Reklama

Reklama

Splice

  • Česko Spletenec (více)
Trailer 2

Genetičtí inženýři Elsa a Clive tajně provedou experiment, jehož výsledkem je kříženec člověka a zvířete. Je to úžasné a podivně krásné stvoření, které by mohlo v moderní medicíně způsobit revoluci, pokud ovšem předtím nezničí lidstvo. Clive (Adrien Brody) a Elsa (Sarah Polleyová) se specializují na propojování DNA různých zvířecích druhů a vytvářejí tak fantastické nové hybridy. Nyní se chystají k experimentu, jehož výsledek by mohl způsobit revoluci ve vědě a medicíně, hodlají totiž propojit zvířecí a lidskou DNA. Farmaceutická společnost, která jejich výzkum financuje, jim však experiment zakáže. To ale zvídavé genetické inženýry nemůže zastavit, Clive a Elsa se přesunou do podzemí a kvůli své ctižádostivosti riskují kariéru. Výsledkem experimentu je Dren, úžasné a podivně krásné stvoření, které je neobvykle inteligentní a nečekaně fyzicky vyvinuté. Dren předčí jejich nejdivočejší sny. Ovšem jak roste a v abnormálně zrychleném tempu se učí, hrozí, že se její existence stane nejhorší noční můrou... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (439)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Úlet, tak to mám rád. Jedná se sci-fi drama o rozkošném párku vědců, kterým se pokoutně podaří ve špajzu stvořit divokej mixík člověka a jakýhosi podivnýho zvířete. Rozmilou potvůrku si osvojí a rozhodnou se ji vychovat, což při rychlosti jejího růstu není až takový problém. To by ale starej nesměl byt prase, stará by nesměla byt žárlivá stíhačka a ratolest by nesměla byt predátorská svině s xichtem anděla. Jako je to blbost, sci-fi no, ale mě to víc než bavilo. Finále je pak už vygradované do slušnýho sci-fi hororu. 75% ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Nataliho štýl mám rád, ale tento podivný hybrid mu nevyšiel. Akoľvek sympatická je mi snaha dostať z béčkovej zápletky niečo viac, pár dobrých scén ešte fungujúcu atmosféru nevytvorí. Naviac ak miesto znepokojenia a hlbšieho zamyslenia výsledok občas vyvoláva skôr neveriaci údiv a nechcený úškrn, niekde asi bude problém. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Tak se nám začali najednou z králíkárny ztrácet králíci! A nakonec nám zmizela i kočka. Že by se k nám podhrabal sousedovic Azor? Kdepak. To si jen sousedi začali brát práci domů. Čert vem ty králíky, ale ten kravál, vždycky když se sousedi pářili s tou jejich puberťačkou s ocasem! U toho fakt nešlo usnout! Jo jo, vychovávat problémového potomka, hermafroditního mutanta bisexuála, to zřejmě vyžaduje neortodoxní metody. Ale stejně, vědecký výzkum nevědecký výzkum, se zvířátky se prostě nesouloží. Ani z lásky ne! Prý horor... Bah! Žádný horor, ale jasná komedie! Pravda, tahle osvětová proklamace o tom, že genetické pokusy by se neměly páchat na lidech, má občas hluchá místa, ale pak vždy přitancuje na plátno ta okřídlená Drenáž nebo co to je za potvoru, laškovně dupne kopýtkem při tangu, pokusí se zprznit partnera své stvořitelky a tím zachrání situaci. Dal bych tomuhle zrůdnému vědeckému i filmařskému pokusu klidně i Odpad!, ale nebudu pes (taky nemám jeho DNA). Aspoň dvě hvězdy si to zaslouží. Za to, jak mě to přece jen něčím vystrašilo. Se teď pro sichr furt osahávám, jestli mi taky nezačíná růst žihadlo na špičce ocasu (pardon). ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Zajímavá zrůdička, která měla něco do sebe, ale to je tak vše. Pár scén docela ušlo, atmosféra žádná a děj také žádný zázrak. Na uspání ideální horor, nebo spíš unavení. Neusnul jsem. To ale díky scéně, kde si to zrůdička rozdávala s Adrienem Brodym. Řekl bych, že šlo o nejnapínavější scénu z celého filmu .. 4/10 = 42% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

(Varování: Pokud se chcete vyhnout několika málo spoilerům, čtěte následující věty až po zhlédnutí filmu.) ... Cronenberga v komentáři nelze nezmínit - to bych nesměl vidět všechny jeho důležité filmy. Potíž je v tom, že v jeho snímcích čekáte jistou úchylnost už od začátku, protože atmosféra je v nich tak nastavená. Splice se dlouho tváří jako luxusní sci-fi horror bez postranních úmyslů, přičemž horrorové momenty jsou dlouho jen (velmi kvalitně) naťukávány. K žádné katarzi v tomto směru však stále nedochází, a přednost dostává psychologická linka příběhu. Divák se s tím (přes tu a tam se objevující znepokojivé náznaky) již pomalu smiřuje, když zničehonic dostane masakrální (a typicky cronenbergovskou) scénu předváděčky Freda a Ginger. A když se do toho Dren začne nebezpečně často ohánět svým ocasem se smrtícím ostnem, konečně se zdá, že horror může začít (i když v této fázi je možná už trochu pozdě). Jenže... Nyní přichází ona část filmu, kvůli níž si Splice vysloužil tak negativní odezvu u většinového publika. A nutno dodat, že právem. Ne že by ono souložení s mutantem bylo samo o sobě tak odpuzující - vždyť právě tento (opět cronenbergovský) prvek jistě vzbuzuje zvědavost u těch, kteří se nevyhnuli spoilerům. Problémem je, že tomu jednoduše nelze uvěřit. Podlehli byste snad svádění tvora, kterého jste od začátku piplali takřka jako vlastní dítě, a ten tvor teď vypadá jako něco mezi plešatou ženskou a klokanem? Leda snad by to bylo dovysvětleno tím, že mutant toužící po páření vylučoval nějaké afrodiziakum, díky němuž se mu podařilo vědce v podání Adriena Brodyho obloudit. O tom však ve filmu není ani zmínka. Takže tu máme jediné možné vysvětlení: Ten vědec je čistý úchyl. Finální část (od pohřbu, přes strašidelné "Inside... You", až po závěrečné titulky) je ovšem vynikající. Chápu všechny, kdo Splice nadělili čtyři hvězdičky - sám jsem o tom uvažoval. A tady, jako malý bonus, máte rozhovor s představitelkou Dren, po jehož zhlédnutí začínám možná trochu chápat Adriena Brodyho: http://www.youtube.com/watch?v=VQFeCLBU0Hg :-) ()

Galerie (69)

Zajímavosti (21)

  • Adrian Brody a Sarah Polley byli režisérovou jedinou volbou do hlavních rolí. (-bad-mad-wolf-)
  • Zkratka vývojové společnosti ve filmu je - NERD. Českým ekvivalentem tohoto výrazu je slovo „šprt“. (Nathaniell)
  • Snímek měl premiéru 6. října 2009 na filmovém festivalu Sitges. Získal zde cenu za "Nejlepší speciální efekty" a cenu za "Nejlepší filmu roku". (Terva)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama