Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

monolog 

všechny recenze uživatele

Když si tak uvědomím, čí že to byla koprodukce, jsem až neuvěřitelně překvapenej, jak tenhle film dopadl skvěle. I když je tam spousta naivností, který jsou však zapříčiněný původní legendou z Eddy, nenašel jsem na tom nic, co bych nepovažoval za mnohem lepší než Jacksonova Pána Prstenů (jako komplet). Celkové vyznění je mnohem mně bližší, herci nejsou okoukaní, není tam žádná trapná akce ani přílišné patosování nebo tahání citů z diváka. Přestože jsem původní legendu znal již dřív, nevadilo mi ani občasné odchýlení se od originálu starého 1000 let. Třeba že Siegfried byl vychováván od malička, aby zabil Fafnira, že Regin byl Fafnirův bratr se kterým společně zabili svého otce kvůli prstenu Nibelungů (ten podle legendy plodil další zlaté prsteny, to byl jeho tahák na lidi). Že Siegfried spal s královnou Islandu jen proto, že Gunterův kůň odmítl projet kolem plamenů, kterými byla obklopena, že ona dohnala Guntera k vraždě Siegfireda, protože Brunhilda jí v záchvatu žárlivosti řekla o záměně manželů. A taky mi hodně vadily německý verze jmen převzatých od Richarda Wágnera (původně to má být: Sigurd, Brynhild, Krymhild, Gunnar, Fáfní apod). Je škoda, že to nevzniklo o pár let dřív, protože se vsadím, že by to mělo mnohem větší úspěch, než ten trikařsky nádhernej ale jinak veskrze prázdnej patetickej Pán Prstenů. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem při hodnocení uvažovala o čtyřech * , protože cosi neznámého a nezachytitelného mě na filmu upoutalo...ale pak jsem si uvědomila, že je to silný příběh, který rozhodně nemá na svědomí Uli Edel. Pokud jsem Sněhové královně z Hallmarku dala 5* , bylo to kvůli výkonu Bridget Fondy, kterým na sebe strhla veškerou pozornost, když jsem hodnotila Merlina byl to celkový výkon herců a svěží tempo děje, ale pokud bych měla hodnotit lépe Prsten Nibelungů, hryzalo by mě svědomí. V žádném případě to nebyli průměrní herci, ani místy rozvleklý děj, co mě nepřinutilo film okamžitě z VHS vymazat, ale úžasný původní příběh podbarvený krásnou hudbou, a ta celý projekt zachránit nemůže. ()

Reklama

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Slušné fantasy, sice nemá takovou ,,štávu" jako například Pán prstenů, ale nemohu si pomoci, nějakým způsobem si mě tento dvoudílný film podmanil. Souboje byly propracované, tak i efekty. Kristanna Loken hrála, dalo by se říci terminátorku ve středověku, podala pěkný herecký výkon. A co se týče příběhu, nejsem sice zklamán, ale režisér Uli Edel mohl tuto legendu trochu akčněji oživit, zejména konec filmu... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Televizní syrový nadprůměr (ostatně neúnosně drsné až úchylně svůdné bývají všechny ty braky z německé provinience v nočních hodinách na komerčních televizích). Chvíli mi ovšem dalo, než jsem detekovala a správně zařadila Benno Furmanna, že ten kukuč znám od Tykwera z Princezny a bojovníka. No prostě charismaťák od pohledu, ač herecky nic moc. Ono totiž to plonkovaté postávání a pohledy nikam jsou kapánek nudné, nicméně proč se nepodívat :-)) Jinak jsem byla celkem spokojena s dějem, ani jsem nedoufala, že zůstane závěrečná vraždící katarze, takže jsem byla vlastně spokojena. Protože tak Prsten Nibelungů znám (ze středoškolské čítanky:-o) a tak jsem ho chtěla vidět! ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že na televizní poměry se jedná o velmi zdařilé dílo. Je na něm znát punc "evropské" produkce, tedy menší rozmáchlost příběhu a vetší věrnost předloze, která zde není nijak zvlášť zprzněna. Herci hrají velice slušně, za sebe musím pochválit Kristannu Loken, jejíž obsazení za Brynhild je prostě geniální. Naopak mě spíš zklamal Benno Fürmann, který hrál na moje gusto příliš unyle. Spíš by se hodil do Wagnerovy opery, i když tam by nejspíš musel opět předstírat zpěv :-). SPOILER Závěrečná scéna, kdy se Brynhild objeví na lodi se Sigurdovou hranicí, nebyla dost efektní - jednak vizuálně scéna s počítačovými plameny nevypadala moc dobře, jednak to chtělo trochu natáhnout scénu sebevraždy, v téhle scéně je trocha patosu na místě. A závěrečná písnička je sice moc pěkná, ale svou moderností se tam nehodí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama