Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Celá ta vizuální stránka snímku je nádherná, exteriéry, interiéry, výprava na jedničku s hvězdičkou, atmosféra podmanivá s krásnou hudbou, no a příběh malého Olivera - mimochodem velice sympatický herecký výkon Barneyho Clarka - je stále dojemný, čas mu nic neubral... Kdyby se ten chlapec narodil v současnosti, hned bych si ho vzala domů... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Děsná doba. Tehdy by mě drželo při životě snad jen ... vlastně nevím. Jedno Polanskému upřít nemůžu a to, že dokázal přenést temnotu a ponurost na filmové plátno mistrně. Poměr mezi nedobrými a dobrými lidmi je zhruba jedna ku desíti ve prospěch – schválně jestli uhádnete. Vše je zabaleno do působivého barevného filtru, ale opravdu ne pro děti. Vlastně nevím, jestli to měl Polanski vůbec v úmyslu. Bohužel i pro mě to postupně začala být nuda. Beru to tak, že mi asi nikdy pan Polanski k srdci nepřiroste. P.S. Snad jen soudní systém té doby by mohl najít uplatnění i dnes. Ale to už by byl jinej film. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Až příliš rutinní zpracování literární klasiky, o kterou se minimálně ve škole otřel snad úplně každý. Režisérovi se podařilo navodit solidní atmosféru a celkem věrně se drží knižní předlohy, zejména první půlhodina byla výborná a divák sdílí s malým hrdinou jeho totální bezmoc. Na druhé straně, nepřináší nic navíc, čím by se tenhle kousek lišil od ostatních X zpracování Olivera Twista. Také mě trochu zklamalo herecké obsazení, hlavně představitelé dětských rolí jsou k uzoufání nevýrazní. Je to spíše taková pohádka na pár podívání. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nečetla jsem literární předlohu, ale pochopitelně o tom něco vím, tudíž jsem se na film hodně těšila a byla na něj dost zvědavá. Navíc jsem četla příznivé názory i recenze, což moje pocity ještě umocňovalo. Oliver Twist mě rozhodně nezklamal a Roman Polanski odvedl dobrou práci. I představitel malého Olivera podal hodně slušný a zajímavý výkon. Příběh, to je tradice, každý ho zná a nemám co dodat. Líbily se mi scenérie, krajiny a obrazy ve filmu a taky jsem ráda, že je to další z filmů, ve kterém hraje naše matička Praha, a je to dobře. Tenhle film vás rozhodně nenechá chladnými, i když víte, jak to dopadne. Mně osobně se celou dobu chtělo skočit do obrazovky a Olivera zachránit. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč si po triumfu s Pianistou vybral Olivera Twista, kterýho stejně nemoch natočit líp jak Dejvid Lín před padesáti lety, fakt nechápu, proč nevyužil toho úspěchu a nenatočil něco úplně jinýho, todle je zaslouženej propadák, na kerej si dneska už nikdo nevzpomene. Jesli se nudil, tak moch natočit rači třeba sekvel k čemukoli, co natočil dřív, stokrát rači bych viděl Rosemarys bejby 2, čajnatauna 2, tenanta 2, frantika 2, devátou bránu 2 než TODLE! ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)
  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Většina kulis byla navržena podle tvorby známého malíře Gustave Doré. I když on přímo neilustroval žádnou z Dickensových knih. (don corleone)

Reklama

Reklama