Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Leitmotivem filmu jsou proměnlivé obrazce kaleidoskopu, jež zároveň oddělují i spojují pět příběhů, odehrávajících se během jednoho letního dne v Oslu. I ony se nečekaně proměňují a proplétají, sotva se v jedné epizodě vytvoří určité vztahové seskupení, hned v následující se zase rozpadá a transformuje se v jiné. Film svou důmyslnou skládankovitostí připomene 21 gramů režiséra Alejandra Iñárritua, i tady se několikrát protnou životy lidí, kteří se dosud vůbec neznali a míjeli se anonymně v ulicích města. A také tady se potkáváme s truchlivými osudy, postavy se hroutí pod jejich tíží, dělají fatální chyby, nerozumějí samy sobě ani svým blízkým, zrazují se a ubližují si a přitom každá z nich trpce zakouší pocit osamělosti a touží být milována. Jakýmsi novodobým andělem strážným je tu Vidar, ošetřovatel z psychiatrické léčebny. Nakonec se však zdá, že bděl nade všemi kromě sebe... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Áno je to taký Iñárritu-ho štýl mozaikových filmov, ale zároveň to ani zďaleka nie je Iñárritu. Je to zaujímavé, pozerateľné, ale zároveň v mnohých smeroch nedotiahnuté. Miestami unikajú súvislosti, čo je spôsobené hlavne neobjasnením príčin (a na tie tam stačila niekde aj jedna veta) a mne to tam jednoducho chýbalo... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

po nedávno shlédnutím DeUsynlige jsem zkusil i tento dřívější režisérův snímek. I když téma znělo zajímavě a oblíbení uživatelé ho hodnotili docela vysoko, tak si z filmu odnáším smíšené pocity a spíš zklamání. Stejně jako krasohled spojuje sklíčka do roztodivných tvarů, tak se o totéž chtěl pokusit režisér i s lidskými osudy. Výsledná skládačka na mě ale působila nepřirozeně, překombinovaně a křečovitě. Občas se nějaký zajímavý nápad objevil, ale stejně rychle zapadl jak se docela rychle střídaly scény. Rozmýšlel jsem se mezi 2 a 3 hvězdami, ale nemám vlastně rád podobné mozaiky a málo která mne zasáhne, tak dám jen silnější 2hvězdičky za to nenaplnění. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Původně jsem nechtěl být příliš kritický, protože mě tento film bavil, to říkám v prvé řadě. Nakonec ale přece jen musím vypíchnout pár věcí. 1) Kaleidoskopické předěly mezi scénami zavání kýčem a jsou tu nastrčeny hrozně uměle. 2) Scénář, ač drží svižné tempo, v některých situacích působí už moc vykonstruovaně a i v rámci náhody trochu neuvěřitelně. 3) Žádná z postav není vyloženě sympatická, dobře funguje snad jen příběh s dítětem. 4) Závěr to celé staví na hlavu a ubírá minimálně jednu hvězdu z mého hodnocení. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Mozaikové filmy moc nemusím- Hlavní problém je, že když je změť příběhů nuda, a ještě se v nich blbě orientuje, tak to člověka nebaví. První půlka filmu byla nuda, ale vydržela jsem. Druhá polovina už byla o dost zajímavější. Sympatičtí mi byli snad všichni kromě Vidara. Kdyby byl příběh bez něj, vůbec nic by se nestalo, a film by byl mnohem snesitelnější. Díky druhé půlce se hodnocení vyšplhalo na 3 hvězdy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vidare, nemůžeš to zítra udělat místo mě?“ - „Kdo je ten největší hrdina?“ - „Leon, Leon, Leon.“ Leon zrovna slaví narozeniny, má se setkat s dívkou svého srdce, ale úvod filmu nenapovídá, že to pro něj skončí dobře…Skládačkový film složený z několika lidských osudů, které se na konci propojí a zapadnou do sebe jako dílky puzzle. Ale aby se toho divák dočkal, musí být trpělivý, protože na začátku je vhozen do vyprávění bez toho, aniž by tušil, co se děje, a nějakou dobu se to ani nedozví. Ale díky zajímavým příběhům jednotlivých postav se začne postupně orientovat, spojovat si vlákna zdánlivě nesouvisejících dějových linek a emočně se na hlavní hrdiny navazovat. Díky tomu spirituálnímu nádechu si však nakonec bude muset pomoci i vlastní interpretací (kým vlastně byly 2 postavy?), což považuju asi za jedinou větší slabinu snímku. Kvalitou to na oněch zmiňovaných 21 gramů sice nemá, ale slušné 4* si film zaslouží. „Pamatujte, abyste si užívali každou chvilku.“ - „Co tím myslíš?“ - „Jenom, abyste si užívali každý okamžik.“ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Film získal dvě ceny Amanda Awards, a to pro nejlepší norský film a za nejlepší scénař. (morgos)
  • Během natáčení scény, kdy Trygve (Aksel Hennie) vykrádal banku, zavolali lidé skutečnou policii, protože nevěděli, že jde o natáčení. Policie dorazila na místo do pěti minut. (Cheeker)

Související novinky

Skandinávské filmové menu o třech chodech

Skandinávské filmové menu o třech chodech

01.05.2009

V průběhu května nabídne Skandinávský dům v české i moravské metropoli očekávaný filmový nášup, tentokrát z kuchyní tří největších severských států – z Dánska, Norska a Švédska. Dánský snímek Zabití… (více)

Reklama

Reklama