Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $8,000,000Tržby Celosvetovo $-Charlton Heston v ďalšej veľkolepej úlohe, tento krát ako významní umelec Michelangelo. Na veľkú škodu je že film absolútne postráda akúkoľvek dynamiku deju, je dosť statický - nehybný, za celý čas sa vo filme neudeje nič čo by príbeh o významnom umelcovi niekam vynieslo a zanechalo tak nejaký silný pocit. Takto to ostáva len taká uvlečená mierne dokumentaristická prehliadka malieb a sôch, aj keď pekných. Jediný lepši moment má film len pri Michelangelovej inšpirácii oblakmi, kde si predstaví dotikajúceho Boha s Adamom. /60%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Začátek mě málem odradil - dokumentární vyjmenování Michelangelových děl se k filmu silně nehodí. Dokonce natolik, že jsem plánoval dát čtyři hvězdy. Nakonec si mě ale "souboj" Papeže a vzpurného Michelangela získal. Hodnocení zůstává na čtyřech až pěti hvězdách, ale zaokrouhleno bude nakonec nahoru. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po 10 minútach dokumentárnej časti sa dostávame k typickému výpravnému historickému filmu zo šesťdesiatych rokov. Miestami až príliš výpravný s množstvom prehnanej hudby a oslavného spevu a miestami až príliš romantický. Zidealizovanie tohto azda najlepšieho sochára všetkých čias je najviac badateľná v ľúbostnej sfére, kde sa pozabúda na jeho homosexualitu, mimochodom Michelangelo bol aj autorom prvých sonetov venovaných mužom mužovi...Rex Harrison v role pápeža Júlia II. je famózny. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvotriedny film. Ani poriadne nemám, čo by som k tej kráse napísal. Michelangelo a jeho večné dielo si film zaslúžili a jeho tvorcovia neurobili v ničom ani najmenšiu chybu. Film som aj pri tej dĺžke zhltol na jeden krát a to hovorí za všetky hviezdy. –––– Pohleďte, Mojžíš. Mojžíš, tady v tomto mramoru. Mojžíš po zestupu ze Sinaje. Boží hněv v očích. Spi v tomto kameni. Bůh ho tam položil a sochař ho jen vyseká na svobodu. –––– Napravíš neschopnost strýcových architektů. Jsi povêřen výzdobou stropu. –––– Kdy už ho doknčíš?! – Až budu hotov! –––– To, co koluje v Michelangelových žilách, není krev, ale barva. Sama jste se o tom přesvědčila. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Český čtenář má k dispozici hned dvě románová díla věnovaná uměleckému životu Michelangela Buonarrotiho - Kámen a bolest od Karla Schulze a Agónie a extáze od Irvinga Stonea. Právě druhý jmenovaný román se stal předlohou pro velkolepý snímek Carola Reeda Ve službách papeže, natáčený v období II. vatikánského koncilu, který otevíral katolickou církev modernímu světu a člověku. Snímek Ve službách papeže sice naťukne složitou problematiku doby děje (papežovy války s evropskými vládci), především je však oslavou obrovské lidskosti, touhy zanechat dílo budoucímu pokolení a navzdory prudérii sboru kardinálů zobrazit člověka ve vší kráse - tak, jak ho Pán Bůh stvořil. Protože nahé tělo je krásné. K této kráse napomáhá fantastická hudba legendárního skladatele Alexe Northa, pečlivá výprava a monumentální kulisy, díky nimž se divák rázem octne uprostřed veškerého dění, a kamera, která všechnu tu krásu i ošklivost kolem znamenitým způsobem zaznamenává. Michelangelo i papež Julius II. se přese všechny rozepře vzájemně uznávají a oba jejich představitelé Charlton Heston a Rex Harrison jim dodali lidství se vším dobrým i špatným. Ve službách papeže je velkofilm v tom nejlepším slova smyslu a oběma jeho hlavním hrdinům prokazuje obrovskou čest. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Na východní zdi Sixtinské kaple vidíme dvě fresky namalované v 70. letech 16. století Matteem de Lecce a Arrigem Paludanem. Vzhledem k tomu, že film se odehrává v letech 1508-1512, tyto fresky v té době na zdi být nemohly. (liquido26)

Reklama

Reklama