Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

JFL 

všechny recenze uživatele

Reálná Diane Arbus si snímky outsiderů a všemožně pokřivených lidí získala místo na Pantheonu světové umělecké fotografie. Fantaskní nadreálný film, který o ní natočil Steven Shainberg (Sekretářka) nerekonstruuje události jejího života. Skrze fiktivní příběh vytváří podmanivý klíč do světa jejích fotografií. Pro Diane měla každá fotka svůj příběh, který je do ni částečně vepsán, ale z velké části zůstává nevyřčen. Film ukazuje fascinující, emocionálně pohnutý zrod jedné fotky. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film s jakousi odosobněnou, naléhavou atmosférou, který je ale bohužel rozvleklý, a jistě může někoho velice nudit. Mně se to ale (s podivem) nestalo. Myslím, že jsem si tam své našla. Je to jeden z filmů, kde s hlavní hrdinkou nemůžete moc sympatizovat, a za její jednání ji někdy máte chuť i odsoudit (osobně mám problém s představou zde zobrazené komunikace mezi Diane a Alanem, její odpovědi v rámci dialogů a vysvětlení jejích činů by mi coby manželovi přišly více než nedostatečné, tento problém mám ale u více filmů, kde se hlavní hrdinka občas zasekne a zírá nepřítomným pohledem do prázdna), přitom v hlobi duše víte, že byste se patrně zachovali stejně. Nakonec jsem si Diane v podání N.Kidman, kterou nemusím, oblíbila, a to beru jako velké plus, a jelikož jsem váhala mezi třemi a čtyřmi, nakonec zvltězilo vyšší hodnocení - film není nijak zvlášť patetický, přestože se týká milostného vztahu, a to také musím ocenit, stejně jako zajímavý námět a výpravu. ()

Reklama

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Velmi nedávno jsem se zkoukl Sekretářku a tak jsem se těšil, co mi Shainberg ukáže tentokrát. Opět se jedná o velmi zvláštní romanci, kdy k sobě lidé hledjí klikatými cestami cestu s velmi milým zakončením. Shainberg se snaží být jiný, hledá jiné úhly pohledu, ale moc mu to nevychází. Místama snímek schází, ze snahy o velkolepost, k patosu a naivitě, uprostřed se trochu zadrhává a neví si rady. Co drží film silně nad vodou jsou perfektní herecký výkony Nicole Kidman a Roberta Downeyho Jr., kteří se s postavami sžili v naprosté harmonii a je radost na ně pohledět. Zajímavý snímek, leč o nic výjimečného se nejedná. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Jsem vážně taková romantička a citlivka, když jsem na konci filmu plakala? Zřejmě ano. Ale já mám tyhle filmy ráda. Na tento film jsem se rozhodla podívat z toho důvodu, že mám ráda Diane Arbus a její fotografie, které jsou úžasné a dále mě ke shlédnutí nalákalo herecké obsazení snímku - Nicole Kidman, kterou mám čím tím radši a Robert Downey Jr., kterého můžu vidět snad furt. Sice je tu většinu dobu téměř k nepoznání ale myslím, že ty jeho výrazné oči ho nakonec krásně prozradily. Nicole Kidman je opravdu půvabná a moc sympatická osoba a její postavě jsem fandila, jak se z "podržtašky" postupně měnila a postavila se na vlastní nohy s fotoaparátem v rukách. Krásný, dojemný film s krásnou atmosférou a tak hezky, decetně pojatý a to se mi strašně líbilo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Diane Arbus byla americká fotografka. V souvislosti s její prací se nejčastěji skloňují fotografie abnormalit - identických dvojčat, lidských obrů, lidí s různými poruchami. Toto je film volně inspirovaný jejím životem. Na první pohled se zabývá krátkým časovým obdobím tří měsíců na konci padesátých let, ale ve skutečně o její duši vypráví vše, co by člověk mohl chtít najít ve stozích knih - a patrně by nikdy nenašel. Šosácká vyšší společnost není pro manželku v domácnosti to pravé a pakliže ji hraje Nicole, je její utrpení z utuženého maloměšťáctví po 2. světové válce ještě niternější. Nachází proto vykoupení během návštěv u svého souseda. Lionel Sweeney trpí Ambrasovým syndromem, ale to mu nebrání prožít život naplno. Vnímat všechny jeho požitky a tajemství... Příběh jedné obsese je dokonalý film, funguje od samého počátku a nenechá vás váhat nad prožitkem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Chicago Tribune opísali film ako: "Objavný, vyzývavý a hlboko zasahujúci portrét, ukotvený tým, čo môže byť Kidmanovej najdojímavejší výkon." (Arsenal83)
  • Nudistický tábor Camp Venus bol natočený v prístave Sailors' Snug Harbor na Staten Island. (Arsenal83)

Reklama

Reklama