Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (187)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení první série: To, co se ze zeačátku jevilo jako nevázaná sranda pro děti 10 a níž se s postupem času stále více a více měnilo na velmi vyzrálé, promyšlené a strhující fantasy, jehož výborně pointovaná komika je spíše takový bonus, byť naprosto neoddělitelný od skvěle funkčního celku. Od 12. retrospektivního dílu pak nastupuje vyloženě nedětský feeling, který po posledních dvou dílech nenechá na pochybách už vůbec nikoho: I navzdory americkým penězům a občas přeci jen poněkud evropštějšímu looku je Avatar čistokrevným Anime. Zjevná inspirace východní kulturou, nenásilné moralizování skrze neochvějnou moudrost starších, svět duchů, ustící v nečekané hororové finále s duchem, který krade tváře, a spektakulární monster momenty přírodních duchů a totální destrukce, které si v ničem nezadají s Neon Genesis Evangelion... Po první sérii jednoznačně za 5 a zvědavost do další kapitoly ohromná!!! Hodnocení druhé série: Po druhé sérii už to slavné není. Výrazný pokles tempa, občas až přílišná překombinovanost, psychologické otočky některých postav, výraznější nevyrovnanost mezi humornou a vážnou složkou (díl v jeskyni dvou milenců s věčně zhulenými nomády je ovšem super) a v posledních dílech také slabá gradace a značně nešťastné prolínání mezi dějovými liniemi. Druhá série za nic moc 3 hvězdy... Hodnocení třetí série: A bohužel, pokořit první sérii se nepodařilo. Třetí je přesně na pomezí mezí první a druhou, rozkouskovanost Země se naštěstí v druhé části série vytratila, když se linie spojí a seriál nabere opět jednotné směřování. Velikosti "Vody" se ale jen málokdy přiblíží (tanec s draky, nebo obří ostrov - želva jest čestnou výjimkou). No a pak samozřejmě ohromné čtyřdílné finále. Výsledek tedy, stejně jako poslední řada, za ****. Ale silné... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Už u první bylo znát, že je to.. typické. Roztahaný příběh o zbytečné epizody, místy zbytečné moderní prvky, předvídatelnost. Sestříhat ze tří seriálových sérii jeden, dva normální filmy by tak nemělo být vůbec těžké. Z tohoto pohledu mi tak filmový Poslední vládce větru přijde ještě snad i o něco snesitelnější, protože alespoň nezdržoval. Pravda, tam to bylo zase možná trochu moc rychlé. Chtělo by to zřejmě film i seriál "smíchat" dohromady. ~ První série ještě šla, pominu-li, že mi tenhle "japonský" styl animace nijak zvlášť nevoní, a že Avatar mi také sedí víc jako "malý mudrc" z filmu než rozjařené trdlo. Ale budiž. ~ Ve druhé sérii mi už vadila další postava (slepá dívenka), nahánění za "záchranou unesené dívky", breptající zvířecí duchové, Zukův a strýcův příběh, hledání Appa, vlastně celá zbytečně roztahaná část ve městě, zbytečně navracející se dřívější postavy a k tomu další zbytečné natahující díly, nemluvě o zbytečných klišé. Autoři měli zřejmě příběh na dvě série a najednou dostali zadání na sérii třetí, tak se musela vymyslet vata. ~ Třetí série už byla zbytečná a dvě by tak i seriálově byly až až. Nápad s "telekinetickým ocelovým polo-Golemem", dřevěné lodě s ponorkami... To už snad není fantasy, to je hovadina. Chyběl mi tam James Bond. Tady už tvůrci vůbec netušili, co dělají a snažili se být vtipní, což bylo ubohé. ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Book One: 90% - Po první sérii musím přiznat, že jsem naprosto nadšená. Jednotlivé epizody jsou sice krátké, přesto jsou velmi působivé, každá má svůj příběh, svou pointu a své kouzlo. Všechny spějou ke stejnému cíli, přesto je každá zvlášť zajímavá. Nejvíc jsem si zatím oblíbila epizodu Blue Spirit, ale stále se to mění. Seriál je napínavý, poučný a velmi HRAVÝ a VTIPNÝ. Animace jsou příjemné, hlasy jsou vybrané výborně, angličtina je jednodušší a tak je snadno rozumět i bez titulků. Ani se mi nechce věřit, že to vzniklo v USA. Shrnutí: Už první série se dostane hluboko pod kůži, jsem zvědavá, co můžou přinést další série, které jsou tu hodnoceny ještě výše. Body dolů ubírá právě krátká stopáž, která nedovolí více proklesit mnoho zajímavých charakterů a vztahů. Př. Soka+Yue. Přesto Yip-Yip na další sérii. ;) Book Two: 90% - Nebyla horší ani lepší než první série. Byla pojatá trochu jinak, už nebyla tak poučná a jednotlivé příběhy nebyly vždy tak napínavé. Se všemi hráči jsme byli seznámeni v první sérii a tak přibyde už jen pár nových hrdinů. I proto je čas nakouknout do psychologie jednotlivých postav. Avatar tu není už jen malý kluk, co vše stále zlehčuje. Ono celkový nádech této série je místy v temnějším duchu, a to ani nemluvím o závěru. U této série mi vadil trochu pomalý rozjezd. Book Three: 100% - Je potřeba se vzpamatovat z předešlých událostí a pokračovat dál v cestě za ovládnutím dalšího elementu. Každý hrdina najde své místo a svůj osud, aby se všichni mohli postavit společnému nepříteli. Seriál neztrácí na vtipu či hravosti a přesto je stále temnější. Bojové umění je vytříbenější. A celkově je děj napínavější. Různé zápletky spolehlivě gradují a výsledek je okouzlující. Velmi mě pobavil díl The Ember Island Players, který vše příjemně odlehčil. Výsledný dojem: Klidně si to celé dám znovu. Je to vážně vtipné, hravé a velmi dobře promyšlené. Celkově 95%. Ocenila bych, kdyby bylo patrnější, jak Avatar dospěl a klidně bych občas ubrala ze Sokova komedianství. Naprostý souhlas s uživatelem Magneto. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Nejlepší animovaný seriál pro ty, co nikdy neviděli anime. Skvěle zpracovaný příběh v nejčistších stopách Campbellova The Hero’s Journey umně zužitkovává všechna klišé, škoda ale, že výslednému celku sráží nohy přílišné zaměření na dětského diváka a snaha imitovat japonský subžánr šónen, která vůbec nefunguje. Ale každá série je však lepší než ta předchozí a ta poslední je dokonce strhující - jen je nutné se k ní trochu prokousat skrze nepříliš zajímavý epizodický start. 8/10 ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Ono to vlastně není anime, ale to ani tak moc nevadí, jelikož tahle "kopie" japonských shōnenů se originálům nejenom vyrovná, ale v mnohém je i překoná. Chytlo mě to hned provním dílem, a nepustilo až do konce. Hlavním nosným pilířem je cesta, jejímž smyslem není cíl, nýbrž cesta samotná. Postavy si po pár dílech oblíbíte, po konci druhé série je budete doslova milovat. Občas to trpý (hlavně v první sérii) celkem velkým zjednodušováním, schématičností, předvídatelností a neskutečnými-náhodami (earthbender, který nesmí používat bending, a najednou se naskytne příležitost někoho s ním zachránit). Po prvních pěti dílech jsem to chtěl dokonce zabalit, díkybohu že jsem to neudělal. Postava jako je Iroh se obvykle v takovémhle druhu zábavy obvykle nevyskytuje. Toph je kapitola sama o sobě. Vtípky o vlastní slepotě (obzvlášť jeden v poušti) skutečně povedené. Konec už bohužel značně vyčpělý a natahovaný. A rozdělení na čtyři elementy se postupem času zvrhlo v pěkné zvrácenosti (3. sezóna), které s původní myšlenkou už něměli moc společného (prostě typická shōnenovská gigantičnost v chrelí proudů "čehosi". Modrý oheň? Létání pomocí ohně?). Book One - 80 % _ Book Two - 100 % _Book Three - 60 % Jo a výborné na procvičování angličtiny. ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Maska modrého přízraku, kterou v seriálu Zuko několikrát použije, pochází z divadelního představení „Láska mezi draky“. Ono představení navštěvovala jeho matka Ursa, když ještě žila v malé vesnici Hira'a, a ucházela se o roli dračí císařovny. Poté, co byla nucena provdat se za Ozaie, si Ursa masky vzala s sebou na památku a uschovala je za podobiznu sebe a Ozaie ve svých palácových komnatách, odkud je posléze získal Zuko. (Azurovydrak)
  • Řád agentů Dai Li byl založen avatarkou Kyoshi. (Azurovydrak)
  • V epizodě Obléhání severu, část 2 (2005) se Koh the Face Stealer zmiňuje, že se ho Aang ve svém předchozím vtělení, asi před 800–900 lety, pokusil zabít, když ukradl tvář někomu, koho miloval. Naráží tím na avatara Kuruka, který i onu událost sám popisuje v rozhovoru s Aangem v epizodě Sozinova kometa, část 2 - staří mistři (2008). To ale nedává smysl z časového hlediska, jelikož avatar Kuruk byl předchůdcem Kyoshi a dožil se pouhých 33 let, tudíž nemohl žít před 800 lety. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno