Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Neskúmal som bližšie vierohodnosť zobrazených udalostí, ale zdá sa, že faktograficky v podstate sedia - samozrejme až na idealizovaného Vladimíra. Čo ma ale totálne odrovnalo bola vskutku veľkoryso realizovaná vierohodnosť zobrazenej doby a prostredia. Teda stredovek ako sa patrí, v každom detaile. Dážď, krv, blato... slama, špina, prach... rodokmeň, česť, vášeň. Nohy šmýkajúce sa v krvi. Znásilnenie princeznej pred očami rodičov. Atď. Dej je o tom, ako Vladimír Sviatoslavič skrze hroby a krv ku sviatosti prišiel - a s ním aj celá Rus. A hoci v skutočnosti bol tento schopný vladár s nespočetným množstvom manželiek a mileniek a ešte väčším počtom detí nepochybne omnoho viac "stredoveký", a jeho obrátenie bolo zrejme dielom politického rozhľadu a vypočítavosti, konverzia vo VIKINGOVI bola presvedčivejšia, než som kedy videl v akom biblickom filme. Takto nejak mohli konverzie z osobných pohnútok v tých časoch skutočne vyzerať, takto si to viem predstaviť. Že či išlo o politickú objednávku, sa mi nechce riešiť. Každopádne je to asi najpôsobivejší veľkofilm zo stredoveku, ktorý som videl od KRÁĽOVSTVA NEBESKÉHO. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Vizuál je parádní - to bez debat. Vůbec celá technická stránka je skvělá, včetně castingu. Nevědět předem, že jde o ruský film (viděl jsem to s dabingem), myslel bych si, že jde o Hollywoodské áčko. Tady ale pozitiva končí a přichází to, s čím mají ruské filmy strašně problém (alespoň ty, co jsem v poslední době viděl). Špatná dramaturgie a neuchopitelnost děje. Vůbec už nevím, o čem to vlastně bylo, o co těm postavám šlo -co, proč, jak. Prostě tma. Jen se tam courali z lokace do lokace a tahali sebou nějakou ženskou... Tvůrci se měli soustředit radši na pořádný děj a ne na to, jak se v ultrazpomaleném záběru proletí slepice. Totálně zabité, škoda. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Akční historický thriller z období vikingů. A navíc v ruské produkci. Není to zlé, ale při sledování filmu budete mít pocit, že tu je tak nějak všechno, co se dalo očekávat a není tu nic moc navíc. Násilí, které je zde zobrazováno, mi přišlo tak nějak jako násilí samo pro sebe, na efekt, než z jakéhokoli jiného důvodu, postavy mě nezaujaly. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický spektákl, u něhož počáteční nadšení z úvodní lovecké scény s gigantickým zubrem postupně vystřídalo zklamání, přestože jde o film se skvělým vizuálem a opravdu působivě vykreslenou drsnou dobovou atmosférou. Na přesvědčivých kulisách a do detailu vypracovaných kostýmech je vidět, že na produkci se vskutku nijak nešetřilo. Bohužel, snímek postrádá jakoukoliv smysluplnou zápletku nebo příběh, který by nebyl příliš chaotický a dokázal diváka během oněch dvou hodin zaujmout (anebo alespoň neuvrhnout do zmatku). Způsob natočení bojových scén nezapírá inspiraci Gladiátorem (v některých scénách je to až do očí bijící), ale když dva dělají totéž, není to totéž. Děj filmu je nepřehledný, přecpaný drsnými souboji a bitvami každého proti každému, až se v něm kvůli zmatenému scénáři divák postupně přestává orientovat. Škoda, jak se říká: méně je někdy více. Film měl určitě našlápnuto k vyššímu hodnocení, ale víc, než na tři hvězdy to tentokrát nevidím. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľkolepý film, na ktorom je vidieť každý investovaný milión rubľov. Ohromné davové scény, hradiská, lode, obetiská s modlami starých bohov, prepracované interiéry, kostýmy, zbroj a zbrane – z toho všetkého priam prechádza zrak. Celý film je parádne natočený a ozvučený, digitálne omaľovánky sú veľmi dobré a dokonca aj ten počítačový tur, ktorého lovia v úvodnej scéne, znesie porovnanie s tým najlepším od ILM. Príbeh pôsobí uponáhľaným a zároveň roztriešteným dojmom, miestami má dokonca problém s nadväznosťou scén – skrátka vyzerá, ako keby tie dve hodiny zostrihali z cca 6-dielneho seriálu. Kvôli tomu výrazne trpia motivácie postáv, vývoj postáv a vzťahov nie je dostatočne prekreslený a uveriteľný. Herci sú bez problémov, najmä hlavný hrdina a predstaviteľ radcu a pobočníka Svenelda, ktorý zároveň slúži ako rozprávač príbehu. Čo mi vo filme dosť veľmi chýbalo, je akákoľvek zmienka o Slovanoch a ich bohoch. Tá slovansko-varjažská dynamika sa nerieši. Staré ukrajinské kmene sa vôbec nespomínajú. Pohanskí žreci sú od začiatku zobrazení ako nesympatickí, zákerní, neustále sfetovaní a krvilační blázni. Vladimíra nazývajú cudzincom a dokonca sa ho pokúsia zavraždiť. Napriek problémom so scenárom a jasným prvkom ruskej propagandy je film povinná jazda pre všetkých milovníkov historických filmov, je to pastva pre oči a môžeme len snívať o tom, že by niekedy vzniklo čosi podobné trebárs o Pribinovi alebo Svätoplukovi. 7/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)
  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)

Reklama

Reklama