Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

castor 

všechny recenze uživatele

Hory nic zadarmo nedají. Poušť už vůbec ne. Horská oblast Kekexili by možná už brzy byla bez antilop tibetských, nebýt skupiny dobrovolníků, kteří to po svém zkoušejí s dobře organizovanými skupinami pytláků. Z dobrovolníků se stává torzo, které však vydrží až do konce, což pak mladý novinář ve svém článku účinně prodá. Stejně jako tvůrci prodávají autenticitu drsného života. Kašlou na žánrová pravidla, i když je mírně cítit kalkul, který touží upozornit diváctvo na konkrétní problémy. A polodokumentární styl vyprávění k tomu přesně sedí. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jste v nadmořské výšce okolo 4700 metrů, k dispozici máte zbraň, starou terénní Toyotu, náklaďák, nějaké to jídlo a další vybavení nezbytně nutné pro přežití v těchto extrémních podmínkách. Není toho moc...Odjeli jste od svých blízkých za prací, za kterou vám nikdo neplatí. Za prací, při níž můžete snadno přijít o život. Chráníte vzácné antilopy - váš rajón zahrnuje několik desítek tisíc kilometrů čtverečních. Snažit se vypátrat pytláky v této nelítostné krajině vypadá jako holé šílenství...Jenže vy nemůžete jinak - Kekexili je váším domovem, je součástí vaší duše. A nikdy tomu nebude jinak..."Horská hlídka" za svým nenápadným názvem skrývá fascinující výpověď o nehostinném kraji, v němž se lidé rvou o holé přežití nejen s přírodními živly, ale také mezi sebou. Nic není černobílé - každý se ušpiní, záleží jen na tom, jestli jeho srdce zůstane čisté - v tomto smyslu hovoří jedna z postav "Horské hlídky". Po skončení filmu pocítíte k obyvatelům Kekexili obdiv, a možná si někteří z vás uvědomí, že jim ten jejich drsně jednoduchý způsob života vlastně závidí... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Naháňačka v takých výškach (okolo 5000 mnm) spôsobuje zástavu dychu nielen strážcom antilop, ale aj prenasledovaným pytliakom. Príbeh - paradokument, v ktorom sa následkom dlhodobého pobytu v pásme riedkeho vzduchu vykašliava krv, každá zo strán má svoje obete i motívy. Jednoznačnosť postavenia dobra a zla nie je priezračne čistá. Ale ako hovorí jedna z hlavných postáv: "Môžeš mať ruky a tvár špinavú, ale srdce je čisté." Príbeh zachytáva novinár z Pekingu, ktorý fascinovane sleduje dej ako zo špinavého vysokohorského westernu. Hlad nútiaci horalov (bývalých pastierov) k pytliactvu, na druhej strane snaha strážcov zachrániť živočíšny druh. Častejšie ako pobehujúce stáda, ale bezmocne sledujú pláne stoviek supmi vyzobaných kostier tibetských antilop. Minimálne vybavenie (kdeže goretex), mesiace meškajúce výplaty a neustále ohrozenie života. Napriek tomu sa neustále vracajú na náhornú plošinu, ktorú si zamilovali. Autentickosť podporujú vierohodní, vetrom ošľahaní naturščici, miestami roztrasená kamera, časté nezaostrenie záberov. Drsné, prirodzené, pôsobivé, smutné. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ešte som takýto film nevidel a obávam sa, že ani dlho neuvidím. Toto je snáď úplne nový žáner. O autenticitu sa vo filme pokúsil už kadekto (často nie hocikto), ale Chuan Lu žiari v tomto smere stokrát väčším jasom! Doteraz mi nie je jasné, akými prostriedkami čosi také mohol dosiahnuť, každopádne ste pri sledovaní Horskej hliadky nie v centre deja, ale priamo v centre udalostí. To nie je rekonštrukcia, ale záznam skrytej kamery. Bez zbytočných hračičiek či fintičiek, pritom vzrušujúcejší než intergalaktický konflikt myriád civilizácií. ...A áach, aké ľudské. Príliš ľudské. [100%] ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Po přečtení obsahu by mě ani nenapadlo se na něco takového podívat, kdybych se nezúčastnila promítání pro školu. Nakonec mi film vzal slova, protože je výjimečně silný a působivý. Ještě nikdy jsem v našem vsetínském kině nezažila, aby se po skončení filmu ozval potlesk a aby si naši studenti a studentky nestěžovali na pitomý výběr. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let. (Piercee)
  • Členové horské hlídky se přepravují vozidly BAW BJ2023 Zhanqi nebo BJ2032, což jsou terénní auta vyvinutá z ruského GAZ69. (tulakfelix)
  • V 31. minutě si člen horské hlídky při oblékání ždímá vodou nasáklé kalhoty. Přitom předtím při brodění řeky je měli všichni sundané ještě před vstupem do vody. (tulakfelix)

Reklama

Reklama