Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (187)

RichardLev 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších kreslených seriálů. Zpočátku jsem k tomu byl skeptický - americké anime moc nemusím. Slapstick humor orientovaný na malé děti a spousta fillerů mě nenadchla. Pořád mě však u seriálu něco drželo a když jsem se dodíval na první sérii, zamiloval jsem se. Výborné postavy, skvělá hudba, obrovský svět s propracovanou mytologií, fajn souboje, super vtípky, drama... prostě paráda. Tvůrci si dali opravdu záležet. Na Avatarovi je poznat, že je to jejich děťátko a jejich srdcová záležitost. Svět Avatara je obrovský, plný zajímavé asijské mytologie a filozofie a seriál má určitou hloubku. Seriál už jsem celý viděl třikrát a jsem si jistý, že za rok si ho zase pustím znova. Bylo by fajn, kdyby časem vznikly nějaké bonusové epizodky, či celovečerní filmy. Avatar si svůj celosvětový úspěch zaslouží! Pozor! Nedoporučuju dívat se na filmovou verzi od Shyamalana. Je hrozná. A pokud jste ji viděli, nenechte se odradit od tohoto seriálu. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Inu, seriálům moc často plný počet hvězd nedávám, tak tady to máte. A to i přes fakt, že i tady některé epizody byli zkrátka výplňkové a odpočinkové. Avatar je zkrátka dost jiný animák pro celou rodinu, i díky faktu, že ačkoliv v něm není nic extra nevhodného pro mladší ročníky, opravdu si ho užijí a pochopí tak desetileté děti. Obsahuje spoustu dospělých témat jako okupace, genocida, odboj, nenávist v rodině a svoje hraje i fakt, že titulního avatara Aanga leckdy zastiňuje vnitřně rozpolcený pubertální princ Zuko. Inspirace anime, východní filozofií a částečně folklórem je osvěžující, ale snad nejvíc musím ocenit fakt, že před akorát tak dlouhým závěrem tvůrci mysleli i na reflexi dosavadní cesty našich hrdinů. ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Naposledy, kdy jsem si prakticky ihned byl jistý, že něčemu dám pět hvězd byl v kinech Scott Pilgrim vs The World. Shodou okolností mají minimálně jednu herečku, resp. dabérku tyto dva projekty společnou. Seriálu jako takovému není moc co vytknout. Jediné, co mě mrzí, je odfláknutý český dabing, kdy se několik hvězd kvality ztrácí v opakujících se dabérech (kteří jsou navíc klasičtí čeští dabéři, kteří dabují milion dalších věcí, takže nulová výjimečnost hlasů), nulovém prožívání replik (stačí si poslechnout, jak Jessie Flower ječí, když v Serpent's Pass Toph spadne do vody a jak "ječí" její česká dabérka), v rozporuplnosti překladu (např. Twinkle Toes tu je poprvé hezky přeloženo jako baletka, pak ale z nepochopitelných důvodů dali tichošlápka, Hadí průsmyk je i Hadí průplav, Zukův proslov "born lucky/lucky to be born" je úplně změněn při segmentu V předchozích dílech jste viděli), v některých jménech (Hope vážně nebylo potřeba překládat (asi jediné přeložené jméno) - dovedete si to představit? "Těší mě, jmenuji se Naděje Nováková." V anglicky mluvících zemích klidně, ale u nás moc ne. Sokka je tu semtam překřtěn na Sokko(a)) nebo v neschopnosti autorů počítat slabiky v haiku. Takže jediná věc, která zbývá, co by seriálu šla vytknout, pokud bych byl cynik a hnidopich, je pojmenování holčičky Hope, což bylo na můj vkus až příliš okaté gesto. ()

Pugo 

všechny recenze uživatele

Pre mňa spolu s Amazing Spidermanom najlepší animovaný seriál aký som kedy videl. Postavy som si hneď obľúbil, vynikajúci humor (hlavne Sokka) a krásna hudba. Idea sveta rozdeleného medzi štyri národy podľa elementov je super. Najviac ale čo ma dostalo boli neuveriteľné akčné scény a ich prepracovaná choreografia, ktorá naplno ťažila z ovládania elementov. Každý súboj, ktorý sa odohral bol perfektne zvládnutý, až som žasol nad nápaditosťou a originalitou autorov. Takúto akciu v animákoch často nevídam. Ďalej, čo super fungovalo boli emócie, ktorých je v seriáli požehnane. V niektorých momentoch mi to ani nepripadal ako snímok pre deti. Hlavne vzťah Zuka so svojim strýkom Irohom bol veľmi dojímavý. Najviac sa mi páčila druhá séria, ale to, čo autori predviedli v poslednom štvordieli, tak to som ešte v animovanej tvorbe nevidel. To bola dokonalosť. To sa ani opísať nedá, to divák musí zažiť. Jedinú vec čo by som trošku vytkol bol milostný vzťah avatara. Ale i tak, skladám klobúk dole pred tvorcami tohto seriálu a Avatar: The Last Airbender sa zaraďuje medzi moje najobľúbenejšie diela kinematografie. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Ono to vlastně není anime, ale to ani tak moc nevadí, jelikož tahle "kopie" japonských shōnenů se originálům nejenom vyrovná, ale v mnohém je i překoná. Chytlo mě to hned provním dílem, a nepustilo až do konce. Hlavním nosným pilířem je cesta, jejímž smyslem není cíl, nýbrž cesta samotná. Postavy si po pár dílech oblíbíte, po konci druhé série je budete doslova milovat. Občas to trpý (hlavně v první sérii) celkem velkým zjednodušováním, schématičností, předvídatelností a neskutečnými-náhodami (earthbender, který nesmí používat bending, a najednou se naskytne příležitost někoho s ním zachránit). Po prvních pěti dílech jsem to chtěl dokonce zabalit, díkybohu že jsem to neudělal. Postava jako je Iroh se obvykle v takovémhle druhu zábavy obvykle nevyskytuje. Toph je kapitola sama o sobě. Vtípky o vlastní slepotě (obzvlášť jeden v poušti) skutečně povedené. Konec už bohužel značně vyčpělý a natahovaný. A rozdělení na čtyři elementy se postupem času zvrhlo v pěkné zvrácenosti (3. sezóna), které s původní myšlenkou už něměli moc společného (prostě typická shōnenovská gigantičnost v chrelí proudů "čehosi". Modrý oheň? Létání pomocí ohně?). Book One - 80 % _ Book Two - 100 % _Book Three - 60 % Jo a výborné na procvičování angličtiny. ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Vzdušní nomádi mají mnoho paralel se skutečnými buddhistickými mnichy, včetně způsobu, jakým objevují reinkarnovaného vůdce. Metoda skrývání artefaktů z minulých životů mezi obyčejnými předměty a pozorování, zda si budoucí dětský Avatar artefakty správně vybere, vychází z jednoho z mnoha testů používaných k objevení reinkarnovaného dalajlamy. (KGBelik)
  • Řád agentů Dai Li byl založen avatarkou Kyoshi. (Azurovydrak)
  • Herečka Grey Griffin, která pro seriál namluvila postavu Azuly, učinkovala i v navazujícím seriálu Legenda Korry (od r. 2012), kde propůjčila svůj hlas postavě Ming-Hua. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama