Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (726)

plakát

Chlapec a volavka (2023) 

Opět Hajao Mijazaki, opět Dante Alighieri a tentokrát dokonce i Abd-Ru-Shin s dozrávajícími dušemi z Poselství Grálu. Jenomže film jako celek příliš nefunguje: namísto strhujícího příběhu a prokreslených charakterů postav se zdá, že autor chtěl sdělit / předat příliš mouder najednou a své filmové světy (tento i „onen“) jimi doslova „zahltil“. Přes veškerou jeho snahu jsou postavy víceméně ploché a jejich osudy, ne nepřipomínající spleť časoprostorového kontinua z Atlasu mraků, jsou divákovi prakticky lhostejné. Precizní animace pak působí spíše jako samoúčelná součást jakéhosi encyklopedického putování skrze paralelní jsoucna, než poutavého filmového vyprávění. Mimochodem, u dvouhodinového animáku je jeho konec až překvapivě ukvapený.

plakát

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (2023) 

Doslova perlička na dně současné domácí kinematografie. Možná je to onou koprodukcí, možná neobvyklou animací… civilním hlasovým projevem postav... možná příběhem, plným symbolů… a jistě i obdivuhodnou imaginací. Každopádně ideální volba pro zhlédnutí v rodinném kruhu o některém z adventních večerů.

plakát

Příšerky z vesmíru (2018) 

Z namátkou vybraného animáku na podvečerní sledování s dětmi se vyklubalo příjemné a zábavné překvapení se slušným vizuálem, povedenou animací a zajímavým příběhem s vtipnými momenty. Objektivně asi za čtyři, ale s ohledem na místní podhodnocení, jakož i upoutání dětské pozornosti, zvedám na pět hvězd.

plakát

To jsem já, Margaret! (2023) 

Are You There God? It's Me, Margaret - je milá, pohodová a zábavná retro komedie, až se člověk zdráhá uvěřit, že je natočená v současných USA. Nad čím se ale člověk musí pozastavit, je český název filmu, z něhož distributor oproti originálu odstranil zmínku o Bohu. A to prosím ve filmu, jehož hlavní hrdinka celou dobu řeší kromě dospívání svůj postoj k víře a církvi! Chápal bych to ještě tak před čtyřiceti lety, kdy u nás komunisté hodlali víru v Boha nahradit marxistickou ideologií, ale že to tak moc vadí i v současnosti - to už je celkem vážný důvod k zamyšlení...

plakát

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (2018) 

Zařadit tuhle českou komedii do stejného suterénu jako Babovřesky, Léto s gentlemanem nebo Špindl 2, je snad nějaký „stádní“ úlet, ke kterému, bohužel, na CSFD dochází stále častěji (a to oběma směry, chtělo by se dodat – viz Top Gun: Maverick či Bohemian Rhapsody). Je pravda, že Pawlowská z toho trčí jak vidle ze stohu a člověk by si jistě dovedl představit v hlavní roli spíše ji, než Kláru Issovou, která se svým vosím pasem určitě nemusí řešit nějaké to kilo navíc a jistě nemá potřebu se ládovat sladkostmi či lít do sebe panáky kvůli nezájmu opačného pohlaví. Mno... Kříž se dobrým hercem prostě nestane a mexické muzikanty, doprovázející filmovou postavu dějem, už jsme v Rangovi také viděli, ale přece jen: do sekce kolem 20% patří filmy hraničící s trapností – a to se této komedie netýká. Myslím, že autorka scénáře musela být s filmovým zpracováním předlohy nadmíru spokojena a jestli se chcete v letním čase o prázdninách pobavit, párkrát se opravdu zasmát a necítit se na konci filmu trapně za české tvůrce, tak tenhle film není vůbec špatnou volbou. Řekněme tak 3,5 hvězdy, ale s ohledem na místní podhodnocení to drobet nadhodnotím. A jdu si ohřát párek :-)

plakát

Cesta do Betléma (2023) 

Celkem zdařilý muzikál s líbivými písněmi, který si své diváky - zejména v adventním čase - určitě najde. Škoda jen, že je tak žánrově nevyrovnaný: linka s mudrci je vysloveně komická, naproti tomu scény s Antonio Banderasem v roli Herodese téměř nahánějí husí kůži. A pak také - jak říká Dadan v Černé kočce: když máš málo peněz, pomůže Ti jenom hodně peněz! Na tomto muzikálu je bohužel vidět, že tvůrci měli těch peněz opravdu málo a tak se muselo dost šetřit. Na kulisách, na komparzu, na hudbě a koneckonců i na úsměvné choreografii, kdy se v rytmu hudby namísto římské centurie rozpohybuje pouze několik pretoriánů, případně oni tři králové/mudrci z východu. Kromě vynikajícího Antonia Banderase film zachraňují půvabná Fiona Palomo v roli Marie a sympatický Milo Manheim, jehož Josef oproti své biblické předloze nejenže výrazně omládl, ale navíc se z tesaře stal vynálezcem :-) Za mě poměrně sympatický počin, který má určitě blíže k dokonalosti, než k průšvihu.

plakát

Okno do ložnice (1987) 

Nebýt oné scénáristicky nedomyšlené zápletky, točící se okolo kontaktních čoček, mohl to možná být i průměrný osmdesátkový thriller (tedy když pominu tu doslova parodickou akci v baru Solid Gold, kde by oné ženské volavce sedl na lep snad jedině Limonádový Joe). S blížícím se závěrem je však jasné, že tentokrát jde jen o politováníhodný filmový přešlap režiséra druhdy povedeného snímku L. A. - Přísně tajné! A pokud jde o Steva Guttenberga v hlavní roli, člověk tak nějak podvědomě očekává, že vyvede nějakou taškařici. Prostě: jednou Mahoney vždycky Mahoney...

plakát

Batman (2022) 

Fincherovsky ponurá atmosféra tohoto temného (ne)komiksového krimi-thrilleru spoluvytváří filmový preapo svět, který je podobně beznadějný jako současnost a stejně pochmurný jako budoucnost.