Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nemylte se, i přes téma kapitalismu jde tahle minisérie pevně ve stopách Pýchy a předsudku a Jany Eyrové. I tady k sobě ústřední pár od začátku cítí silnou vazbu, ale zároveň jsou tak trochu sociálně retardovaní a jejich zázemí je naopak rozděluje. Ačkoliv je hlavní hrdinka zahraná dobře (a přesně), je to Richard Armitage, kdo si krade scény pro sebe. Za ten soustředěný výkon, výmluvné pohledy na Margaret a seveřanský přízvuk v kombinaci se sametovým hlasem si zasloužil každou libru. ()

Reklama

ElizabethB 

všechny recenze uživatele

Thanks God for BBC Drama!!! Ani si nepamatam, kedy naposledy ma romanticky film tak velmi zaujal, nadchol, ocaril, podmanil si moje srdce i telo ako prave tento - od cias Pride & Prejudice. Pribeh "zasnezeny" bavlnou a realny ako zivot sam, s krasnou sprievodnou hudbou, neodolatelnym uhrancivym pohladom hlavneho predstavitela (Richard Armitage) a so sladkou Margaret sa mojmu najoblubenejsiemu filmu hravo vyrovna...Neda sa inak nez 10/10. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Aj keď kvalitných seriálov z dielne BBC som už videla veľmi veľa, stále ma neprestáva udivovať ten dokonalý spôsob spracovania príbehov, vynikajúci výber hereckého obsadenia a spôsob rozprávania príbehov. A vždy sa nájde aj taký, ktorý ma nadchne a prekvapí nadmieru, a sem patrí aj tento seriál. Priznám sa nepoznám doposiaľ knižnú predlohu (chystám sa túto chybu čo najskôr napraviť), ale nemyslím si, že by prečítanie knihy malo mať nejaký vplyv na to, že túto minisériu zaradím k mojim srdcovkám. Príbeh možno trochu vzdialene pripomína Pýchu a predsudok od Austinovej, ale čo sa týka obsahu zdá sa mi oveľa prepracovanejší, najmä čo sa týka postupnej premeny hlavnej hrdinky, pretože tu na rozdiel od P&P nedochádza len k zmene postoja voči určitému človeku, ale aj k prerodu celej osobnosti v oveľa zaujímavejšej a dramatickejšej forme. Už teraz viem, že tento seriál si onedlho po prečítaní knihy, určite pozriem znova! ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vynikající herci - zejména charizmatický Richard Armitage a vynikající Daniela Denby-Ashe (sitkom Moje rodina). Elizabeth Gaskell je autorkou jejíž předností je vykreslení postav, doby i atmosféry (u nás to můžeme poznat pouze na jejím románu Mary Bartonová a nově také na Alici a jejích mužích či Hříšné Lizzie (kratší díla v jedné knize) , jiné její knihy zatím (duben 2010) nebyly přeloženy do češtiny) a tento seriál se drží pevně jejich šlépějí a nabízí kvality románové předlohy. Nezbývá než smeknout, takovýchto historických seriálů s vypovídající hodnotou a v dané kvalitě je poskrovnu a když se už objeví, tak jsou zpravidla britské produkce - tímto děkuji britským tvůrcům. 100% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Na světové výstavě stojí za Margaret (Daniela Denby-Ashe) nápadná žena v kostkovaných šatech a v klobouku s dlouhým závojem. Vzápětí se stejná žena „teleportuje“ na druhou stranu prostoru za Thorntona (Richard Armitage) a prochází za ním. (rhiannon)
  • Závěrečná scéna z nádraží je umístěna symbolicky do půlky cesty mezi Miltonem a Londýnem. (rhiannon)
  • V závěru 3. epizody vidíme Johna Thorntona (Richard Armitage) vstupovat do domu Haleových pouze s cylindrem v ruce, uvnitř ale už drží svazek knih. (rhiannon)

Reklama

Reklama