Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Podívejte, živí lidi!" Neměl jsem to štěstí vidět Poseidon v dětském věku. Ale i po dvacítce mi dokázal přinést zážitek, u kterého jsem se málem cítil, jako kdybych se ocitl na lodi s ostatními pasažéry, prožíval jsem každou vteřinu, plně fandil charismatickému reverendovi a bál se o každého z přeživších bez ohledu na jeho charakter. Včera jsem si Poseidon zopakoval a jelikož už jsem napodruhé občas pocítil i menší odstup, mohl jsem si na oplátku více užít kvalitní filmařinu a herecké výkony. Ač jsem velkým fanouškem Gena Hackmana, musím říct, že nejlepším hercem tohoto filmu se pro mne stejně stává Ernest Borgnine... a nejoblíbenější postavou pak rozhodně ten šikovný a moudrý kluk, co svou náladu plnou zvědavosti a chuť trousit nejrůznější moudra neztratil ani během tak tíživé existenciální situace (malý výtečník je rozhodně příjemným odlehčením v tom tíživém prožitku! :))). Neřeším, zda je reálně možné, aby po převrácení lodě a vybuchnutí části jejího trupu zůstalo tolik času na záchranu lidí, užil jsem si a beru Dobrodružství Poseidonu jako čistě dobrodružnou žánrovou podívanou. V jistých chvílích mi svým pomalým a současně napínavým objevováním nejrůznějších místností, chodeb, cest v "bludišti" lodní stavby připomíná vzdáleně atmosféru Verneho próz. Řada scén mne fascinuje svým tajuplným nádechem, jako třeba ta, ve které reverend Scott sám v pekelném horku prozkoumává zničenou místnost plnou napůl uhořelých mrtvol (před společným přechodem přes ní... následné zakrytí jedné z mrtvol prohozením saka je taky pěkným nápadem) nebo když se znenazdání oproti objeví druhá skupinka zachráněných lidí, jdoucích se svým vůdcem zcela jiným směrem. Co mi trochu kazí stoprocentní dojem, je několik patetických replik, zejména při vrcholní scéně ve strojovně, ale není jich naštěstí tolik, aby mne to nutilo strhnout celou hvězdičku. Po tak jedinečném zážitku totiž zapomínám i na to, že druhý nejoblíbenější skladatel této databázy se opět jednou "vytáhl" nevýraznými tóny. 90% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Výborné, výborné, výborné !! Ptala jsem se na názor mého syna, který vystudoval geofyziku, zda tsunami může převrátit zaoceánský parník kalibru "Poseidonu". Řekl :"Velmi lehce, pokud má vlna větší výšku jak 15 m" a epicentrum zemětřesení je někde hluboko v oceánu." Takže žádná fantazie, ale výborně zpracována možná realita. Není co dadat, všichni herci výborní. 5* ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

´´Otec´´ katastrofických filmov ( LETISKO nebolo až tak klasicky katastrofické ). Film má všetky atribúty: veľkú zostavu hereckých hviezd, nákladnú výpravu a napínavý dej. Len tá triková stránka ( na počudovanie Oscar ) je tak trochu, povedal by som aj na svoju dobu, nejako odfláknutá. Ale aj napriek tomu klasika, a jeden z filmov tohto žánru, ktorý dláždil cestu všetkým ostatným nasledovníkom. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Mám ráda katastrofické filmy, ale líbí se mi málokterý. Tenhle je můj nejoblíbenější. Kdysi jsem byla zamilovaná do Gena Hackmana a proto i do jeho role reverenda - zachránce. Jasná ukázka toho, jak je u jakékoliv katastrofy důležité mít vůdce, který přemýšlí a nepodlehne panice davu. Je to klasika žánru a můj film z desítky, který možná není z ní nejlepší, ale jeden z nejmilejších. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden skutočne z najlepších katastrofických filmov, sedem nominácii na oscara to potvrdzuje, ktorý je aj po toľkých rokoch ukážkou poctivého remesla. Nové spracovanie Poseidonu od Petersona opäť potvrdzuje, že ani tie najlepšie triky nezachránia nedostatočnú charakteristiku postáv, či skĺbenie minipríbehov v jeden úžasný celok. Dobrý katastrofický film nestarne a tento je o to nestarnúcejší, že o tie triky tu až tak nešlo. Gene Heckman v úlohe kňaza, ktorý chce všetko dokázať bez božej pomoci je výborný, ale hlavne originálny, pretože kňaza ako muža činu nevidíme často. Ak by Petersen v novom spracovaní otrocky okopíroval záber po zábere, urobil by lepšie. Takto bude táto klasika v tomto žánry ešte dlho na popredných miestach. Film 90%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Red Buttons a Carol Lynleyová, jejichž postavy se do sebe ve filmu zamilují, se ve skutečnosti nesnášeli. Pokud neběžela kamera, tak se jeden druhého stranili. (džanik)
  • Některé záběry se natáčely na skutečném parníku - RMS Queen Mary, šlo však jen o zlomek záberů, které jsou ve filmu. Jde konkrétně o scény, kdy vidíme pasažéry na venkovní palubě. (FIBO)

Reklama

Reklama