Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mno tohle je trochu oříšek. Nemíním zde zpochybňovat stopáž, jakkoliv se může zdát neúměrná k triviálnímu ději filmu.___Co mě však zarazilo nejvíc, je způsob, jakým scénárista (a režisér v jednom) Cy Endfield za přispění Johna Prebbla (tuším napsal předlohu) ukazuje válečníky Zulu. Když se kouknete na nějakou mlátičku třeba s Chuckem Norrisem, tak vás jistě nepřekvapí, když se Mistr řeže s osmi protivníky najednou, každý z nich k němu poslušně přistupuje po jednom a všichni pokojně čekají, až bude mít Mistr volné ruce. Že ale něco podobného (úplně zbytečně a hloupě) použije Endfield, je zarážející až smutné. Zuluové si nabíhají na bajonety, jak vzteklé ovce vyskakují na zátarasy, se čtyřicetinásobnou početní převahou nedokážou pořádně (to znamená rychle a na hlavu) převálcovat hrstku červenokabátníků.___ Film je trochu zákeřný také v tom, že divák, přestože jako správný demokrat soucítí s domorodci a nepřeje Britům-vykořisťovatelům, okupantům, musí tím jak je film konstruován, dřív nebo později vojákům začít fandit.___ V celkovém hodnocení považuju Zulu za moc pěkný film, leč trochu "blbě" natočený, což reflektuji poměrně nízkou známkou.__-První záběry filmu vám asi připomenou scény z příběhů o Vinnetouovi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vizuálne veľmi presvedčivý vojnový film, hlavne na rok 1964 fakt sýte, pekné farby. Ale dejovo pre mňa takmer španielska dedina, nezaujímavé a tí, ktorí sú tu považovaní za hrdinov sú v skutočnosti okupanti, zlodeji a vrahovia. Neviem, prečo by som mal fandiť padlým Britom v zemi, ktorej priniesli v konečnom dôsledku skazu. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Klasické typy vojakov, niečo z vojenskej taktiky, heroizmu, sem-tam suchý britský humor, ktorý však situáciu veľmi neodľahčuje. Bezmocné zúfalstvo v malom. Odsúdenie vojny absentuje. Film je hlavne o jednej bitke s nutnými rýchlymi rozhodnutiami na pozadí napätej atmosféry možnej blízkej smrti. A to je dotiahnuté na maximum. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hraná rekonstrukce střetu u Rorkes Drift, která vzhledem k dnešku občas může působit úsměvně, ale rozhodně dokáže i v současnosti nadchnout ztvárněním britské bojové taktiky či bojovými rituály Zuluů. A pro ty, co náhodou budou až do konce čekat (třeba jako já), že se tam vyloupne slibovaný Richard Burton - "hraje" tam jen vypravěče.:D 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Africký kmeň Zulu nahradzuje indiánov v Severnej Amerike a Briti nahradzujú Britov (a iných) prisťahovalcov, ktorí sa už nazývali Američanmi. Čiže menšia exotická obmena v kinematografických škatuľkách. Film o jednom mieste a jednej bitke. Pri tej je snáď najlepšia práve príprava na ňu, zvuk "železnice" za horami, to napätie, kedy to vypukne. Samotné súboje nemôžu pôsobiť príliš prirodzene, to ani pri tomto spôsobe boja nie je možné. Prečo ale Zuluovia riskujú kvôli zničeniu jednej posádky s niekoľkými desiatkami členov armády toľko svojich životov, nerozumiem. Ale na tom nezáleží, proste to tak bolo. Po čase na mňa začal pôsobiť film značne monotónne, vlastne je tu stále to isté. No pozeráme sa na film, kde kolonizátori Briti vraždia po stovkách domácich, pretože tí chcú žiť slobodne. Ešte že sa za to postava Michaela Cainea cíti tak nejak blbo. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (21)

  • Původně byla natočena i osmiminutová sekvence, jak se Zuluové rozvíjejí do formace býčích rohů, ale z časových důvodů byla vystřižena. (Tarmenel)
  • Celý film bol natočený v Juhoafrickej republike, a to aj na autentickom mieste Natal. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama