Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Spojení Polanského s Dickensem se po shlédnutí tohoto filmu zdá být samozřejmé a zcela logické. Dickensův Oliver Twist je pro Polanského dokonalou látkou k adaptaci (kombinace jisté hravosti s takřka všudypřítomnými temnými podtóny u obou jmenovaných; navíc v historických kulisách mohou naplno vyniknout Polanským toliko milované "Rembrandtovské" barvy) a Polanski je zase tím nejpovolanějším pro transformaci díla Charlese Dickense na filmový pás - oba jsou totiž precizními vypravěči, každý v rámci jiného média.___Samotný film je precizní ve všech ohledech a sympaticky umírněný (věřím, že třeba takový Spielberg by v nemálo momentech sklouzával k silnému patosu...) a jeho postavy jsou ve fikčním světě něčím víc než jen pohyblivými ilustracemi těch z literárního textu. S klidným svědomím mohu prohlásit, že lépe to natočit už nešlo. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne natočený film v ktorom mi bez urážky v ústrety predlohe vadil najmä dej, ktorý postrádal napätie a schopnosť vtiahnuť ma do deja. Ono prvých 20 minút vyzeralo veľmi snubne no potom sa film snažil držať na tej istej hladine a začalo to byť trošilinku otravné. Takisto by nezaškodilo atmosfére londýna minulosti keby sa viac popracovalo na efektoch, pretože v niektorých momentoch boli až príliš badateľné. Proste priemer , ktorý síce nesklame ale ani neočarí.2,5* ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Podle mě skvělý režisér , který dostal za svoji práci Oscara za film Pianista. Koukala jsem na ten film od začátku do konce s naprostým nadšením a i když znám knižní předlohu nemohu to jakýmkoliv způsobem očernit, protože to bylo stejně dobré jako Dickensův román. Smekám jeden z mála výborných snímků. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Je to Polanski, ale asi už nikdy to nebude autor Rosemary. Zkrátka a dobře, čím je starší, tím míň mě baví. Tenhle film je takový průměr, parádní exteriér, masky i kostýmy, znásobené natáčením v Praze, průměrné výkony herců a tak nějak sám pro sebe napsaný scénář. Je pravda, že Dickens je dost nestravitelný a přesto často adaptovaný. Možná kdyby si RP vybral jako předlohu něco akčnějšího, mohl natočit zajímavý a přínosný film. Takhle, bohužel vyplodil jen dalšího průměrného adepta na pomalou smrt v zapomnění. Škoda. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh o Oliverovi Twistovi nepoznám a neviem do akej miery je toto reálna podoba známeho príbehu, ale môžem vyjadriť svoje pocity k tomuto. Podľa mňa sa jedná o veľmi pokazený film, zničený film s veľkým potenciálom, potešilo ma prostredie, detaily, ale netešia ma zásadné veci. Veci, ktoré sú obtiažne a zásadné, ako uvedenie Olivera do Londýna, uvedenie do života, kde už bude čisto ošatený, vždy najedený, či smrť zlého muža na konci boli proste jednoducho odbité, naopak izbových scén bolo priveľa a pôsobili nudne, nehovoriac o privolaní davov psom, to bol scénarský trapas. Postava Fagina, ktorú hral Ben Kingsley nepôsobila strašidelne, skôr rozpačito. Film sa dosť tiahol a skôr som čakal kedy skončí, akoby som si ho užíval. Počasie zas príliš zvýrazňovalo situácie, bolo predvídateľné. Ak by som mal v krátkosti zhodnotiť tento film, príde mi ako nevýrazný, nudný a premárnený film so zaujímavým motívom ohľadom sirôt v minulosti a v chudobe. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Na Barrandově vyrostly kulisy Londýna 19.století, v jehož ulicích korzovalo osm set komparistů a prohánělo se dvacet kočárů. (EMMY)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno