Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (879)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Full Metal Jacket pro 21. století - ale mnohem mnohem ironičtější a s nulovou akcí. Sam Mendes se stejně jako v Americké kráse nebojí jít pod povrch a já tomu, co vidím, věřím. Všechno to je zatraceně cool a poprvé jsem si pořádně uvědomil, že všichni na světě, ať jsou v sebeposranějších situacích, se musí umět nějak bavit. Nic není jen černé nebo bílé. Herci bez komentáře, výběr hudby přesný stejně jako v Americké kráse ( nebo tarantinových kouscích ). Roger Deakins za kamerou opět dokazuje, že je současná extratřída a když tam hodí velkej celek na eskadru hummerů v poušti a do toho vám hraje pořádná vypalovačka, byl jsem v sedmém nebi a adrenalin šel do červeného .... První pořádný pohled na moderní válku.... A Mendes jde okamžitě do TOP 5 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Válečný film bez bojové akce, zato s obrovskou dávkou ironie a humoru (byť černého). Několikrát jsem viděl Deer Huntera, Apokalypsu i Full Metal Jacket, ale tohle je opravdu zcela jiný způsob nazírání na válku. Nedivím se, že se to mému kamarádovi, fandovi válečných filmů, nelíbilo... Pro mě velmi inspirativní a silný zážitek. Jake Gyllenhaal ani Sam Mendes zkrátka zklamat nemůžou... ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Jarhead začíná tak trochu jako Full Metal Jacket, úvod patří drsnému "gay" instruktorovi Fitchovi s knírkem v uniformě s kloboukem buzerující vše, co se jen pohne. Mariňáci projdou drsným fyzickým i psychickým výcvikem, stráví měsíce v poušti, válka v Zálivu konečně začne, ale nakonec si vlastně ani nevystřelí. Co zaujme, je především Mendesovo vizuální zpracování a kamera, noční scéna postupujících vojáků po poušti s pršící ropou a hořícími ropnými vrty v pozadí nebo záběr na koně potřísněného ropou jsou syrově dokonalé. Film však chce ukázat něco jiného, předhazuje nám téma USA a jejich militantní politiky, tuny $$$ nalitých do války v Perském Zálivu na přelomu let 1990-1991 a studuje morálku vojáků v praxi a zobrazuje vliv válečné atmosféry na jejich psychiku. Jake Gyllenhaal je skvělý už od dob Donnieho Darka a opět potvrzuje své kvality. Snímek má výborné hlášky a celý film doprovází vnitřní hlas hlavního představitele Swofforda. Ke všemu přispívá Newmanova hudba i pestře vybrané skladby podporující tamní atmosféru. Vynikající Mandes sáhl na potřetí sice do úplně jiného soudku než předtím, ale opět zabodoval a to především díky vizuálnímu podání, scénáři, hereckým výkonům, dialogům, hudební stránce, kritice i vtipu (pálení latrín je kapitola sama o sobě). (9/10) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak to byla nádhera!! Mendes natočil nevšední pohled na bitevní pole tak vynikajícím způsobem, až se mi to nechce věřit. Žádné velké bitvy, krveprolití a podobné věci. Mendes se vydal cestou vojákova všedního života v táboře, což znamená,že natočil film o vojákově nudném životě při čekání na výstřel. Ta nuda je ovšem natočena tak výborně,že se ani chvilku nenudíte a vtáhne vás do bitvy. Herci odvádějí v tomto mistrovském kousku taky velký kus práce. Gyllenhaal předvedl zatím svůj nejlepší herecký výkon. Jamie Foxx hraje svého trdého seržanta opravdu výtečně a se Sarsgaarda roste nová herecká hvězda, která to ještě daleko dotáhne. Kamera je úchvatná a záběry ropných vrtů jsou u ní jen třesničky na dortu. Sám se divím, že akademici tento film naprosto přehlédli a neodnesl si ani jednu nominaci na Oscara. Kamera by si totiiž Oscara zasloužila a vynikající hudba by taky zasluhovala nominaci. Mariňák je vynikající film a i když není přímo válečný, u mě bude navždy patřit k těm nej válečným filmům vůbec. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na začátku těžkotonážní nuda viděná x-krát v x-filmech. Mendes však později začne ukazovat jiné věci, zajímavější věci. Snové představy Gyllenhaala, který do umyvadla blije písek, hořící ropné vrty (jednoznačný vrchol filmu) a vojáky, kteří by pro to aby si mohli vystřelit na živý cíl, udělali cokoliv. JARHEAD je opravdu zvláštní snímek. Ukazuje americkou armádu v trochu jiném a možná i konečně opravdovém světle. Mimochodem, Newmanův soundtrack je vynikající. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Celkový počet vojáků bojujících na straně Kuvajtu byl 883 863 (z toho 696 628 amerických), z nichž 400 zde padlo. Na straně Iráku bojovalo zhruba 360 tisíc vojáků, ztráty se odhadují mezi 25 a 75 tisíci. (Coldrex)
  • Natáčelo se v Imperial Valley v Jižní Kalifornii, kde panují podmínky srovnatelné s Írákem. Dodatečně se pak musely digitálně odstranit pohoří z pozadí. Některé scény z pouště se také natáčely v Mexiku. (HellFire)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama