Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žít naplno, jenom tady a teď. Filmové zpracování slavného muzikálu ověnčeného Pulitzerovou cenou... Muzikál Rent měl premiéru v roce 1996 na Broadwayi a zaznamenal fenomenální divácký úspěch. Jedná se o netradiční rockový muzikál Jonathana Larsona, který volně vypráví příběh klasické Pucciniho opery Bohéma. Na broadwayských jevištích vydržel dlouhých dvanáct let a jako jeden z prvních představil na scéně homosexuální a bisexuální postavy. Mírně upravený děj představil v roce 2005 stejnojmenný film v režii Chrise Columbuse. Ten zachycuje život skupiny mladých kontroverzních umělců během jednoho roku v bohémské newyorské čtvrti East Village. Mladí vyděděnci se snaží přežívat ve zrádném světě peněz, drog a AIDS. V hlavních rolích se představila většina členů původního broadwayského obsazení, výjimku představují pouze Rosario Dawsonová a Tracie Thomsová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

genetique 

všechny recenze uživatele

Bohémsky úvod a záver. To medzi tým trvalo až príliš dlho aby to tieto dva celky spojilo. Našťastie sa podarili energické, výbušné a hlavne zmysluplné pesničky a ich dokonalé vkomponovanie do príbehu. Prespievaný dej, dokonalé cítenie pre kamerový rytmus, to som od Columbusa naozaj nečakal. Naozaj bravúrne skombinovanie hudby a filmu. Totálna reklama pre klasický muzikál. Ja ich za sebou toľko nemám, ale táto moderná varianta s aktuálnymi problémami (drogy, bezdomovci, AIDS) aj tými pradávnymi (láska, priateľstvo), mi takmer urvala srdce. Precítenie charakterov pomocou hudby bolo naozaj silné a niekedy netreba ani rozumieť textu aby divák uronil slzu. A ďalší film, pri ktorom mi stále zostáva záhadou táto ignorácia. Divácka aj distribútorská. 85%. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Máme tam i Havla a jinak je to naprosto perfektní muzikál s méně známými herci, což mu jen prospívá, a s parádními songy a dějem. Líbilo se mi to od začátku do konce, jen to mohlo být krapet kratší. Přes dvě hodinky, přece jen na mě už bylo moc. Jak tu mnozí píši, i mě si už hned na začátku získala úvodní píseň Seasons of love a potom se mi ještě moc, opravdu hrozně moc líbila La vie bohéme. Jinak samozřejmě, aby tento muzikál měl nějakou hloubku, tak bohužel tam museli i někteří umřít, někteří skoro, jiní utéct atd... to abych zase mohla smáčet kapesník totiž. Takže krásné 4,5* a určitě si to dám někdy znovu. ()

Reklama

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Muzikály a hudobné filmy sa mi vo všeobecnosti veľmi páčia ale Rent bol výnimkou. Okrem úvodného vystúpenia ma ani jedna pesnička neoslovila a pôsobilo to na mňa dosť jednotvárne, prípadne zmätene. V podstate od začiatku som už len čakal, kedy to konečne skončí, a že to bolo dlhé, väčšinou nudné čakanie... Ešte scéna s protestom v uliciach a na balkónoch s "ohňovou šou" bola celkom slušná, ale to bolo asi tak všetko. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Tak... vopred hlásim silnú subjektivitu! Táto verzia postráda pár zásadných vecí: najmä choreografiu, spád a hereckú vyspelosť (porovnávam s broadwayským predstavením - zhliadnutým iba pár krát), je to americky lacné... Ale keď tá hudba je tak neodolateľná... PS: Ponúkam ako reklamu na ostatné verzie "zapál mi svícu", lebo tu hádam každý musí uznať, že v porovnaní s filmom nemôže byť o čom... http://www.youtube.com/watch?v=UlXuznxlcm8 Herecky, hudobne a, esteticky a... a to myslím aj stačí... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď som v roku 2011 videl na ČT 2 záznam z posledného (behom 12. rokov bolo cca 4000 repríz) predstavenia kultového muzikálu Rent, bol to pre mňa obrovský zážitok. V tom megapríbehu bolo všetko, bol v ňom život. Svoje urobilo aj to, že šlo o záznam z derniéry, takže o to silnejší bol napr. neuveriteľný záver "525 tisíc minút". Potom život išiel ďalej, roky utekali a ja som so šokom zistil, že tú pecku v roku 2005 nakrútil Chris Columbus (Sám doma) ako normálny hraný celovečerák. Okamžite sa mi začali triasť ruky, zohnal som si ho... a bol som rozčarovaný. Miestami dokonca znechutený. Napriek rovnakým postavám, scénám a pesničkám to nemalo nič z toho skvelého záznamu, ktorý som v roku 2011 videl. Miestami bolo vôbec problém dopozerať to. Príšerne ma to iritovalo. Neviem prečo. Dal by som 20%, ale pridávam symbolických 20 navyše za výnimočnú predlohu. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (20)

  • Taye Diggs a Idina Menzel se do sebe během produkce zamilovali a později vstoupili do manželství. (jajush)
  • Postavy Ali, Gorgona, Pam a Sue z Podpory pro život jsou pojmenovány podle přátel tvůrce Jonathana Larsona, kteří zemřeli na AIDS. (Matty)
  • Některé věci, které vidíme ve filmu, ve scénáři vůbec nebyly. Původně se jednalo o improvizace herců, které se režisérovi tak zalíbily, že se rozhodl je ve snímku nechat. Jde např. o Collinsovo "Merry Christmas, bitches" a odhazování kabátů v "Tango: Maureen". (Wendy)

Související novinky

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama