Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný životní příběh se odehrává na pozadí drsné scenérie hor se vším, co je pro střední Slovensko typické – patriarchát, pytláctví, rasová nesnášenlivost, krádeže dřeva, ale hlavně ukazuje velkou soudržnost rodiny, víru, přátelství a lásku. Pokoj v duši je příběhem Tóna (Attila Mokos), který se po pěti letech vrací z vězení, kde si odseděl trest za krádeže. Přijíždí do rodné vsi a zjišťuje, že mnohé věci se změnily: s manželkou (Helena Krajčiová) se odcizil, pětiletého syna vlastně nezná, nemůže najít novou práci… Jeho přátelé z dětství – kněz Marek (Jan Vondráček) a podnikatel Peter (Robert Więckiewicz) se mu snaží pomoci v návratu do normálního života, ale mají své vlastní problémy a trápení. Tóno zoufale hledá východisko ze své situace. Šanci mu nakonec jako jediný dá majitel místní železnice, strojvedoucí Smejkal (Jaromír Hanzlík), který jako jeden z mála netrpí předsudky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pokud je umění natočit film o ničem, pak je Pokoj v duši jedním z nejumělečtějších snímků. Nádherná písnička Jany Kirschner mi evokovala výpravný příběh ze života, ale dostalo se mi útržkovitých scén, v nichž se místy odráží Križanova lyrika, ale celkově mozaika obyčejných strarostí nefunguje - namátkou zcela vyčpělý motiv psíčka/ štěněte. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Obyčajný príbeh o pár obyčajných ľuďoch zasadený do krásnej stredoslovenskej prírody v Čiernom Balogu. Moje prvé filmové stretnutie s Attilom Mokošom bolo zároveň aj veľmi príjemným prekvapením ako sa vynikajúco zhostil úlohy citovo vyprázdneného chlapa prepusteného z väzenia, o ktorého si každý len obtiera nohy a v gatiach má "slepé patróny". Do tohto rázovitého prostredia sadol ako riť na šerbeľ. Veľmi dlho som čakal na niečo nadpriemerné z našej produkcie. ()

Reklama

JančiBači 

všechny recenze uživatele

Nudný dej, priemerný scenár ale za to nadherná krajina a výborná piesen od Jany Kirschner.Práve ona môže za komerčný úspech filmu, pretože vela ludí išlo na film hlavne kvoli jej piesni..Je dobré, že pomaly za rok máme 2 ako také filmy a k ním 2 skvelé pesničky..Na mysli mám aj Katku Knechtovú a jej Muoj Bože k filmu Bathory..Len Jakubisko urobil chybu v tom, že ju do filmu nakoniec nedal.Vlado Balko bol chytrejší a má u mna velké plus..Do budúcna sa teším na všetky naše filmy, ktoré pôjdu ruka v ruke so skvelou hudbou k filmu 8)) ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Malomeštiaci z Forzy si povedali, že aj oni majú na to, aby urobili hraný film. Veru na to majú! Ale len peniaze. Tam to končí. Nepomôže ani Jana Kirschner, ani Martin Štrba, ani Křižan. Balko to dofušoval za všetkých. V päťdesiatke si hodil okolo krku šál, prečítal si Eisensteina a ide sa na to! Hraný film tras sa! Cieľ bol však splnený. Meštiacke publikum sa dojalo nad krásami Horehronia, nad tragickým osudom "pravého chlapa" (Nikto síce nepochopil, prečo nakoniec spáchal sebevraždu, ale to je jedno.) Do kín prišla generácia, ktorá naposledy videla strieborné plátno pred tridsiatimi rokmi. Niekde v sedemdesiatych rokoch zamrzla aj poetika tohto filmu. To je aj dôvod prečo je tento machistický blud obľúbenejší medzi pospolitým ľudom ako napríklad extravagantná Báthory (Jožo Nižnanský to lepšie napísal!). Ak chce niekto tvrdiť, že takto sa žije na dedine, nech si pozrie radšej Liovej Dom. Pokoj v duši je len meštiacky gýč a kolonizátorská predstava o "drsnej" dedine. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím a nevybavuju si, že bych viděl nějaký čistě Slovenský film, vzniklý po revoluci a tak jsem se na Pokoj v duši vcelku těšil. Jen bych ten pokoj v duši té hlavní postavě skutečně přál. Život si totiž nedělá servítky a tak ani tady jsem neměl možnost vidět nějaký uslazený příběh plný příjemných chvilek, protože tohle byl krutý, pravdivý příběh ze života. Jen škoda toho, jak byl natočený, teda, úplně normálně. Místa, kde jsem měl vytejkat jsem spíš roztejkal a tak to šlo dál. Přiznám se, že bych nechtěl bejt v jeho kůži, ale projít si tímhle očistcem stejnak musí každej, i když třeba nějak jinak, mě to teda zatím stačilo v tomhle filmu. Nechci přemýšlet nad tím, že ten skutečný očistec mě teprvá čeká. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (23)

  • Rovnomennú pieseň k filmu naspievala slovenská speváčka Jana Kirschner. (lilina133)
  • Film sa dostal aj do rebríčka najúspešnejších domácich filmov od vzniku Slovenskej republiky a umiestnil sa na treťom mieste v celkovom rebríčku návštevnosti našich kín od samostatnosti Slovenska. (Smok)
  • Na nakrúcaní sa podieľalo 65 členov štábu. V príbehu účinkovalo 32 hercov a 650 komparzistov. Štáb celkovo nakrútil približne 35-tisíc metrov materiálu. (Smok)

Reklama

Reklama