Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (879)

Psema 

všechny recenze uživatele

Tohle mi zkrátka sedlo. Možná je to tím, že jsem byl ve stejně znuděném a přemýšlecím rozpoložení jako Swoff a nebo taky ne. Teď je mi to celkem jedno. Podstatné je, že Mendes dokázal zachytit přesnou podstatu příběhu nepříběhu o psychologických tlacích na hlavy mariňáků v Perském zálivu. Těžko si člověk může představit jaké to je, když je přes půl roku v holé poušti a ani nemůže využít svůj výcvik. A aby toho nebylo málo, je po návratu odstrčen na okraj společnosti. Díky Jarheadovi jsem si jakousi představu vytvořil a popřemýšlel jsem si. Takže spokojenost. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Už vidím vyplašených vojnofilov, ako im pri záverečných titulkoch z xichtu zlieza maskovanie a odlietavajú umelohmotné frčky. Toto nieje vojnový film! "Je to príbeh o mužovi, ktorý veľa rokov strieľal z pušky a potom, keď ju odložil a chcel pomilovať ženu, postaviť dom jeho prsty si tú streľbu navždy pamätali." Mendes sa opäť raz vyhol megalomanstvu a svojím obrazovým kumštom dokázal sprostredkovať pocity obyčajných vojakov tak silno, že ma noc po filme dva krát strhlo zo spania. Jarhead obsahuje minimálne 3-4 scény, ktorých obrazy v živote nezabudnem. Čo sa týka hercov, tak Gyllenhaalovi fandím už od October Sky. Tu som mu zožral každé gesto a konečne z si čela strhol nálepku "Donnie Darko forever". ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na začátku těžkotonážní nuda viděná x-krát v x-filmech. Mendes však později začne ukazovat jiné věci, zajímavější věci. Snové představy Gyllenhaala, který do umyvadla blije písek, hořící ropné vrty (jednoznačný vrchol filmu) a vojáky, kteří by pro to aby si mohli vystřelit na živý cíl, udělali cokoliv. JARHEAD je opravdu zvláštní snímek. Ukazuje americkou armádu v trochu jiném a možná i konečně opravdovém světle. Mimochodem, Newmanův soundtrack je vynikající. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Broyles Jr. .. Místy velmi zábavná, místy zbytečně pozvolná vojenská satira, popisující denní pracovní náplň prázdných, zelených hlav americké armády aneb vítejte v pakárně, pane!!! Válečný konflikt se v průběhu dvacátého století rapidně změnil a ani ten Lovec Jelenů už zde není co býval.. Absenci nějakého děje vynahrazuje režisér Sam Mendes více či méně známými scénami, přidává spoustu nových a originálních, to vše koření velmi dobrým humorem a ironii. Stejně špičková je kamera a parádně sedící soundtrack. Ač se vlastně jedná jen o mozaiku úryvků z života vojákova, navíc protkanou několika současnými politickými narážkami, bez nějaké strhující akce a napětí, rozhodně si výsledek zaslouží pozornost. A to i díky hercům, neboť Jake Gyllenhaal skutečně září a to i vedle takové hvězdy jakou je nejen zde Jamie Foxx. Co dodat závěrem ?.. Sam Mendes natočil netypický film, který bych za válečný opravdu neoznačil, spíš se jedná o polodokument z moderní války, která, ač všichni tvrdí, že tomu tak primárně nebylo, je už podruhé vedena jen a pouze kvůli irácké ropě. Rozhodně dejte snímku šanci! Jinak nepochopíte, proč správný voják už nikdy nepustí svoji zbraň a péro z ruky. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film o akci, bez akce - a mně to vůbec nevadí. Nemám nejmenší problém představit si, že takhle nějak to mohlo být a o to přece šlo, ukázat nám pohled na válku z očí mariňáka, který se do akce prostě nedostane. Ještě navíc touhle formou, to si pak prostě nejde stěžovat, protože Mendes to všechno vypráví tak "lehce" a s takovou jistotou, že máte pocit jako by to ani nebyl film o válce. Po polovině se to však stejně zhoupne a výjevy z války skutečně příjdou.. a nejsou pěkné. Film jako takový má všechno a já jen musím počkat až ve mě pořádně dozraje, protože jsem si jistý, že pak půjdu s hodnocením výše. Prozatím Mariňák - xx ...edit:// zvedám na 90% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Frázi "Toto je má puška. Existuje mnoho pušek, ale tato je moje." je možné slyšet i ve filmu Olověná vesta (1987). (vyfuk)
  • Jamie Foxx (seržant Sykes) později vzpomínal na svou duševní přípravu: „Nejzajímavější na tomhle filmu byla otázka, kterou jsme kladli sami sobě: Proč vlastně tihle chlapi do války šli? Součástí naší hollywoodské reality je, že se s někým sejdete u kafe nebo na obědě a probíráte spoustu věcí, které se dějí ve světě kolem vás. Pro vojáky tohle neexistuje. Oni prostě dostávají rozkazy a plní je. Na řeči jsou tu druzí. Takže my jsme se ze všeho nejvíc snažili zbavit se vlastních názorů a politického přesvědčení a vžít se do jejich pozice, jak to jenom šlo. V armádě nezáleží na tom, jestli jsi černoch, běloch, hispánec anebo cokoli jiného. Jde jenom o to, jak kamarádovi kryješ záda. Na to se ten kámoš musí stoprocentně spolehnout, stejně jako ty sám se můžeš a musíš spolehnout, že chlap za tebou zase dává pozor na tebe. Tím, že jsme se učili zvládnout tahle nejjednodušší pravidla, jsme se zároveň dostávali do myšlení našich postav.“ (NIRO)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama