny recenze uživatele

Síce býva jedna z najznámejších romantických komédií . G e o r g e a . C u k o r a . v literatúre tradične hodnotená ako vrchol subžánru s c r e w b a l l c o m e d y, možno povedať, že vo svojej podstate nie je ani tak bláznivá ako skôr rafinovaná, čo vďaka citlivej a elegantnej réžii oceníme ešte aj dnes. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nic. Prostě nic. Snad to bude tím žánrem. Snad. Ale Jeho dívka pátek mě přeci tak bavila. Co s tím? Svedeme to na ten žánr? Ale co Cary Grant, Katherine Hepburn a James Stewart? Tohle přeci musí fungovat. Prostě musí. A přece ne. I když všichni jmenovaní jsou v tom nevinně. Ale když všechny ty zvraty působily tak uměle, stejně jako celý ten příběh. Ale to ten žánr, kámo. Takže to bude asi tím žánrem. Příběh z Filadelfie bylo pro mě jako pít šampaňské bez bublinek, navenek se tváříte na úrovni, ale uvnitř víte, že to stojí za houby. Prostě nic. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja ako funda kvalitneho hororu a noiru hovorim skor nie ako jo tymto nablyskanym a nacackanym US komediam. Stewarta mam v oblubenych, lebo prispel k rozvoju hororu /The Rope/, ale US styl humoru je mne na mile vzdialeny. Jo, jo - viem, ze jestvoval aj isty Cary Grant a ze vedel hrat, no ale Caryho Granta nemam rad, a tieto romanticke komedie uz duplom nie. Dej to nema ziadny, K. Hepburnova sice spolu s panom J. Stewartom a C. Grantom vedeli hrat, ale dialogy su dlhe, nudne a prazdne. Film ma nicim neoslovil : je to len dalsie nudne prechadzanie sa po miestnostiach. Neoslovil ma ani ten mylostny lichobeznik, ktory sa vo filme spomina a ani spolocenska konzervacia zucastnenych hercov. Jedine, preco spominam tento film je ten fakt, ze pan James Stewart dostal zan Oscara /tusim za rok 1940 alebo tak nejako - neviem, nepamatam si presne detaily/. Mne nic nehovoriaca spolocenska konzervacka, ktorej dam 4 hviezdy len preto, ze pochadza z 30./40. rokov 20. storocia. A je o mne zname, ze rad nadhodnotim kadejaky riedky prujem z 30. a 40. rokov minuleho storocia. Takze prva skusenost s Dzordom Mukou ako reziserom pre mna neprilis vyrazna. 70 % ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Všichni, kdo v Příběhu z Filadelfie hráli, předvedli výkon, jejž mnozí kritikové označili za jejich nejlepší v celé kariéře. (Pavlínka9)
  • Jedná se o filmovou verzi broadwayské verzi hry Philipa Barryho, která byla napsána speciálně pro Katharine Hepburn. (Pavlínka9)
  • Informace o honoráři Caryho Granta se objevila v novinách, a tak Grant oznámil, že celý výdělek věnuje Britskému fondu pro oběti války, čímž si zasloužil velkou slávu. Podle daňového úřadu daroval Grant nakonec přesně 62 500 amerických dolarů, což byla částka po sražení daní a zaplacení ostatních nákladů na natáčení. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama