Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (154)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem detektivku a dostal jsem film pro děti, kde pořád nějaký pionýři lezou po skále nebo zpívaj. A pionýr Kočička alias Kocour, kterej se snaží případ vyřešit, mi lez na nervy celou dobu. A ty další neherce v rolích pionýrů ani nezmiňuju. Většina z nich byla vyloženě na odstřel. Za povšimnutí stojí snad akorát mladá Kuklová, která byla na svůj věk docela hezká kočička. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nápaditá zápletka, která se svižně odvíjí. Námět: Vojtěch Vacke. Dobovost - pionýři a soudruzi esenbáci - podobně jako ve filmu Leť, ptáku, leť! je potlačena kriminálním příběhem v lindgrenovském stylu Kalle zasahuje - v seriálu Podezřelé prázdniny. Kocourovy představy, jak k činu došlo, dobře zapadají do děje. Střihač toho využil ve scéně, kdy se Lucie (Michaela Kuklová) lísá ke Kocourovi, ten se zvedá. Lucii padá hlava a v tu chvíli je střih do jeskyně, kde padá k zemi jeden z lupičů. Atmosféru příběhu dotvářejí hudba Harryho Macourka a texty Jiřího Oulíka. Zajímavost: Ladislav Mrkvička si zahrál vedoucího pionýrských oddílů ve Třetí skobě pro kocoura i ve snímku Leť, ptáku, leť! ()

Reklama

czprava 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem film viděl tak nějak napůl, dneska jsem jej v TV zhamtnul celý kompletně. Pionýrský oddíl horolezců mlhavě připomíná tehdy zakázané skauty a marně se drápe na paty foglarovek. Inu, byla taková doba a místo pánů vidíme soudruhy, místo skautů pionýrské nadšence, místo Policie tu vyšetřuje "Veřejná bezpečnost" alias VB. Zápletka je víceméně klasická, maličko možná i k pousmání. NIcméně jako nenáročný dětský film s prvky kriminálky je to udělané vkusně s přimhouřením obou očí a docela pěkně to odsejpá. Míša Kuklová byla hezká už jako holka, škoda jen, že jí nenechali její hlas. Exteriéry jsou ozdobou tohoto dílka, nádherná příroda. Asi i proto to je koukatelné a lze u toho vydržet. Co mě na těhle filmech štve, jsou ty zvuky motorů aut, absolutně nedůvěryhodné, ale tehdejší úroveň zvukařiny byla v tomto na bodu mrazu. Škodovka odjíždějící od garáže ani nenastartuje a najednou jede. Kriminalista Moučka coby velká šarže z kriminálky vozí nějakýho řadovýho esenbáka v uniformě, prostě do očí bijící nekompatibilita scénáristy, a to jen kvůli tomu, že děda Kostelka neměl papíry, prostě úsměvné nedokonalosti. Proto ode mne tři hvězdičky, mám české filmy moc rád, ale tohle byl fakt jen onen lepší průměr. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pětka s Hvězdičkou, Výbuch bude v pět, Malý velký hokejista nebo právě Třetí skoba pro Kocoura - čelní zástupci "malých" dílek pro mládež, které ač nikdy nezískají status jako například Páni kluci, nerozlučně patří k mému dětství a jejich televizní reprízy si i dnes v pokročilejším věku nikdy nenechám ujíst. Trocha (no spíše kopec) toho pionýrského optimizmu lze bez úhony přejít...nakonec to působí takovým bizardním způsobem až roztomile. A pak už tu máme aroma letních prázdnin, zápletku takřka kriminální, skály, dobrodružství, frajery, kočky i Kočičky...prostě vše co je potřeba k troše toho nenáročného pubescentního zabavení před třiceti lety. Tento komentář píši v sedmatřiceti letech po té co jsem narazil na odpolední televizní reprízu a pevně doufám, že tak za rok si zase nějakou tu skalku společně vylezeme. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Ale jo, docela dobrý. Neodečetl jsem hvězdičku za ten pionýrský horolezecký oddíl (pionýři já mám rád) a naopak přičetl za účast krásné M. Kuklové. Konstrukce zápletky je sice dost krkolomná, prvoplánovitě zkonstruovaná pro horolezecké prostředí, ale jinak mě děj pohltil a nepocítil jsem zhlédnutí jako časovou ztrátu. Tedy v 65 letech, film je samozřejmě směrován k dětskému divákovi. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Když se kpt. Hruška (Jaroslav Moučka) ptá por. Světinského (Jaroslav Satoranský), jaké radosti nám přináší dnešek, odpoví mu mimo jiné, že babce Kouchové se ztratilo 6 slepic a že to nejspíše udělal Koula. Tak se jmenuje představitel hlavní role, Kocoura. (Warden75)
  • Na původním filmovém plakátu je jméno představitele Kocoura (Kamil Koula) zkomoleno jako Kamil Korela. (navabaca)
  • Ve filmu je zámek Vranov vidět z vlaku. Ve skutečnosti je však nejbližší železniční trať vzdálená přibližně 5,5 kilometru. (Bombovic)

Reklama

Reklama