Reklama

Reklama

Sean Penn, Jude Law, Kate Winslet a Anthony Hopkins se společně představují ve strhujícím příběhu prostého muže, jemuž politická kariéra, ničivá síla korupce a zrada nakonec zcela pokřiví charakter. Film byl natočen podle dnes již klasického románu Roberta Penna Warrena z roku 1946, za který získal Pulitzerovu cenu. V dalších rolích se představí James Gandolfini, Mark Ruffalo a Patricia Clarkson. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Druhý Brownův zákon politického vedení: Nejlepší cesta k politickému úspěchu spočívá v tom, najít zástup, který někam směřuje, a postavit se do jeho čela.. Projevy tak plamennými, že by záviděl i Adolf v Reichstagu, osloví jižanský buran jižanské křupany. Stejnými smetáky, kterými se zametala cesta nahoru, se pak musí zamést i špína, která by znamenala cestu dolů.. Politické drama zaměřené na těžký boj svědomí s opojnou mocí. Nejintenzivněji ho svádí řadový člen guvernérova týmu (Jude Law), sám pan král se řídí prvním Brownovým zákonem politického vedení: Kdo chce mít úspěch v politice, musí se dokázat povznést nad své zásady.. Víc hvězd než v souhvězdí Velké medvědice, kamera Pawla Edelmana poskytuje skrz své ocelové filtry a světlo se stínem nebývalý estetický zážitek, nešetří se symbolikou (tři kříže u cesty) a kouzlem náznaků (brusle u výtahu). Konec přináší beznaděj, samotný film pak několik námětů k zamyšlení, ale nač si kazit večer.. Guvernére Starku, máte se ještě co učit. Stačilo říct, že všeci kradnú a uklízečka teď nemusela drhnout rejžákem pečeť státu Louisiana.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento film je jeden z mnohých príkladov toho, kde vám obrovské množstvo hereckých hviezd doslova vyrazí dych, ale pýtate sa ako je možné, že film neuspel? Problém bude najskôr v príbehu politika, ktorý je z pohľadu dnešného sveta už o niečom inom. S politikou si dnes spájame korupciu, falošnosť, klamstvo a všetku možnú špinu...Kandidát na guvernéra Stark začínal od nuly, no svojou tvrdohlavou povahou, úprimnosťou a energickými prejavmi, ktorými mi často pripomínal Hitlera si získal mnohých voličov. Otázkou je ako dlho dokáže prežiť obklopený politickou žumpou. S. Penn je proste skvelý a dosť som oľutoval, že som film nevidel v pôvodnom znení, ale "iba" na Film+. V dnešnej dobe si už ani neviem predstaviť politika, ktorý by dokázal hýbať masami, hoci ma tak s tou šialenou migračnou vlnou napadá V. Orbán. Film o vzostupe a páde politika za starých čias si zaslúži aspoň šancu. Dnešní politici si zaslúžia tak jedine kopanec do prdele, prípadne jednu po papuli. 80%. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

141 minut s Judem Law... Jude hraje hlavní roli (správně, Penn je v podstatě jenom maskot), Jude pátrá po bůhvíčem, Jude má voice-over. Ale o to tu ani tak nejde. Je to takové low-profile, máte pocit, že jste to prakticky všechno viděli už jinde, hvězdy v menších rolích to nezachraňují a hlavně Kate je trestuhodně nevyužitá. V celé první polovině filmu je jenom v jednom flashbacku (flashback poznáte podle toho, že Jude má víc vlasů a jsou blond :D ). V půlce jako by si režisér vzpomněl, že tam vlastně hraje Kate Winslet a tak z ničeho nic vykouzlí milostnou linku mezi ní a... ano, Judem. Zkrátka průměrné drama ze zákulisý politiky. A abych nezapomněl, fanynky Juda to budou milovat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Teprve třetí celovečerní film Stevena Zailliana je místy zbytečně překombinovaný a místy ještě zbytečněji nudí. Představuje nám praktiky vysoké politiky v první polovině 20. století, kdy muži v nažehlených oblecích a zahalení v kouři rozehrávají nebezpečné hry, aby nám z toho vzešla nosná linie, tedy osudy guvernéra Willieho Starka. Mezi plejádou hereckých ikon nejvíce zaujme Sean Penn, který je v posledních letech po herecké stránce neomylný (I Am Sam, 21 Grams, Mystic River) a jeho několika minutové pasáže proslovů k lidem mají neuvěřitelný náboj (bohužel i místy teatrálně přehnaný), podpořený navíc Hornerovou hudbou. I nápaditá kamera Polanského Pawela Edelmana odvádí velice slušný nadprůměr, stejně jako pečlivá práce s dekoracemi, kulisami, zvukem apod. Jenže dokonalá režie neznamená jenom dokonalost záběrů. Obsahově je drama dosti nevitální a místy utahané, vedlejší postavy se ukazují býti nefunkčními. Opět se potvrzuje to známé, že forma zvítězila nad obsahem. Což je hlavním problémem celého filmu, v jednotlivých složkách je zcela bezchybný, ale jako celek ve svém boji o divákovu přízeň marně prohrává. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Politika je kanál, a jemu se nevyhne ani cynický novinář, který nechce o ničem a nikom raději nic vědět. Film je velmi dobrý a přestože Penna ani Winslet nemusím, hodnotím vysoko. Role Jude Lawa překryje všechna negativa a z jeho osudu, do něhož se vědomě dostal, vás bude mrazit. Tragédie na závěr dojem jen umocní. Film stojí za to vidět. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v New Orleans a Morgan City v Louisianě (USA). (Tygrys)

Reklama

Reklama