Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že každý ze scenáristů napsal několik dílů seriálu, který si ale tvůrci nakonec rozmysleli, tak z něj udělali alespoň jakýsi výtah. Přesně takto totiž Viking působí, jako seriál by byl lepší a dával větší smysl. Děj je odvyprávěn zbytečně rychle, i přes jeho jednoduchost, to chce opravdu mnoho pozornosti, aby bylo pochopeno vše a to včetně jednání postav, ke kterým si díky tomu těžko vytvořit jakýkoliv vztah. O to víc "překvapí", jak velký prostor je věnován závěrečným prosluněným scénám... ta horší snad opravdu jen v mysli Vladimira. Jsou to snad ty nejdelší scény ve filmu a zároveň i nejnudnější, protože ve zbytku je Viking opravdu velkolepá podívaná. Bitevních scén je zde mnoho a všechny jsou velice dobře natočeny! Souboje vcelku propracované, stejně tak masové scény, ale třeba i kostýmy (i když samozřejmě fantasy). Ozvučení filmu je taktéž na vysoké úrovni, což je znát zase především v bitevních scénách, ale velkolepá je i hudba. Je to jednoduše film na plátno, i proto je velká škoda, že se ho u nás "nikdo neujal"! Taková pomoc k vysvětlení jsou bonusové scény v titulcích (když máte tu správnou verzi), přeci jen pomohou a doplní. Přesto ale zůstávám u názoru, že si takové téma žádalo seriál, úspěch by i byl zaručen. 60% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rusové se plácli přes kapsu a nutno přiznat, že tyhle rubly jsou dobrá investice. Je sice pravda, že pokud dojde na nějaký souvislejší děj a dialogy, tak to kapánek hapruje, ale o tom to tady není. Viking je luxusní středověká rubačka s parádní výpravou, potoky krve, masovými scénami a výborným hereckým obsazením. Navíc vikingové a jejich slovanští souputníci vypadají přesně tak, jak by měli vypadat a Vikings prominou, ale o podobných kostýmech se jim může jenom zdát. Zdolávání hradeb a bitky vůbec mají svojí úroveň a i když se tvůrci nevyhnuli jistým lapsům (pěší pronásledovaní jízdních Pečeněhů, lodě) působí i tyhle chybičky zábavně. Co se střetu pohanů a křesťanů týče, není to tak hrozné, jak je tu občas podáváno a ta v pravdě křesťanská agitka přijde až v samotném závěru, ale to se dá vzhledem k dosavadnímu ději snadno přejít. Takhle by to šlo a vůbec bych se nezlobil, kdyby se Kravčuk v podobném stylu pustil třeba do Alexandra Něvského. 85% ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce hviezdičkovo rovnako ako Legenda o Kolovratovi, ale objektívne ďaleko lepšie. Nehralo sa to na 300vku, malo to svoju vlastnú drsnú tvár. Škoda len toho castingu. Danila Kozlovskij je totiž asi taký istý "viking" ako Antonio Banderas, ale ten je svojim herectvom úplne inde. Pritom je Danila tiež sympatický herec, jeho filmy ako Ekipaž alebo ešte lepšie Legenda 17 mám rád. Aby som bol objektívny, samozrejme nedávam "len" tri hviezdy kvôli Danilovi. Film bol viac roztiahnutý, ako by bolo vhodné, pretože až natoľko veľkolepý príbeh, ako sa ho veľkolepo snažil podať, nemal. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Neskutečně povedená výprava, kostýmy i výběr herců. Vypadá to sakra dobře. Kde vše kulhá (a to je opravdu jediné) je scénář. Psali ho Rusové a proti je vše tskové "rusky toporoné a přiblblé". Kamera i triky jsou věrohodné (krev stříká proudem) a pak příjde blábolení a hledání Boha... 3,5 hvězdičky zaokrouhleno nahoru. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné pocity se ve mně hromadí. Dokud Voloďa nečuchne ke kadidlu, jde o velmi vkusnou exhibici, v níž banda z fjordů vydatně ukájí své všemožné frojdy. Naraziv ovšem na Irinu, kteroužto si před tím narazil jeho bratr (jehož Voloďa záhy nechal narazit na meče své varjažské soldatesky), degraduje nám řezník kyjevský na horlivou kudlanku, které se všechno to doposud nadšeně páchané fuj fuj násilí příčí jak svícen v konečníku klášterní novicky, přičemž tato jeho nová poloha vrcholí při cestě do Krymu, aby ho osvobodil od zlé protiimperátorské junty a kajícně si zde poplakal při zpovědi v chersonské bazilice. Finále, ve kterém se v Kyjevě řádně oslaví příchod pravoslaví, je pak vskutku síla. Zkrátka velkoruské agitační vytírání si prdele s historií v nejlepší tradici sovětského filmu a k té hrůze ještě vymydleně metrosexuální Kozloj v titulní roli podruhé oficiálně vysvěcovaného megalomanského tyrana. Ale pokud se nad to jakž takž povznesu a v souladu s přikázáním páně artisty opakovaně nastavím, musím uznat, že to byla celkem koukatelná ahistorická podívaná. Protože když se nad tím zamyslím, mohlo být i hůř - třeba kdyby si part svatého knížete rovnou střihnul jeho kremelský jmenovec... ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)
  • V květnu 2016 byl na jedné z lokací natáčení otevřen první ruský filmový park – Kinopark „Viking“. Park se nachází na Krymu nedaleko obce Pereval'ne. (Všežrout)

Reklama

Reklama