Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia Dickensovho románu. Polanski si dal záležať na svojskom spracovaní príbehu a perfektnej "špinavej" dobovej atmosfére. Oliver Twist tu predstavuje chlapca, ktorý nechce od ľudí okolo nič svetoborné, iba šancu na slušný život. Na svojej púti za svojim osudom stretáva dobrých aj zlých ľudí, od zlých zvyčajne dokáže ujsť a tých dobrých vie zase tak očariť, že sú ochotní kvôli nemu riskovať aj svoj život. Všetko vrcholí v zaujímavom finále, plnom emócií a napätia. Film ako stvorený pre kľudný večer a domácku pohodu. 80/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já, jakožto člověk románem nepolíbený nemám oprávnění hodnotit veškeré odchylky. Co ale hodnotit můžu je naprosto okouzlující prostředí tehdejšího Londýna a hlavně precizní kostýmy všech postav. Film velmi pěkně vykreslil tehdejší dobu. Nicméně tohle podání příběhu mi nepřišlo nijak závratně zajímavé, tudíž jsem se i několik úseků vyloženě nudil. Lepší * * *. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Děsná doba. Tehdy by mě drželo při životě snad jen ... vlastně nevím. Jedno Polanskému upřít nemůžu a to, že dokázal přenést temnotu a ponurost na filmové plátno mistrně. Poměr mezi nedobrými a dobrými lidmi je zhruba jedna ku desíti ve prospěch – schválně jestli uhádnete. Vše je zabaleno do působivého barevného filtru, ale opravdu ne pro děti. Vlastně nevím, jestli to měl Polanski vůbec v úmyslu. Bohužel i pro mě to postupně začala být nuda. Beru to tak, že mi asi nikdy pan Polanski k srdci nepřiroste. P.S. Snad jen soudní systém té doby by mohl najít uplatnění i dnes. Ale to už by byl jinej film. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Spojení Polanského s Dickensem se po shlédnutí tohoto filmu zdá být samozřejmé a zcela logické. Dickensův Oliver Twist je pro Polanského dokonalou látkou k adaptaci (kombinace jisté hravosti s takřka všudypřítomnými temnými podtóny u obou jmenovaných; navíc v historických kulisách mohou naplno vyniknout Polanským toliko milované "Rembrandtovské" barvy) a Polanski je zase tím nejpovolanějším pro transformaci díla Charlese Dickense na filmový pás - oba jsou totiž precizními vypravěči, každý v rámci jiného média.___Samotný film je precizní ve všech ohledech a sympaticky umírněný (věřím, že třeba takový Spielberg by v nemálo momentech sklouzával k silnému patosu...) a jeho postavy jsou ve fikčním světě něčím víc než jen pohyblivými ilustracemi těch z literárního textu. S klidným svědomím mohu prohlásit, že lépe to natočit už nešlo. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Dost možná můj nejoblíbenější dobový film, který jsem viděla už na základce v kině - tenkrát jsem byla snad jediná, která jej uměla docenit. A dnes si ho cením ještě víc. Film je těžkým příběhem chlapce, kterému život neustále házel klacky pod nohy, ale nakonec našel své štěstí. Po shlédnutí si říkám, že ta dnešní doba není zase až tak špatná. Lidé nevisí za každou "hloupost", děti si více hýčkáme, v sirotčincích se neotročí, ulice nejsou tak špinavé, smradlavé, hygiena je také na lepší úrovni. Co mě ale zamrzelo, byl "umělý" Londýn. Daleko lépe by udělali, kdyby točili ve skutečném Londýně, ne studiích v Praze. Taktéž mě ještě jako menší výtka napadá nevýrazný a trochu prkenný hlavní hrdina, ale dá se to přehlédnout. Film snad každého chytne za srdce, navíc je podložený nádhernou hudbou. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)
  • Většina kulis byla navržena podle tvorby známého malíře Gustave Doré. I když on přímo neilustroval žádnou z Dickensových knih. (don corleone)

Reklama

Reklama