Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem - bájnou 13. kolonií zvanou Země. (berg.12)

(více)

Recenze (626)

kinej 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl tento seriál odstřelit. Přeci jen po skvělém pilotu se dostavil klasický seriálový nešvar v podobě vatových dílů. V případě první série, byl zejména její prostředek, průměrný jako konkurenční seriály. Ve druhé sérii to bylo o něco málo lepší, ale ta hlavně začala získávat grády. A pak následovala třetí série a nejlepší a nejtemnější a poslední čtvrtá série, která podle mého nemá mezi sci-fi seriály obdoby. Tedy jen do první poloviny. Posledních 8 dílů BSG je zlým snem snad každého fanouška. Nechápu co se tak náhle stalo špatně, ale je zde patrný obrovský kvalitativní propad. Seriál začíná být o ničem. Poslední epizoda sice zase získává na tempu, ale její myšlenka mi přijde dost chabá a závěr je tak pro mne velkým zklamáním. Přesto bych tento seriál doporučil. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tento seriál má čtyři mimořádné devízy - unikátní vizuální styl (dynamická kamera, zběsilé střihy, velmi úsporná a ošuntěle ledabylá výprava a interiéry, no to se musí vidět), výrazný emotivní soudtrack Beara McCrearyho, skvěle neřestně (ne)lidské charaktery a zajímavě pojatou teologii a dějiny fiktivních 13-ti kolonií. BSG je jednoznačně scífkem pro dospělé a přemýšlející diváky, kteří neočekávají od tv produkce pouze bezduchou zábavu, je to sci-fi seriál, který někdy stírá hranici vědeckofantastična výraznou dramatičností, která na okamžiky dává zapomenout, že jsme kdesi v kosmickém prostoru, na obří vojenské lodi, s flotilou za zádí. No a pak přijde letka viperů a raptorů, skok FTL a už je divák na pevné hi-tech půdě . BSG je o to atraktivnější díky reflexi současné společnosti: demokracie vs despocie (aneb prezidentská diktatura podporována armádou); nefukčnost demokracie díky lehké manipulovatelnosti mas (média, odbory); náboženství aneb polyteistické pohanství lidí versus monoteismus cylonů. Je až neuvěřitelné, že tohle všechno se v BSG řeší a děje a působí to přitom tak realisticky a uvěřitelně. I s vadami na kráse a občasnými vatovými muškami, jsem to vykoukala na jasně depresivních 100%. Battlestar Galactica je pro mě klenotem mezi současními drama series a doufám, že to nezmění ani posledních 10 dílů 4. série, na něž se třesu celým svým mozkem a asi i srdcem ... 23.3.09 nezměnilo. ()

Reklama

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Totálně návyková záležitost, nejlepší sci-fi seriál, který jsem měl tu možnost vidět. Perfektní herecké obsazení, na seriál opravdu úžasné efekty, díky téměř mystickému přesahu dokonce i něco, nad čím se může člověk stále dokola zamýšlet. Malinko mě zklamalo finále, ale to na plném hodnocení nemohlo nic změnit. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Komentářů tady je až to pěkné není, tak jenom zhodnotím, co se mně osobně líbí na BSG úplně nejvíc: pseudodokumentaristický styl, který je příjemným osvěžením na scéně tv seriálů; v opozici tomu fakt, že se tvůrci příliš nezaobírají technickými detaily, nevysvětlují, jak jednotlivé přístroje fungují a soustředí se raději na postavy. Chytré využívání deadlinů, kterými se zvyšuje napětí (v některých dílech je jich hned několik zároveň a některé nefungují jenom v rámci dílu ale třeba v rámci celé série, popřípadě seriálu), zajímavá a netradiční struktura některých dílů (např. hned úvodní díl 33), režie, která občas příjemně překvapí svojí nápaditostí. Co mi trochu vadilo: nudná dějová linie z Capricy okupované Cylony; nudných pár prvních "falloutovských" dílů 3. série; Pro mě rozhodně nejlepší scifi seriál a krásná ukázka toho, že i televizní scifi může být stokrát lepší než Hvězdná brána, na kterou jsem alergický. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to neskutečně chytlavej start, velký potenciál a relativně (ale fakt relativně) uspokojivý finish. Bohužel po celé čtyři série je zřejmé, že scénáristi nemají připravenou žádnou příběhovou kostru a děj posouvají vpřed jednoduše tím, že si z dílu na díl cucají z prstu nějaké ne příliš promyšlené zvraty a nesmyslně ohýbají charaktery. Některé díly jsou parádní, jiné zase dost pochybné, ne-li dementní. Někdy od poloviny je u některých herců znát, že je úplně nebaví nekonečně přešlapovat v kůži postavy která nemá jasnou psychologii, neustále se motá v nějakých telenoveloidních absurditách a vlastně vůbec neví jestli někam směřuje (Starbuck, Roslin, Adama st...). Naprosto vítězně z toho vyšla snad jen Tricia Helfer jako no.6 Jakš takš se ctí to nakonec (a překvapivě) uhrál i J. Callis jako Gaius Baltar, což byla postava od začátku natolik absurdní, patetická, diváky na dva tábory štěpící a scénáristy všemožnýma sračkama vláčená, že to muselo stát hromadu sil se v tom naprosto neztratit. ()

Galerie (387)

Zajímavosti (52)

  • Lucy Lawless bola pôvodne ponúknutá rola Ellen Tigh (Kate Vernon), ktorú odmietla. Producenti ju však tak chceli, že pre ňu neskor napísali rolu D'Anny Biers. (klayman)
  • Soundtrack ke 2. sérii obsahuje skladbu s názvem Colonial Anthem. Jedná se o stejný motiv použitý v úvodních titulcích původního seriálu Battlestar Galactica (od r. 1978). (Barrymore)
  • Počas vysielania 1. série bol neustále najsledovanejším serálom Sci-Fi Channelu, ktorý priťahoval viac ako 3 milióny divákov. Bol vysielaný o 22. hodine, pričom bol sledovanejší ako Star Trek: Enterprise (od r. 2001), ktorý bol vysielaný o 20. hodine v piatok na nekáblovej televízií (Sci-Fi Channel je káblová stanica). (klayman)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama