Reklama

Reklama

Malá Velká Británie

(seriál)
  • Velká Británie Little Britain
Velká Británie, (2003–2006), 10 h 38 min (Minutáž: 25–30 min)

Hudba:

David Arnold

Hrají:

Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)

(více)

Recenze (328)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Dívej se mi do očí, dívej se mi do čí, ne vedle - do očí, už spíš! Tenhle seriál se ti bude líbit, nebude ti vadit že si utahuje z tlouštíků, postižených, seniorů, barevných , homosexuálů a vůbec ze všeho na co si jen vzpomeneš a politická korektnost je tu neznámý pojem. Zkrátka je to hlavně neskutečná prdel, jasný? Probouzíš se, tři dva jedna - teď." "Jo, já vim". ()

Iwus.ka 

všechny recenze uživatele

Toto je právě jedna z těch stupidit, kterou si zamilujete nebo ne. Bohužel ne všichni mají tu náturu, přežít alespoň první díl. To mi mimochodem potvrdil i jeden můj známý. Pokud jste homofob či homosexuální homofob, imbecil, transka, čistokrevný gay či lesba, rasista nebo tlusťoch, asi to nebude to pravé pro vás. Ale! Proč bychom se někdy sami sobě nebo druhým jinak divným nezasmáli? Vše je tu dovoleno, bráno s velkou dávkou humoru i nadsázky. Rozhodně však něco jiného, než na co jsme u Britů zvyklí. Věřte, že pokud tomu propadnete, opakování oblíbených hlášek vás nemine. ()

Reklama

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že zpočátku jsem si nejednou řekla "Na co se to sakra dívám?" a "Proč?!", ale po pár dílech jsem si totálně najela na jejich vlnu a Little Britain jsem si maximálně užívala. Není to pro slabší povahy a ani pro suchary, nýbrž pro trochu otrlejší, ale když se člověk přes leccos přenese, stojí to za to :) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Opravdu hrubozrnný humor, který je tak těžko stravitelný, až způsobuje neovladatelné křeče smíchu. BBC v tomto případě prokázala, že tradiční konzervativní Británie je pravděpodobně mýtus, i když pak by asi bylo trochu paradoxní pranýřovat něco, co ve skutečnosti neexistuje. Originální je i koncepce - vzít řadu výchozích situací s předem danými pravidly a omezeními a s notnou dávkou fantazie je variovat celých 22 dílů, do toho pár osvěžujících vložek a téměř dadaistický komentář. Musím však říct, že některé epizody jsou méně vděčnější než ostatní, či možná druhem humoru míří trochu mimo mě. Ovšem scénky s chorobně ukecanou a naprosto nelogicky uvažující blonckou, xenofobním gayem Daffydem z waleského hornického městečka, vedoucí klubu Antišpekounů či se žárlivým asistentem premiéra vždycky zabodují. Naopak skeče ze skotského hotelu nejsou skutečně můj "cup of tea". ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

30ti minutovky, které se dají shlédnout i po pár minutových skečích klidně i na youtube, když máte náladu :) Malá Velká Británie není rozhodně pro všechny :) Myslím si, že urazí plno lidí, ať už se jedná o gaye, blonďaté slečny, angličany, transexuály a ostatní :) V tomto "seriálu" je tolik postav, ať hlavní či takové, které uvidíme bohužel pouze jednou. Je to drsné, suché, urážlivé, nechutné, rozhodně skvěle uskupené (podle computeru ne) :D :D A rasistické :) :) Miluju tenhle seriál a ráda se na něj podívám kdykoliv znovu :) Pokaždé, když zjistím, že se někdo pokouší ať už parodovat či předělat či nějakým způsobem připomenout Malou Velkou Británii, těším se na to, jelikož si vždy vzpomenu na originál a nemůžu se od toho odpoutat :) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • Při scéně se dvěma transvestity je řečeno, že mezi lety 1979 až 1990 byl premiérem Velké Británie také transvestita. To je odkaz na britskou premiérku Margaret Thatcher. (Matej.Mirejo)
  • V návaznosti na Black Lives Matter protesty a vraždu George Floyda v roce 2020 byl tento seriál kompletně odstraněn z Netflixu a následně také z BBC iPlayer a Britboxu, a to spolu se seriálem Come Fly with Me (od r. 2010) od stejných tvůrců. V seriálu byly černošské a asijské postavy trvale ztvárňovány bílýmu muži a zároveň také zesměšňoval gaye, transvestity a tělesně postižené. Mluvčí Britboxu uvedl, že „se doba velmi změnila od doby, kdy se Little Britain natočilo“. Tvůrci a hlavní představitelé David WalliamsMatt Lucas se v návaznosti na odstranění již po několikáté omluvili. (hansel97)

Reklama

Reklama