Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

sud 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith není možná nijak extra převratný western, na svoji dobu je však dost syrový a nečekaně brutální. O brutální vraždě Maxových rodičů se sice jen mluví, ale i tak z toho mrazí. A to stačí. Maxova cesta za pomstou je rovněž přes mrtvoly a nezastaví se naprosto před ničím. A navíc vrahy vyřídí spíše chytrostí, než silou a bojovými schopnostmi. Steve McQueen ho zahrál skvěle. Navíc nechápu, kde vzal distributor, že se jedná o mladého chlapce, když ve filmu o jeho věku nepadne zmíňka. Jeden z nej westernů žánrového profesionála Henryho Hathawaye a rovnocenný nástupce revengewesternu Drzá čela. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zmiešanie cesty odvety, neveľmi vierohodných dejových kľučiek (tresty za odrazené prepadnutie pocestných v podobe jedla, nocľahu a výcviku poskytnutých neúspešnému lúpežníkovi), biblických poučiek so získaním jazykovej i sociálnej gramotnosti a zabŕdnutia do spôsobu života tých, ktorých pomstiteľ sám nenávidel vytvára vcelku pozerateľný western. Hviezdičku navyše dávam za ukázanie zaujímavého spôsobu zmiernenia agresivity trestancov makajúcich v bažinách v podobe celobarakového týždenného nevestinca organizovaného šéfom trestného tábora. Inšpiratívne pre zmiernenie hormónov a potlačovaného srdu i v celkovom väzenskom kontexte. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu chabý pokus o syrovou sondu do života naivního mládence, který za sebou na cestě pomsty nechává ležet kromě nepřátel také svou duši. Když už, tak to mělo být se vším všudy, tj. naivní měl být hrdina, nikoli film, podivné vykoupení v závěru mělo jít k čertu apod. A ovšem šestatřicetiletý Steve McQueen měl hrát tak leda toho prodavače střeliva, ne dětinského hošíka (předpokládám, že i u indiánů byli muži v jistém věku dospělí). ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

snáď najslabšia mcqueenova kovbojka. :( hral tam polodospelého chlapca, hnaného túžbou pomstiť smrť rodičov, naviac miešanca neviem ci (indiánky s tal silným dominantným génom pigmentácie majú blondiakov deti ... hihi). Naviac nebol režisér republikán, tak do kovbojky zamontovať ulízaného napúdrovaného kapucína, to sa málokedy stane... slabunké veľmi slabé tri bodíky. :( ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith (Steve McQueen) je mladý miešanec, ktorý sa snaží zabiť trojicu mužov zodpovedných za smrť jeho rodičov a vďaka tomu sa dostáva do mesta, kde v bare stretáva prvého, kvôli druhému sa necháva zatknúť aby sa k nemu dostal vo väzení a kvôli tretiemu sa musí dostať do jeho bandy. Filmu sa nedá nič vytknúť. V pohode western. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama