Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Fiktivní životopis skutečné fotografky, který je zároveň jedním z nejlepších a nejpřirozenějších emancipačních filmů, jaký jsem kdy viděl a přitom se jedná o ujetost. Vlastně je to jednoduché na pochopení, jen divák musí přistoupit na hru a chtít vyhledávat realitu v jinak fikční ústřední zápletce. A jelikož to je zápletka bizarní a já bizarnosti rád, dostal jsem se do toho snadno a s každou další minutou očekával, kam se vše posune. Je to skutečně pozoruhodně stylizovaná cesta za nalezením sebe sama, která vše vykresluje skrze mírný poetický surrealismus, mysteriózní úvod, ze kterého se stane lovestory variace na Krásku a zvíře, ze které zase vyplyne, že nesmíme zapomínat, po kom je film pojmenovaný a čím se tato žena proslavila. Věci se zde dějí neuvěřitelně, realitu z nich je třeba nejen najít, ale i procítit - což je to hlavní, protože pochopit ji je celkem snadné. Mě na tom fascinovalo mnohé - jak zpočátku "úsporné" tak postupem času více "meziřádkové" herecké výkony, fascinující exteriéry, které jsou sice nerealistické, ale jejich barevné ladění má půvab přesně se hodící do nálady filmu a taktéž celá výstavba příběhu, která by mohla být docela jasná, ale přitom umí překvapovat i přes to, když prohlédnete skutečný narativ. Zvláštní film, ale působivý a podmanivý. A to natolik, že mu těch pět hvězd nakonec rád dám. Slabých 5* ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film s jakousi odosobněnou, naléhavou atmosférou, který je ale bohužel rozvleklý, a jistě může někoho velice nudit. Mně se to ale (s podivem) nestalo. Myslím, že jsem si tam své našla. Je to jeden z filmů, kde s hlavní hrdinkou nemůžete moc sympatizovat, a za její jednání ji někdy máte chuť i odsoudit (osobně mám problém s představou zde zobrazené komunikace mezi Diane a Alanem, její odpovědi v rámci dialogů a vysvětlení jejích činů by mi coby manželovi přišly více než nedostatečné, tento problém mám ale u více filmů, kde se hlavní hrdinka občas zasekne a zírá nepřítomným pohledem do prázdna), přitom v hlobi duše víte, že byste se patrně zachovali stejně. Nakonec jsem si Diane v podání N.Kidman, kterou nemusím, oblíbila, a to beru jako velké plus, a jelikož jsem váhala mezi třemi a čtyřmi, nakonec zvltězilo vyšší hodnocení - film není nijak zvlášť patetický, přestože se týká milostného vztahu, a to také musím ocenit, stejně jako zajímavý námět a výpravu. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Imagirnární portrét dle mne znamená "mohlo být, ale nemuselo" a tudíž k zážitku z filmu není třeba jméno fotografky či její tvorbu znát (což je i můj případ). Odhlédneme-li od "exotických motivů" , dá se celý příběh chápat jako celkem uvěřitelná love story ženy, které již nevyhovuje role manželky a asistentky svého muže a pečující matky. Soused Lionel jí nabízí a otvírá nový svět, který se od toho jejího všedního liší snad úplně ve všem - a tak odolat nelze. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neupieram tomu istú dávku atmosféry a herecké umenie Nicole Kidman, no aj tak ma pri tom skoro mrle zožrali. Tá nuda spolu s nezáživným komótnym spracovaním by sa snáď dali krájať. Komótnejšie spracovanie by samo o sebe nevadilo, len keby ten obsah stál za to. No v tomto prípade to tak určite nebolo, to len panička bola znudená a tak jej prišlo vhod, že nad ňou býval vlasáč, ktorého sa ujala. Hlavná postava mi bola skrátka po celý čas nesympatická, čo mi potvrdil aj samotný záver - hnus. Nechápem čo by na tej žene malo byť také fascinujúce? Že robila dobré fotky? Podpriemer. 40/100 ()

Puyi 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý příběh, po celou jeho dobu jsem cítil zvláštní napětí, které ještě umocňovala skvělá hudba. Nicole Kidman zahrála jako vždy na výbornou a opět si mě získala o něco více, stejně tak Downey, který svojí, docela netradiční postavu, zvládl taktéž skvěle. Celkový pocit z filmu je prostě skvělý. :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal v Jersey City (New Jersey, USA) a New Yorku (New York, USA). Film sa natáčal od mája 2005 do júla 2005. (Arsenal83)
  • Životopisný film o Diane Arbus chcela natočiť spoločnosť MGM už v roku 1984. Hlavnú rolu mala hrať Diane Keaton. Z projektu zišlo. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)

Reklama

Reklama