Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 vznikl slavný snímek Francouzská spojka s podtitulem Štvanice a při svém uvedení se setkal s nadšeným kritickým i diváckým úspěchem. Kriminální drama bylo oceněno hned pěti Oscary a snímek lze řadit mezi klasická díla americké kinematografie. Otevřený konec vyloženě vybízel k natočení pokračování, které vzniklo o čtyři roky později v režii Johna Frankenheimera. V hlavní roli se vrací Gene Hackman, který za ztvárnění newyorského detektiva Jimmyho Doylea obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Detektiv Doyle přijíždí do francouzského města Marseille, aby konečně dopadl unikajícího překupníka drog Alaina Charniera (Fernando Rey).  Na jeho dopadení má spolupracovat s marseillským komisařem Henrym Bárthélémyim (Bernard Fresson). Během vyšetřování pozadí drogových kšeftů je ovšem Doyle unesen a držen ve starém hotelu, kde mu únosci systematicky píchají drogy. Po třech týdnech intenzivní drogové kúry ho Charnier nechává propustit na pokraji života a smrti. Doyle musí překonat příznaky silné drogové závislosti a uvědomí si, že měl představovat pouhou policejní návnadu. S celou situací je ovšem odhodlaný se vypořádat po svém a Charniera konečně jednou provždy dostat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Jednička Francouzské spojky j dokonalá. Jeden z nejlepších filmů, co jsem za poslední dobu viděl. Oproti tomu dvojka je prostě jiná. Zatímco jednička se zaměřila na mravenčí práci New Yorských protidrogových policajtů při sledování drogových mafiánů. Také se mimojiné hodně inspirovala skutečnými událostmi. Zatímco dvojka jede v trochu jiném směru. Je zcela fiktivní a kompletně se odehrává ve Francii, kam je Pepek (Gene Hackman) poslán, aby posloužil jako volavka při dopadení Charniéra, jenž mu na konci jednotky uprchnul. Ten ho však objeví, unese a udělá mu pěknou závislost na heroinu. Dále pak sledujeme, jak se Pepek strastiplně zbavuje své závislosti a není to hezký pohled. Scény, kdy ho mafiáni zdrogovávají a on postupně začne být závislý a i následné odvykační scény jsou silné jako máloco. Jen do trendu, který nastavila jednička, prostě nesedí. Ta byla skvěle odtažitá a neustále v akci, neb neustále jsme byly svědky Pepkovo sledování mafiánů. Avšak dvojka krom těch silných scén, je ve všem průměrná. Ať už se jedná o nezáživné sledování či zdlouhavá přestřelka v docích. Hackman opět skvělej, ale jeho ztracení v Marseilli mu díky špatnému scénáři nejde věřit. No je to škoda. Ale s klidným srdcem si dokáži představit svět bez tohoto zbytečného pokračování. 5/10. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Stále ještě dobrá krimi, i když oproti jedničce o poznání horší. Nejvíce mi tu asi chyběl parťák z jedničky v podání Roye Schneidera. Zkrátka Pepkovi chyběl nějaký ten charizmatický parťák. A kdyby nedostal Hackman oscara už v jedničce, myslím si, že tady by ta nominace určitě byla, protože jeho absťák je až strhující. Už to nebylo tak autentické a hlavně se trošku vytratila napínavost oproti jedničce. Takže suma sumárum bych to viděl za obstojnék, i když trošku slabší, ****. Ale mohlo to dopadnout hůř a já si myslím, že lépe to dopadnout nemohlo. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ja pôjdem mierne proti prúdu a budem tvrdiť, že druhá spojka je rovnako vynikajúca, ako prvý diel. Má podobného drsného ducha, iba zmenila prostredie. To Marseillské je pre takýto typ kriminálok ako stvorené. Škaredé predmestia, spodina, drogy na ulici, proste všetko, čo potrebujete k diváckemu šťastiu. Frankenheimer ide v nekorektnosti ešte ďalej, ako Friedkin a ako bonus ponúka záverečnú hype naháňačku Marseillskými ulicami, z ktorej sa čo-to naučil aj Bourne. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Až neuvěřitelně špatné pokračování. Zatímco v prvním senzačním díle byl Pepek nehorázný frajer tady je spíše troska. Frankenheimer se koncentruje na samotnou hlavní postavu a opomíjí dějovou linii. Dlouhé utahané scény léčení Doyla z drogové závislosti, vyprávění o baseballu. Parťáka Roye Scheidera tu střídá nevýrazný Fresson. Charisma a potenciál Fernanda Reyeho(Charnier)absolutně nevyužit. Hodně slabý odvar a jedno z nejhorších pokračování filmové histore. Průměr...5/10 ()

cineman 

všechny recenze uživatele

Jedna z vyjímek v krátké řadě podařených pokračovaní úspěšných prvních dílů. Tuhle "dvojku" zdobí především úžasný herecký výkon Gena Hackmana, který na sebe strhává pozornost ve stísněných prostorách nezvyklým a obdivuhodným způsobem. Z filmu si člověk odnese vzpomínku právě na jeho představení. Lépe nikdy nehrál. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (3)

  • Vila u moře, kde bydlí záporák Charnier (Fernando Rey), je ve městě Cassis u Marseille. (ČSFD)
  • Zatímco první příběh byl natočen podle skutečných událostí, pokračování Francouzská spojka 2 je čistou fikcí. (Terva)
  • Kvůli větě "Mickey Mantle je hovno" musel producent Robert L. Rosen bývalou hvězdu vyhledat a požádat o svolení. Mantle jakmile záběr uviděl, rozesmál se a dal souhlas k užití jeho jména. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno