Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kvůli pátrání po tajemstvích knihy, kterou napsal jeho otec, se renomovaný psychiatr vzdává své akademické kariéry. Nechá se zaměstnat v ústavu, kde otec pracoval, a kde zřejmě čerpal námět pro sepsání této slavné dětské knihy. Doufá, že tam odhalí všechna její tajemství a i roli, kterou v ní představuje on sám. Dobrodružný výlet do minulosti začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru mimořádné dílko, které se vymyká všem fyzikálním i jiným zákonům a lze ho přirovnat jen k filmům Král rybář a Hook. A stejně jako Robin Williams mohl vzlétnout v Hookovi jen díky tomu, že zapomněl, že je dospělý, tak i zde je třeba zapomenout na všechno a CHTÍT tomu věřit. Jen tak se divákovi povede dostat do království Neverwas, kde je bláznem a králem jeden a tentýž člověk. Fantazie však není jedinou dějovou linkou, smíření se se smrtí otce i se sebou samým jest rozměrem dalším. Film měl možná i vyšší ambice na úrovni Přeletu nad kukaččím hnízdem, ale nakonec zůstalo přece jen u té pohádky a to je dobře. 90% ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná krásný poetický příběh, pro mě celkem nuda, klížily se mi oči. Dokud se děj odehrává na psychiatrii a je lehce tajemný, ještě se to dá, ale potom mi to připomínalo opravdu nějakou fantasy pohádku, pak akční pasáž a takový nijaký konec. Trochu moc žánrů spletených dohromady. Když už nějakej pohádkovej fantasy svět, tak raději ten Williho Wonky. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

Obsadit charismatický hlas a výzor Iana McKellena do fantasy šmrncnutého projektu byl samozřejmě chytrý tah a sám McKellen dělá co může, aby jeho pojetí domnělého krále z fantaskní říše bylo co možná nejméně podobné jeho zásadní roli (pro žánr i jeho samotného), tedy Gandalfovi. Právě na něj jsem si ale při sledování filmu vzpomněl nejčastěji a celkovým vyústěním filmu zdál se potom docela zklamaný a snad i podvedený, protože podobný koncept předvedl už SVĚT PODLE PROTA, kde ty pocity byli velmi podobné, přesto film jako celek daleko lépe držel pohromadě a nebudil tak neodbytný pocit nekomletnosti. Nemůžu si pomoci, ale psychologické drama (navíc velmi dobře obsazené) mohlo přeci klidně dopadnout jako přiznaná fantasy, vůbec nic by se nestalo a zase by to bylo alespoň nějaké oživení. Překvapení tam, kde ho již člověk nečeká. 60% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nebýt té kostrbatosti ve vyprávění, šel bych s hodnocením na plný počet. I tak je to film pozoruhodný. Film o lidské fantazii, která je neomezená, ale hlavně o touze po svobodě (pro nás, "postkomunisty" zvláště důležité). Lehce schizofrenní muž je vláčen po ústavech, aniž by někomu ubližoval. Má totiž velkou fantazii a žije v pohádce. Tím se liší a proto je ho třeba zavřít. Naštěstí potkává jiný, podobně "chorobný" mozek a ten celé jeho vyprávění zachytí v knize. Pohádce pro svého syna. Ten se pak v tomto filmu snaží rozuzlit tajemství této knihy. Tento film mě pobavil, proto 4*. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Trošičku nadsadím, protože v poměrně neznámém filmu se objevila skutečně plejáda herců a bylo fajn vidět zase Gandalfa. Ale jinak jsem se docela nudila. Ze začátku to hodně vypadá jako Arthur a Minimojové, taky jako Nekonečný příběh a vůbec všechny ty story na téma říše fantazie. A pak to pomaličku přejde v jiný žánr. Barvami však hýří dál a všichni se báječně usmívají a to je fajn. Možná na sobotní odpoledne, fakt nechápu, proč film běžel na čt1 v noci. Ale programová skladba veřejnoprávní televize je záhadná už dlouho, to je taky svět sám o sobě, jako v Neverwas.... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru. (..Lucas..)
  • Na začátku filmu má mladý Zachary (Ryan Drescher) hnědé oči, dospělý Zachary (Aaron Eckhart) je má modré (..Lucas..)

Reklama

Reklama