Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Ceněný australský hororový thriller"? Dle mého spíše "velké australské zklamání", a i když může bezduché vraždění spolu s nálepkou "podle skutečných událostí" vyvolat během sledování nepříjemný pocit, v rámci dlouhodobého hlediska filmu spíše škodí. Při zpětné rekapitulaci si totiž divák uvědomí, že *spoiler* přeživší kluk *spoiler* nebyl (alespoň podle filmu) přítomen u cca. 90% krvavých událostí, a jelikož se navíc *spoiler* těla údajných obětí klokaního muže nikdy nenašla *spoiler*, nabízí se otázka "jak moc je to všechno přitažené za vlasy". Nechci být cynická, ale já bych řekla, že dost.;-) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Wolf Creek zapadne do té kategorie filmů, na které si vyjma několika znalců žánru pár let po jejich vzniku nikdo nevzpomene. Je to dobře? Asi ano. Problémem Wolf Creeku je vlastně pouze jeho přístup, postrádající atributy filmové podívané a snažíc se působit bezmála dokumentárním způsobem. Rozdovádění teenageři nebo parta hláškujících drsoňů? Ne, ve Wolf Creeku se pohybuje trojice zcela obyčejných mladých lidí, jedoucích se bavit na vlastní pěst napříč Austrálií. Jsou uvěřitelní, chovají se uvěřitelně, ale nejsou zajímaví. Bude terorizérem maskovaný fantom, kamerou neodhalený zabiják, přerostlé zvíře či snad monstrum z kosmu? Ne, záporák je překvapivě postarší buran, vybavený turbovidláckou mluvou, nehezky velkým nožem, sbírkou aut po svých obětech, puškou a nepříjemnou vytrvalostí, s níž pronásleduje vyděšené chudáky (později pohřešované mrtvoly). Žádný excentrický zjev, ale vrah tak, jak je známe z novin - relativně normálně vypadající člověk. Dokud nedrží v ruce kudlu a nevypráví příběh bývalých nájemkyň svého obydlí. Morduje se ve velkoměstě, či podobně hustě osídlené aglomeraci, kde lze čekat pomoc a rozhodně nečekat útoky krvežíznivých magorů? Ne, pan magor loví v Australských pustinách, kde zakopnete o (živého) člověka jednou za uherák, poblíž místa, které přeci jen občas nějakého toho turistu přivábí. Největší klad Wolf Creeku je jeho nádherně syrová, autentická atmosféra, která s razancí rozjeté lokomotivy nastartuje během jediné chvíle, v níž se unylá první polovina filmu přelije do jatkovité poloviny druhé. Plus drsný závěr. Plus nervydrásající mučení. Plus perfektní napětí. Originální Wolf Creek příliš není, první půlku trochu nudí, zhruba v polovině si zaklepete na čelo u debilní scény s puškou a pro slabší povahy je v něm toho negativna přeci jen příliš. Na druhou stranu jde o řemeslně solidní thriller s výbornou atmosférou a fungujícím napětím. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nakonec dost nuda. Ke zvrtau ve filmu dochází až v padesáté minutě - celá první část je nezajímavé sledování, jak se trojice mladých lidí vydává na výlet a dostanou se do potíží, když jim přestane fungovat auto. Následující krvavá druhá půle mě ovšem zklamala také. I onen masakr, kvůli kterému si tento film lidé pustí, je natočen mdle a nezajímavě. Jednání vraha je chvílema dost nepochopitelné. Jinak ta brutalita, která se "slibuje" nijak přehnaná není, takže ani diváci lační nějakých úchylných výjevů si na své nepřijdou :)) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tento příběh je založen na skutečných událostech. Každý rok je v Austrálii hlášeno 30 000 nezvěstných lidí. 90% se do měsíce objeví. Ale po některých se slehne zem.....tak takhle nějak začíná tento nijak nápadný horror, který vypráví příběch jedněch z mála 10ti %. Film mi nepřišel nijak odporný spíš vcelku zajímavý ani bych se nedivil, že by se tam takové věci děli, když tam ty farmy mají 100 akrová pole a sousedy od sebe odděleny na desítky kilometrů a mimo to austrálie byla dříve tzv. britským vězením takže tam ty sklony u některých možná i jsou. Přesto je tento film zajímavý zážitek a určitě jeden z mála těch lepších horrorů. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

I rozhodl jsem se, že můj komentář bude spoilerový. Nejprve se podivím nad zdejším vysokým hodnocením; cože?!? Poté bych rád vyjádřil souhlas s komentářem slečny Andrejky alias SexyAjinky (jo, vážně je sexy). Jen bych asi nepřihazoval plusové body za to, že se točilo na základě skutečné události. Jednak se v zajímavostech píše, že to s tou skutečnou předlohou možná není tak horké, a jednak by to bylo o to horší, kdyby se něco podobného vážně odehrálo. Shrňme si to. Tři cool Američani zaparkujou uprostřed jedné australské louky a s deštníkem v ruce jdou omrknout ďouru po meteoritu. Tam dva z nich promarní ideální příležitost pro první milování, ale dejme tomu. Auto pak ne brm brm, auto kaput. Hodný strejda spravit, aby auto zase brm brm. Okay, jedeme se strejdou. Hodný strejda opeče buřtíky, auto vykuchá a ráno se Amíci probudí v poutech. Celý den se nic neděje, čekáme na večer, aby příběh pokračoval opět za tmy. A teď to přijde. Kdy už se konečně dočkám toho, že uprchlík dorazí svého trýznitele, když ho má na lopatě? I kdyby třeba kávovou lžičkou, přepižlal bych ho vedví. No jo, holky... A co udělají potom? Zmíní se alespoň jedna z nich, že tam někde mezi tím haraburdím je ještě jejich kamarád, neřknu-li amant? Ne ne, šup do dodávky a pápá. Jo, holky... Od té chvíle jsem jim přál jen to nejhorší. A nemusel jsem dlouho čekat. Jedno auto sice do jámy lvové shodily, ale na druhé jaksi pozapomněly, a tak jedna z nich o chvíli později končí s precizně provedenou lokací nervové soustavy za pomocí nože pana Mrože. Propó - to byla ale náhodička, že seděl zrovinka v tom jednom autě z padesáti, do kterého nebohá slečinka vlezla, že? A co mezitím dělá druhá nebožačka? Utíká. Běží s větrem o závod, a běží až do úsvitu, aby Slunko ozářilo její zákeřnou vraždu, kdy je střelena do zad. Šmankote, proč? Nejdřív bylo naznačeno, že pan Mrož chce sex, a pak zas jen vraždí... No nic, máme tu střih a záběr na Beníka. Podívejme se, už jsem na něj skoro zapomněl. Je živ a zdráv. I on uniká z pout, i on absolutně sere na to, že tam někde má kamarády v nouzi, a běží. Ale asi není zrovna ve formě, usíná kdesi na louce, kam pro něj přijede spásná dodávka. Náznak happyendu v podobě letadélka Káněte, a pak závěrečná legenda, že případ nikdy nebyl objasněn. Jo, tomu také rozumím. Přeci jen vypátrat na australské louce plechový komplex s příjezdovou cestou, autovrakovištěm, a několika mrtvolami rozvěšenými po zdech dá asi makačku. Kampak se nám tedy ta mrška pravda poděla? No a je to, společně jsme se dopracovali k závěru. Že to nebylo tak hrozné, viďte? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Do role Micka Taylora (John Jarratt) byl zvažován Russell Gilbert. (ČSFD)
  • Většina dialogů Micka Taylora byla improvizovaná jeho představitelem Johnem Jarrattem. (ČSFD)

Související novinky

Sérii Wolf Creek čeká třetí film

Sérii Wolf Creek čeká třetí film

31.08.2024

Australský hororový snímek Wolf Creek z roku 2005 se stal tak trochu fenoménem. Film v režii Grega McLeana (Ztracen v džungli, Krokodýl: Návrat do krvavé laguny) s rozpočtem 1 milionu dolarů vydělal… (více)

Reklama

Reklama