Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh čtyř mužů, kteří byli v době nacistické okupace zatčeni při náhodné razii v hotelu malého města a odvedeni do školní třídy. Ve strachu, že budou bez milosti postiženi, se snaží připravit na výslech. Strach působí i na jejich charaktery, a tak je nakonec inzultován člověk, který je z nich nejspravedlivější, ale nejměkčí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama jako řemen, mýma očima to je film Rudolfa Hrušínského a Vlastimila Brodského, oni si to celé naložili na bedra a odtáhli prakticky sami, no a rozepisovat se o tom, že výborným způsobem, by bylo nošení dříví do lesa.. Scénář Jiřího Hubače se mi moc líbil, ten ponor do nitra strachu a v danou chvíli reálný strach o život a co to s lidmi udělá, mimořádně povedený a smutný zároveň.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tahle pozapomenutá televizní hra je pro mě velkým překvapením a cením si jednak výborného scénáře pana Hubače, jednak režie, ale i hereckého obsazení, které vedlo k vytvoření působivé absurdní hry o lidském strachu, přizpůsobivosti a zákonu džungle. Čtyři muži jsou v období stanného právu za protektorátu z ničeho nic vyvedeni německými vojáky z hotelu a uzavřeni do třídy místní základní školy. Netuší důvod svého zadržení ani jaký osud je v nejbližší době očekává. Zato strach a představivost pracují s o to většími obrátkami. Sami si konstruují případná obvinění a připravují svou obhajobu. Zároveň hledají nejslabší článek v tom náhodně utvořeném společenství, který by mohli předhodit jako oběť svému vyšetřovateli. Gestapo není potřeba, Gestapo si dokážou vytvořit sami ve svých řadách. Precizní herecké výkony v čele s Rudolfem Hrušínským, který mi v některých okamžicích připomněl svůj legendární výkon ve Spalovači mrtvol. Snímek vychází částečně i z atmosféry začínající normalizace, kde čistky začali provádět nikoliv sovětští okupanti, ale místní snaživí přisluhovači. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Překvapivý "malý velký" film, který (krom perfekntího obsazení) vyniká skvělou atmosférou a v minimalistických podmínkách rozjíždí zdrcující dramatické čóro. Přes hutné a sugestivní vyprávění je tu ještě položena psychologická nadstavba - o níž bych si troufnul tvrdit, že je skrz naskrz geniální. Bude to znít jako nejblbější klišé, ale tenhle film opravdu "nastavuje zrcadlo". V situaci, v níž jde vážně o kejhák, se alespoň v jednom ze čtyř hlavních (anti)hrdinů chtě nechtě musí každý poznat. A věřte, že to poznání nebude zrovna příjemné. Psychologická perla nutící diváka k zamyšlení sám nad sebou. 100%! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je to o lidech. O těch obyčejných, kteří se ocitnou pod tlakem a pak se teprve ukáže, co jsou vlastně zač. Takže samozřejmě nečekejte nic dobrého - tedy kromě strhujících hereckých výkonů a skvěle mrazivého scénáře. Po několika minutách jsem byl přesvědčený, že na takový film dnes nemám náladu a pustím si ho jindy - jenže potomě mě do sebe přímo vtáhl a nedal mi na vybranou. Jakmile začal Rudolf Hrušínský předvádět Vlastimilu Brodskému názorně křížový výslech, nemohl jsem se nedodívat do konce. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavý... Ač se snímek odehrává v protektorátu, byl záminkou proti scénáristovi Jiřímu Hubačovi a jeho protisocialistickým postojům, byl vyloučen z KSČ a jeho tvůrčí skupina v Československé televizi, které byl šéfem, byla rozprášena a jen stěží si udržel místo řadového dramaturga. Přestože inscenace zmizela na dlouhá léta do trezoru, podařilo Jiřímu Hubačovi ji přepsat do podoby rozhlasové hry a v roce 1978 pod názvem "Situace" byly odvysílána. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Přestože inscenace zmizela na dlouhá léta do trezoru, podařilo se ji Jiřímu Hubačovi přepsat do podoby rozhlasové hry a v roce 1978 pod názvem „Situace“ byla odvysílána. (sator)
  • Ač se snímek odehrává v protektorátu, byl záminkou proti scenáristovi Jiřímu Hubačovi a jeho protisocialistickým postojům, byl vyloučen z KSČ a jeho tvůrčí skupina v Československé televizi, které byl šéfem, byla rozprášena a jen stěží si udržel místo řadového dramaturga. (sator)

Reklama

Reklama