Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

Cival 

všechny recenze uživatele

Výjimečně nasnímaný film. Komorní příběh o rasismu v USA, kterému dominuje úsporné herectví Thorntona. A nemůžu si pomoct - ale za Oscarem Halle Berry pořád vidím spíš politiku než cokoliv jiného - na plátně buď souloží, nebo se vzteká jako malej fracek. Pravda, oboje vykonává naprosto přesvědčivě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komorně laděný psychologický snímek, jaký se často nevidí. Precizní práce režie, velmi dobrá kamera, skvělé zkratkovité dialogy a navíc fantastický výkon Billyho Boba Thorntona v hlavní roli. Psychický přerod hrdinů a změna jejich hodnotového žebříčku je zobrazována nenápadně, jakoby mimoděk prostřednictvím detailů. Atmosféra filmu je mimořádně silná a závěrečná tichá scéna na zápraží domu je doslova nabita emocemi. I ti přízemněji naladění filmoví fandové si přijdou na své díky naturalisticky pojaté souloži Hanka s Leticií. Pokud mi k dokonalosti přece jen něco scházelo, tak to byl výkon Berryové, která v porovnání s Thorntonem lehce přehrávala, a tam, kde měla ukázat velké emoce, bohužel přehrávala o poznání víc. Nejsilnější byla v momentech, kdy si vystačila s pouhým pohledem. Také Hankova proměna byla poněkud rychlá a přímočará. V životě sice neplatí, že starého psa novým kouskům nenaučíš, chce to ale čas a dá to opravdu hodně práce. Přes výše uvedené výhrady poctivých 90% a 5 hvězdiček k tomu. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání. Film, který postrádá jiskru, přitom by jeho námět mohl vydat na dynamický film. Navíc mě totálně vytočil "oscarový" výkon Halle Berry. Ve filmu podává stejný hysterický výkon, jako předváděla na podiu při předávání Oscarů. Z toho plyne jediné - ona v tomto filmu hrála jen samu sebe a přehrávála jak jen to šlo. Její partner Billy Bob Thornton tu naporoti tomu předvádí svůj další úchvatný výkon, a ocenění by si zasloužil asi desetkrát víc než ona. Letošní rozhodnutí akademie (a nejen v tomto případě) je úplně zcestné. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zvláštna romantická dráma. Možno nadpriemerná, ale dnes to nebol pre mňa dobrý výber. Doznieva vo mne bez príjemných pocitov. Nič vhodné na relax po ťažkom dni. Takmer ma zadusila tá hrozná osamelosť hlavných predstaviteľov (a ani pohľad na popravu nie je nič pre mňa). Dnes potrebujem "dobiť baterky," zdroj energie však musím hľadať niekde inde..... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Smutné je, že přerod Hanka Grotowskiho (B.B. Thorton) odstartovala až sebevražda jeho syna. Aby mohla vzniknout nová rodina, šťastnější než ta předešlá, musí právě ona předešlá zcela zaniknout...na tom něco je. Oscara Halle Berry přeju, ale kdyby to bylo na mě, okamžitě bych ho dala Billy Bobovi, protože nikdo neumí zahrát ztroskotance, co už dávno rezignoval na svět, tak bezvadně jako on. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Scénárista Milo Addica si zahrál člena vězeňské stráže Tommyho. (Othello)

Reklama

Reklama