Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé. Hlavní představitel s fyziognomií mezi černým lišákem a havranem bere za srdce, když se pousměje, nebo žádostivě zadívá. Ale vážně: je znát, že z románu scénář musel dost vynechat, mnohé motivy jsou jenom naznačené a nemají dost prostoru na plné vyznění. Vlastně i ústřední dvojice se spolu setkává jen sporadicky. Důvod změny hrdinčina smýšlení o jejím nápadníkovi si musí divák hodně domýšlet. ///////// Přesto, jsou tu skvěle vykreslné charaktery, výborné herecké výkony a jak už u těcho seriálů BBC bývá zvykem - výprava, která sedí, nepůsobí vyumělkovaně, ani jako v muzeu. Prostě, jako kdyby kameraman vyšel ven na ulici a tam natočil právě procházející lidi v cylindrech a krinolínách. /////// Příběh není nijak objevný. Je to Pýcha a předsudek mixnutá s probouzejícím se dělnickým hnutím. Na rozdíl od Austenové jsou ústřední postavy E. Gaskellové náchylnější k prohřeškům proti konvencím. ( Neumím si představit, že by hlavní kladný hrdina v románu od J. A. někoho zbil nebo řekl své vyvolené, že mu na její pověsti nezáleží). To je ale odlišným prostředním a možná i charakterem autorek. ////// Rozhodně stoj za shlédnutí všem, kteří se nebojí přívlastku "romantický". ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Taková Pýcha a předsudek devatenáctého století v průmyslovém prostředí, ohraný příběh, který ovšem neomrzí. Dala bych klidně pět hvězd, ale hlavní ženská postava mě opravdu nijak neuchvátila, a to zejména vzhledově. Opravdu se těžko věřilo, že takový krásný jinoch v podání Richarda Armitageho se zakouká do někoho jako je Daniela Denby-Asheová. Ale co, i tak jim fandíte a prožíváte to tak akorát......a brzy si to pustíte znovu. ()

Reklama

Theresia 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyla roztřesena tak žáru-plnou a vznětlivou atmosférou jako při této sérii obrazů. Charisma Thorntona bylo naplňující všechny prostory, až jsem se divila, že mohu dýchat a že Margaret si zachovává svoji chladnost a odstup. Přesto je tu však pár důvodů, proč nejsem úplně udolána. Příběh byl dle mého velmi nevěrohodný, sled událostí velmi nastavený a gradace závěru rovněž nevěrohodná. Myslím, že je na místě abych si přečetla předlohu, neboť alespoň v ní bych mohla lépe pochopit jednání většiny postav. Dále jsem trochu skeptická co se týče Thorntonovi osobnosti, asi si připadám trochu zahlcená ideály perfektních mužů z minulosti, vysněné spisovatelkami, neboť nevěrohodnost tohoto ideálu mě trochu popuzovala, přestože jsem tou vidinou byla okouzlena.. A tak se směsicí pocitů se loučím s tímto energií naplněným dílem a přes všechny záporné body, jsem si jistá, že se v budoucnu s Thorntonem přes obrazovku znovu setkám. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

Radush 

všechny recenze uživatele

BBC mě snad v těchto svých minisériích ani nemůže zklamat. Po přečtění obsahu jsem vůbec nepočítala s tím, jaká mě čeká NÁDHERA - a také nad ní mé srdce zaplesalo.. Skoro v každém filmu mi nesedne některý z herců, ale zde - a můžu to říct s čistým svědomím - bylo herecké osazenstvo vybráno dokonale. Přiznám se, že i mně učaroval Richard Armitage jako John Thorton (ale nejsem zas tak daleko, abych psala do BBC :). Daniela Denby-Ashe je více než sympatická herečka, ale mou pozornost více upoutala úžasná Sinéad Cusack. Takové přemilé překvapení bych si nechala líbit častěji. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Všechny květy žlutých růží byly umělé. Naopak jiné rekvizity, např. prasečí hlavy, byly pravé. Někteří lidé ze štábu díky natáčení v zápachu odmítali jíst maso, a tak se ušetřilo na jídle. (rhiannon)
  • Série se od knižní předlohy značně liší. V knize např. nenajdete scénu kdy Thornton (Richard Armitage) zbije svého dělníka, ani závěrečnou scénu z nádraží. (miliso)
  • Herečky ztvárňující dámy musely natáčet v korzetech, často v nich strávily sevřené celý den. Oblíbila si je pouze Daniela Denby-Ashe. (rhiannon)

Reklama

Reklama