Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Flego 

všechny recenze uživatele

Rusi sa pustili do svojej histórie razantným spôsobom a diváka pooblievali litrami krvi v nespočetných bitkách a súbojoch. Nebolo by to na škodu, keby sa celý príbeh neutopil práve vo výprave, spomalených záberoch na efekt a násilí. Samotný dej je roztrieštený a nesúrodý, čo je najväčšou slabinou filmu. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Film začíná scénou lovu na zubra, z níž pozorný divák sezná, že ogaři bojaři staré Rusi museli být naprostí idioti. Dál se to pak odehrává stejně. Výprava jest velkolepá. Jen občas není zcela jasné, kdo zrovna vraždí koho a proč. Všichni mají hodně fousů, takže se to špatně poznává. O historii si jeden nemůže dělat iluze. O tom, co bude na jejím konci, taky ne. ()

Reklama

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Spíš než klasickým filmem o třech aktech je Viking roztříštěnou koláží epizod. Má problémy s dramaturgií, u nepříliš dobře zvládnuté expozice a dokonce i u návaznosti scén. Jakoby se vystříhala další hodinu materiálu... čemuž napovídají i vystřižené scény, z nichž bych přinejmenším dvě okamžitě vrátil zpátky (a kdo ví kolik dalších jich ještě skončilo na podlaze střižny nebo vyhozených ze scénáře). To má za výsledek chabé motivace a prokreslení postav, divák se nemůže do příběhu pořádně ponořit (nemluvě o tom, že moc není s kým se ztotožnit) a film tak působí trochu odtažitě. Na druhou stranu ale Viking vypadá fantasticky - interiéry i exteriéry, kostýmy, rekvizity, na tom všem si někdo dal hodně záležet. A třeba úvodní scéna na sněhu je na oko vyloženě nádherná. Stejně tak se nešetřilo ani na výpravných bojových scénách. S učesanějším scénářem to mohl být vynikající film, i tak ale nabízí dostatek působivých scén i výjevů, kvůli kterým stojí za vidění. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Neskúmal som bližšie vierohodnosť zobrazených udalostí, ale zdá sa, že faktograficky v podstate sedia - samozrejme až na idealizovaného Vladimíra. Čo ma ale totálne odrovnalo bola vskutku veľkoryso realizovaná vierohodnosť zobrazenej doby a prostredia. Teda stredovek ako sa patrí, v každom detaile. Dážď, krv, blato... slama, špina, prach... rodokmeň, česť, vášeň. Nohy šmýkajúce sa v krvi. Znásilnenie princeznej pred očami rodičov. Atď. Dej je o tom, ako Vladimír Sviatoslavič skrze hroby a krv ku sviatosti prišiel - a s ním aj celá Rus. A hoci v skutočnosti bol tento schopný vladár s nespočetným množstvom manželiek a mileniek a ešte väčším počtom detí nepochybne omnoho viac "stredoveký", a jeho obrátenie bolo zrejme dielom politického rozhľadu a vypočítavosti, konverzia vo VIKINGOVI bola presvedčivejšia, než som kedy videl v akom biblickom filme. Takto nejak mohli konverzie z osobných pohnútok v tých časoch skutočne vyzerať, takto si to viem predstaviť. Že či išlo o politickú objednávku, sa mi nechce riešiť. Každopádne je to asi najpôsobivejší veľkofilm zo stredoveku, ktorý som videl od KRÁĽOVSTVA NEBESKÉHO. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ti křesťani to mají fakt jednoduché. Trocha olejíčku, jedna svíčka, okázale se vyplakat a pšá, jejich duše je čistá jako pramenitá voda, jak to Vladimírovi předvádí pan křtitel. Bůh nás totiž miluje (proto nás křížkem navštěvuje, jak praví staré přísloví). Tak čím to, že pak křesťani vesele válčili, vraždili a co se tak při takových taženích dělá dál, i s posvěcením církevních autorit. To mi vážně chtějí namluvit, že se křestem něco mění? Ne, jedna z mála filmových replik, kterou bych podepsal, padla na konci filmu od Svenelda. Lidi se nemění. No, tak co k filmu samotnému. Výprava do posledního detailu propracovaná, kostýmy, zbroje, zbraně, interiéry i exteriéry. Ano, takhle nějak to skutečně mohlo vypadat. Jenže děj je strašně zkratkovitý, události deseti let vypráví jako kdyby se odehrály během roku, a to ještě ne moc přesně, Vladimírovi notně zdvihá charakter a občas není úplně jednoduché se v těch přeskocích v čase a změnách postojů orientovat. Jak už tu bylo uvedeno, působí to jako sestříhané z mnohem většího celku (mimochodem, v mé verzi byly i vystřižené scény a všechny mi přišly lepší, než to co bylo ve filmu). Skoro mám chuť dát jen dvě sluníčka, navzdory několika nepopiratelným (zvláště řemeslným) kladům filmu. A vůbec, já je dám. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Kostýmoví dizajnéri v rámci príprav na film navštívili viacero miest a krajín ako Čínu, Indiu, Fínsko, Švédsko, lotyšskú metropolu Riga či bieloruský Minsk. (MikaelSVK)
  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)

Reklama

Reklama