Reklama

Reklama

Splice

  • Česko Spletenec (více)
Trailer 3

Genetičtí inženýři Elsa a Clive tajně provedou experiment, jehož výsledkem je kříženec člověka a zvířete. Je to úžasné a podivně krásné stvoření, které by mohlo v moderní medicíně způsobit revoluci, pokud ovšem předtím nezničí lidstvo. Clive (Adrien Brody) a Elsa (Sarah Polleyová) se specializují na propojování DNA různých zvířecích druhů a vytvářejí tak fantastické nové hybridy. Nyní se chystají k experimentu, jehož výsledek by mohl způsobit revoluci ve vědě a medicíně, hodlají totiž propojit zvířecí a lidskou DNA. Farmaceutická společnost, která jejich výzkum financuje, jim však experiment zakáže. To ale zvídavé genetické inženýry nemůže zastavit, Clive a Elsa se přesunou do podzemí a kvůli své ctižádostivosti riskují kariéru. Výsledkem experimentu je Dren, úžasné a podivně krásné stvoření, které je neobvykle inteligentní a nečekaně fyzicky vyvinuté. Dren předčí jejich nejdivočejší sny. Ovšem jak roste a v abnormálně zrychleném tempu se učí, hrozí, že se její existence stane nejhorší noční můrou... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (439)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Brutal failure aneb žalostně nenaplněná očekávání. A to ani nijak přehnaně velká nebyla. Polemizování nad tím, jestli se ve Splice dá najít obrovský morální podtext, silný příběh a kvalitní dramatická linka, to nechám na ostatních. Mě zarazil přehršel debilních scén - korunu a následný záchvat smíchu všemu nasadila pecka do hlavy o větev stromu při scénce v lese. Sarah Polley hraje jako dřevo, ani Brody se moc nesnaží. Pamatuji si dva okamžiky, kdy jsem byl z filmu nadšený, to je celé. A taky se mi líbila Splice samotná, v tom se tvůrci vyznamenali. Zkrátil bych to celé na pět minut a vložil jako úvodní sekvenci před titulky jedné z epizod Akt X. Mulder se Scullyovou by tomu teprve dali tu pravou šťávu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Tak se nám začali najednou z králíkárny ztrácet králíci! A nakonec nám zmizela i kočka. Že by se k nám podhrabal sousedovic Azor? Kdepak. To si jen sousedi začali brát práci domů. Čert vem ty králíky, ale ten kravál, vždycky když se sousedi pářili s tou jejich puberťačkou s ocasem! U toho fakt nešlo usnout! Jo jo, vychovávat problémového potomka, hermafroditního mutanta bisexuála, to zřejmě vyžaduje neortodoxní metody. Ale stejně, vědecký výzkum nevědecký výzkum, se zvířátky se prostě nesouloží. Ani z lásky ne! Prý horor... Bah! Žádný horor, ale jasná komedie! Pravda, tahle osvětová proklamace o tom, že genetické pokusy by se neměly páchat na lidech, má občas hluchá místa, ale pak vždy přitancuje na plátno ta okřídlená Drenáž nebo co to je za potvoru, laškovně dupne kopýtkem při tangu, pokusí se zprznit partnera své stvořitelky a tím zachrání situaci. Dal bych tomuhle zrůdnému vědeckému i filmařskému pokusu klidně i Odpad!, ale nebudu pes (taky nemám jeho DNA). Aspoň dvě hvězdy si to zaslouží. Za to, jak mě to přece jen něčím vystrašilo. Se teď pro sichr furt osahávám, jestli mi taky nezačíná růst žihadlo na špičce ocasu (pardon). ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost neobvyklý horor, podávající si ruku se sci-fi. Dva špičkoví vědci tajně zkříží lidskou a zvířecí DNA. A výsledkem je jakýsi hybridní klon ženského pohlaví, co velmi rychle stárne, má lysou hlavu, ocas s jedovatým bodcem, vyvinutá křídla, dvojdyšné plíce a vykazuje známky inteligence, ale i občasné agresivity. Právě kvůli nevyzpytatelnému chování a strachu z prozrazení se vědci se svým "dítkem" uchýlí na odlehlou farmu, ale experiment se jim přece jen vymkne kontrole a milé stvoření se stane neovladatelným. Dlouho jsem horor podobného ražení neviděl. A když do toho šel Adrien Brody a přibral Sarah Polley a Delphine Chanéac, která v roli zpočátku sympatického monstra podala nejlepší herecký výkon, tak jsem byl zvědavý, co s režisérem Vincenzo Natalim "naklonovali", a byl jsem mile překvapen, že film není tak úplně primitivním hororem o vraždícím monstru, ale že má řadu citlivých až dojemných pasáží a pohrává si s myšlenkou, co si počít s téměř lidským stvořením, ke kterému vědci citově přilnou, ale uvědomují si, že když ho nesprovodí ze světa, tak ho před ním musí navždy skrývat. Závěrečný plynulý přechod do akční pasáže je rovněž povedený a monstrum řádí v plné síle, až do nečekaně vypointovaného závěru. Splice je velmi zvláštní a originálně pojatý sci-fi horor, který se z hororové produkce dost vymyká, a proto se ho vyplatí vidět. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Malinko zvrácené rodinné sci-fi o výchově později incestně smýšlejícího mutanta odsýpá poměrně zábavně, v první polovině jsme okouzlováni vizualizovanými možnostmi, které skýtá genetické inženýrství, v druhé půli dal zřejmě scénárista a réžisér v jedné osobě průchod svým divokým představám a zatímco on zřejmě zpracoval Oidipovský komplex, tak jeho spoluscénáristka šla do toho Elektřina , popř. si mohli zkusit oba to druhé, co já vím. Každopádně byl samotný závěr jedním z těch nejúchylnějších vyznění jinak mainstreamového filmu, co se dá vidět. Celkově šlo o příjemně zábavnou záležitost na zabití času. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úplně špatné to nebylo, pákrát jsem si dokonce (příjemně) vzpomněl na Scottova Vetřelce nebo Mouchu, EXistenZ či Nahý oběd od podivína Cronenberga, ale ten nápad, že vědec s vědkyní začnou mutanta naprosto nezodpovědně vychovávat jako vlastní dítě, jsem opravdu strávit nedokázal. Příšerka pak může vypadat sebelépe (a špatná rozhodně nebyla), jenže když tomu, co se děje ve filmu, člověk prostě ani na chvíli nevěří, je všechno zbytečné. Dvě a půl hvězdy. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (21)

  • Vlasy Vincenza Nataliho počas natáčania zošediveli, zrejme preto, že išlo o tak vyčerpávajúce natáčanie. (belinko)
  • Převážně se natáčelo v Torontu a Hamiltonu. (Terva)
  • Oči dospelej Dren (Delphine Chanéac) sú skutočne herečkine. Priestor medzi jej očami bol digitálne rozšírený, aby vytvoril tento zvláštny efekt. (belinko)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama