Reklama

Reklama

Speer a Hitler

(seriál)
  • Německo Speer und er (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Scénárista a režisér Heinrich Brelör se představil v roce 2001 trilogií Bratři Mannovi – román století, ve které unikátním způsobem spojil historické archivní dokumenty, výpovědi zúčastněných a hrané pasáže. Projekt získal řadu významných uznání včetně prestižní televizní ceny Emmy. Ve své minisérii z roku 2005 Speer a Hitler se autor věnuje postavě nadějného architekta, blízkého Hitlerova spolupracovníka, patřícího k duchovní elitě Třetí říše, Albertu Speerovi. Tento muž byl v Norimberském procesu odsouzen na „pouhých“ 20 let, zatímco nad ostatními důležitými aktéry Třetí říše byl vynesen rozsudek smrti. Hrané pasáže, prokládané unikátními záběry a nahrávkami i výpověďmi tří dětí Alberta Speera, se mj. snaží odpovědět na otázku, jaký díl viny nesl na svých ramenou tento člověk. Broelörova „dokudramatická“ mozaika se snaží vyvrátit všechny mýty a polopravdy, vytvořit celistvý a pravdivý portrét člověka, nadaného architekta, spořádaného otce rodiny i muže, který významným způsobem ovlivnil dějiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mix původních a hraných záběru se zdá být originální a vskutku je, jen ti herci jsou krapet nesourodí a právě Hitler alias Tobias Moretti z Komisaře Rexe se mi do oné role absolutně nehodí a taky to tak dopadá. Historicky je to sice takřka přesné, ale herecky je to opravdu průměrné a spíše nudné než zajímavé. Na druhou stranu se to dá vydržet, jelikož i když je to mini-serial a není tolik o Hitlerovi jako o Speerovi, tak jako zajímavost o něm to rozhodně stojí. Kdo vůbec zná tak geniálního architekta jako byl právě on a právě tento polodokument za tu znalost rozhodně stojí. (5/10) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na první dojem jsem dal tomuhle hranému dokumentu tři hvězdičky, ale po důkladné úvaze jsem jednu musel slevit. Problém není ani tak v průměrném hereckém výkonu většiny zúčastněných, televizně nezáživné režii nebo hereckém obsazení, kdy se někteří herci evidentně svým historickým protějškům nepodobají, jako spíš v manipultivním vyznění, kdy hraná forma Speera až příliš zlidšťuje a emocionálně se staví na jeho stranu. Rozsáhlé výpovědi jeho dětí, takové ty lacině sentimentální historky a čtení korespondence, do profesionálního a nestranně se tvářícího dokumentu prostě nepatří. Vyznění je manipulativní v tom, že, byť nepřímo, ale nepřece jen přitakává Speerovi v jeho tvrzeních, že nevěděl, neznal, netušil a že jeho vina je pouze v tom, že teoreticky znát a vědět mohl. Protože ze své pozice a z hlediska historických faktů prostě znal, věděl a hlavně byl za mnohé odpovědný. Tenhle televizní pseudodokument přesně odpovídá snahám části německé veřejnosti hodit odpovědnost za hrůzy nacistického režimu na pár jednotlivců....Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vy Rusi ste predsa taktiež čítali Hitlerov Main kamf, keďže vyšiel pred rokom 39, v dobe keď ste podpísali pakt o neútočení..." Film o najsympatickejšom a najrozumnejšom nacistovi, ktorý v Norimbergu ako jediný oľutoval svoju minulosť a bol pripravený za to niesť zodpovednosť ma lákal už dlho. Túto dokumentárne pojatú drámu som konečne mohol vidieť na STV2. Netušil som, že celý 3-dielny film je z Norimbergu a jeho mega procesu a iba prestrihmi a spomienkami sa vraciame v čase. Odhalíme Speerov rodinný život, jeho stretnutia s Hitlerom i jeho pobyt v Norimberskom väzení, kde je spolu s ostatnými nacistami a samozrejme je tu samotný súdny proces. Film je občas prerušený rozhovormi so Speerovými skutočnými deťmi, dnes už dôchodcami. Veľmi ma zaujalo, že jeho syn, rovnako s menom Alebert Speer je tiež architekt...To som nevedel. Film sa snaží byť hodnoverný a o postave A. Speera sa dozviete všetko podstatné. 80%. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice poučný seriál. Překvapilo mě pojetí Hitlera-milej týpek, ale ke Speerovu příběhu se hodil. Bohužel Moretti je coby Hitler přesvědčivej tak z poloviny. V prvním díle je nemastný neslaný, ale coby šílený vůdce z bunkru, schovaný neustále ve stinu, z něhož jsou hlavně vidět oči-to je nezapomenutelné. Jinak se zbylí herci (hlavně představitel Heese) opravdu snaží a hrají jak jen to nejlépe jde. Hlavní silou však je mix hraných pasáží a skutečných dokumentárních záběrů a výpovědí dětí samotného Speera. To dohromady dělá tento dokumenární seriál nadprůměrným a hodnotným dílem, který nenudí i na vícero podívání. A jeho autoři by mohli tímto způsobem vystihnout i jiné potentáty Třetí říše. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...představit si celou mašinérii nacistů je asi velmi složité... od vůdce přes jeho kamarády, vojáky mrznoucí u Stalingradu až po výkonné síly, které musely dobíjet umírající v plynových komorách... pochopit vinu jedince v soukolí II. světové války je asi nemožné... v nějakou chvíli musel každý svou rekapitulaci udělat každý sám... seriál se snaží být objektivní, ale pro mě vyznívá naprázdno... genialita v moci Vůdce přerůstající ve vloastní velikost nějak mizela mezi jednotlivými záběry... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama