Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (154)

Olík 

všechny recenze uživatele

Pětka s Hvězdičkou, Výbuch bude v pět, Malý velký hokejista nebo právě Třetí skoba pro Kocoura - čelní zástupci "malých" dílek pro mládež, které ač nikdy nezískají status jako například Páni kluci, nerozlučně patří k mému dětství a jejich televizní reprízy si i dnes v pokročilejším věku nikdy nenechám ujíst. Trocha (no spíše kopec) toho pionýrského optimizmu lze bez úhony přejít...nakonec to působí takovým bizardním způsobem až roztomile. A pak už tu máme aroma letních prázdnin, zápletku takřka kriminální, skály, dobrodružství, frajery, kočky i Kočičky...prostě vše co je potřeba k troše toho nenáročného pubescentního zabavení před třiceti lety. Tento komentář píši v sedmatřiceti letech po té co jsem narazil na odpolední televizní reprízu a pevně doufám, že tak za rok si zase nějakou tu skalku společně vylezeme. ()

czprava 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem film viděl tak nějak napůl, dneska jsem jej v TV zhamtnul celý kompletně. Pionýrský oddíl horolezců mlhavě připomíná tehdy zakázané skauty a marně se drápe na paty foglarovek. Inu, byla taková doba a místo pánů vidíme soudruhy, místo skautů pionýrské nadšence, místo Policie tu vyšetřuje "Veřejná bezpečnost" alias VB. Zápletka je víceméně klasická, maličko možná i k pousmání. NIcméně jako nenáročný dětský film s prvky kriminálky je to udělané vkusně s přimhouřením obou očí a docela pěkně to odsejpá. Míša Kuklová byla hezká už jako holka, škoda jen, že jí nenechali její hlas. Exteriéry jsou ozdobou tohoto dílka, nádherná příroda. Asi i proto to je koukatelné a lze u toho vydržet. Co mě na těhle filmech štve, jsou ty zvuky motorů aut, absolutně nedůvěryhodné, ale tehdejší úroveň zvukařiny byla v tomto na bodu mrazu. Škodovka odjíždějící od garáže ani nenastartuje a najednou jede. Kriminalista Moučka coby velká šarže z kriminálky vozí nějakýho řadovýho esenbáka v uniformě, prostě do očí bijící nekompatibilita scénáristy, a to jen kvůli tomu, že děda Kostelka neměl papíry, prostě úsměvné nedokonalosti. Proto ode mne tři hvězdičky, mám české filmy moc rád, ale tohle byl fakt jen onen lepší průměr. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film umí vrátit do dětství. Jsem také jedno z dětí Dr. Husáka (ne přímo! :-) a tak jsem dnes zavzpomínal na ta léta tenkrát v osmdesátých i na tenhle typ filmů. Také se mi tam strašně moc líbilo propojení krimi případu s dětmi a nakonec s VB, která většinou film zakončila efektním příjezdem houkajících žluto-bílých žigulíků a volh a gangstery zatkla. V té době jsem ještě nic netušil o tom, že třeba hned chvilku předtím ty samé žigulíky zasahovaly třeba hned u sousedů, protože ten někde něco jen podepsal, nebo řekl... Zkrátka tohle je klasický normalizační film pro mládež sice bez ideové zápletky, přesto tam dnes podprahově (možná díky své alergii na komunisty) cítím nenápadné ovlivňování dětí k přátelení se se soudruhy od bezpečnosti. Těm tu navíc nevelí nikdo jiný než soudruh z nejkovanějších - soudruh Moučka alias Pláteník. Dávám tedy za 3 skoby snad pro ten sentiment z dětství. * * * ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Točit filmy pro mládež není vůbec jednoduchý úkol, točit je v podmínkách socialistického státu ještě dvojnásob obtížný, protože film musel zároveň oslovit tu mládež a přitom nesměl jakkoli nabourávat státní a stranickou ideologii. To je trochu jako oheň a voda, protože mládež téměř vždy a všude má sklony k rebeliím různého druhu, počínaje naprosto nevinnými výstřelky a konče zcela zásadními dějinnými zvraty. "Třetí skoba" mezi konformitou a nonkonformitou balancuje docela obratně, byť ne úplně jednoznačně... Sázka na detektivní zápletku funguje poměrně dobře a taky snaha prezentovat příslušníky VB jako takové "hodné a chápavé strýčky" kupodivu docela vychází, nepochybně hlavně díky zasazení filmu do poklidného jihomoravského Mikulova. Děj je přesto místy poněkud přitažený za vlasy, ale to zase vyvažují poměrně přesvědčivé herecké výkony většiny zúčastněných. Suma sumárum, v rámci československé filmové produkce pro mládež jde o lehce nadprůměrný filmový počin, a také o jeden z nejlepších z dílny poměrně nemastného a neslaného režiséra Radima Cvrčka... Celkový dojem: 70% ()

Muztag Ata 

všechny recenze uživatele

Jako malej kluk jsem tenhle film opravdu zbožňoval a pamatuju, že jsem na něj byl v bývalém kině Sparta tři odpoledne za sebou (to se to chodilo, když lístek stál 3 kačky :)). Chtěl jsem pak být stejně cool a jako hlavní hrdina jsem neustále hlásil: „Do kelu!!“. Škoda, že tenhle film už dlouhou dobu nedávali, rád bych ho po těch letech smrknul znova. Do kelu! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Vladimír Hrubý (děda Slávek) si dělá z Jaroslava Moučky (kapitán Hruška) legraci, jaký je to mladý „cucák“. Ve skutečnosti však byli herci vrstevníci, dokonce Hrubý byl o několik měsíců mladší. (cundak)
  • Filmovalo se na Jižní Moravě v Mikulově, u Tabulové hory u Mikulova, u Klentnice a na Sirotčím hrádku. Bouda horolezeckého oddílu Medvědi se natáčela v Ostravě. (M.B)

Reklama

Reklama